MENU
klinika

Arsyet

Pse digjeni nga dielli edhe në një ditë me re?

16.08.2022 - 13:49

Të qenit jashtë është e mrekullueshme për shëndetin tonë fizik, emocional dhe mendor. Kur jeni jashtë, është e rëndësishme të ndërmerrni hapa për të mbrojtur lëkurën nga dielli.

Mund të anashkaloni mbrojtjen nga dielli kur nuk mund ta shihni diellin përmes reve. Por rrezatimi ultravjollcë (UV) i diellit, megjithëse i padukshëm, është ende shumë i fuqishëm. Rrezatimi UV ende mund të dëmtojë lëkurën në ditët me re, duke shkaktuar djegie nga dielli dhe dëmtim të lëkurës që rrit rrezikun e kancerit të lëkurës.

Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të kërkoni hije shpesh dhe të përdorni mbrojtje nga dielli gjatë gjithë vitit.

Rrezatimi UV i diellit është një lloj burimi natyror energjie që nuk mund ta shohim. Por ne mund të ndiejmë energjinë UV të diellit. Kjo është arsyeja pse lëkura e pambrojtur ndihet e nxehtë ose e ngrohtë gjatë orëve të ditës.

Rrezatimi UV i diellit është më i fortë dhe më i dëmshëm midis orës 10:00 dhe 16:00 kur Toka është plotësisht e ekspozuar ndaj diellit.

Rrezatimi UV rritet edhe më fuqishëm dhe potencialisht i dëmshëm gjatë verës, pasi Toka anon në një kënd drejt diellit (gjatë dimrit është larg).

Rrezatimi UV i diellit mund të forcohet dhe të dëmtojë më shumë kur godet sipërfaqet reflektuese si uji, çimentoja, rëra dhe bora.

Pra, është veçanërisht e rëndësishme të siguroheni që të keni mbrojtje adekuate nga dielli kur jeni në vende ose situata ku do të hasni këta faktorë zmadhues të diellit, si p.sh. kur jeni:

  • duke notuar
  • në plazh
  • duke ecur në një trotuar prej çimentoje

Është e vërtetë që retë bllokojnë njëfarë drite UV. Por më shumë se 90% e rrezatimit UV të diellit ende mund të kalojë nëpër re dhe të shkaktojë djegie nga dielli.

Simptomat e një djegie nga dielli

Të gjithë janë në rrezik të djegies nga dielli, edhe në ditët me re.

Simptomat e një djegie nga dielli mund të shfaqen ndryshe bazuar në ngjyrën e lëkurës dhe ashpërsinë e djegies. Një djegie nga dielli zakonisht paraqet simptomat e saj më intensive 24 deri në 36 orë pas ekspozimit në diell. Zakonisht shërohet brenda disa ditësh deri në një javë.

Disa nga simptomat më të zakonshme të një djegieje të lehtë deri të moderuar përfshijnë:

  • flluska
  • konfuzion ose dobësi
  • të dridhura
  • lëkurë e thatë, e kruajtur ose e rrjepur
  • ethe
  • dhimbje
  • ënjtje

Njerëzit me nuanca të lehta të lëkurës pothuajse gjithmonë përjetojnë skuqje të rëndë së bashku me djegie nga dielli.

Mbrojtja nga dielli është e nevojshme jo vetëm në ditët me diell, por çdo ditë, madje edhe në ato me re.

Dielli është një burim i fuqishëm i rrezatimit ultravjollcë që mund të shkaktojë dëme të konsiderueshme, duke përfshirë djegiet dhe të rrisë rrezikun e kancerit të lëkurës.

Pavarësisht ngjyrës së lëkurës, është e rëndësishme të mbroni lëkurën nga rrezatimi UV. Mbani lëkurën të sigurt në ditët me re dhe çdo ditë duke u futur në një rutinë të mirë të mbrojtjes nga dielli.