MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Pse është më mirë t’i përmbahemi një diete të personalizuar?

10.08.2022 - 12:13

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti:Pse është më mirë t’i përmbahemi një diete të personalizuar?

Mjeku: Gjatë 17 viteve të fundit, problemi i mbipeshës është rritur në mënyrë të vazhdueshme dhe së fundmi ka arritur në një nivel rekord. Një verdikt i tillë zhgënjyes u bë nga Instituti Kombëtar i Statistikave Mjekësore.

Ekspertët zbuluan se mbipesha përballet me 40% të të rriturve dhe 19% te fëmijët dhe adoleshentët, në SHBA. Obeziteti është bërë  një epidemi e vërtetë që pre gjithnjë e më shumë njerëz. Shkencëtarët u mblodhën për të zbuluar sesi zgjidhet kriza e mbipeshës, pasi  obeziteti çon në një rrezik në rritje të diabetit, sëmundjeve kardiovaskulare dhe shumë problemeve të tjera të rënda shëndetësore. Sipas statistikës, sëmundjet kardiovaskulare dhe diabeti janë arsyet kryesore për vdekjet në botë.

Fatkeqësisht, studimi tregon se askush nuk ndikohet në të njëjtën mënyrë. Kohët e fundit, strategjitë me pak yndyrë dhe strategjitë me pak karbohidrate janë ato më të njohurat. Të dyja kanë  treguar rezultate pothuajse të ngjashme të humbjes së peshës. Në shumicën e rasteve, këto regjime çojnë në humbje të moderuar të peshës, megjithatë, këto modele të ngrënies mund të funksionojnë mirë për disa njerëz dhe jo mirë për të tjerët.

Kevin Hall, një studiues në Institutet Kombëtare të Shëndetit, supozon se pika kryesore e këtyre dietave është që të dy ata kanë një rregull të ngjashëm: ndërprerja e ushqimit ultra të përpunuar që është jashtëzakonisht popullor në SHBA pasi është i lirë, i lehtë për t’u të përgatitur dhe të shijshëm.

Sipas statistikave, 57% e amerikanëve konsumojnë rregullisht ushqim ultra të përpunuar. Hulumtimi tregon se njerëzit që hanë këtë lloj ushqimi, marrin 500 kalori në ditë më shumë, krahasuar me ata që nuk e hanë. Ekspertët teorizojnë se kjo mund të ndodhë për shkak të ndryshimeve hormonale që shkaktohen nga konsumimi i ushqimeve ultra të përpunuara. Ngrënia e ushqimit ultra të përpunuar ndoshta ul hormonin që shtyp oreksin dhe rrit prodhimin e grelinës, një hormon i urisë, i cili çon në dëshirat e ushqimit dhe rezulton në ngrënie të tepërt. Akoma, nuk ka prova të mjaftueshme për të deklaruar se ushqimi ultra i përpunuar çon në mbipesha. Për më tepër, është jashtëzakonisht e vështirë për të marrë të dhëna të sakta në studimin e të ushqyerit pasi rezultatet varen nga faktorë të shumtë si stili i jetës, gjendja shëndetësore dhe dieta e pjesëmarrësve në hulumtim. Zakonisht, subjektet nuk i përmbahen një diete saktësisht, kështu që është e vështirë të thuash me siguri nëse plani i vaktit në fjalë është efektiv.

Ndoshta, hulumtimet e fundit mbi pyetjen do të ndihmojnë dietologët të gjejnë çelësin për një mënyrë më efektive të humbjes së peshës. Sa për tani, shkencëtarët rekomandojnë të ndiqni një plan ushqyes të personalizuar pasi ai përshtatet me preferencat tuaja ushqimore, stilin e jetës tuaj dhe veçoritë e trupit tuaj, kjo padyshim që do t’ju japë një rezultat më të mirë.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.