MENU
klinika

Pasojat e mundshme

Pse kam dhimbje shpatullash, pas vaksinimit nga COVID-19?

17.08.2022 - 14:14

Vaksinat kanë reduktuar shumë, madje eliminuar plotësisht, shumë sëmundje infektive në mbarë botën.

Shkencëtarët vlerësojnë se raundet e para të vaksinave kundër COVID-19 të administruara midis dhjetorit 2020 dhe dhjetorit 2021 parandaluan 20 milionë vdekje në 1 vit. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), vaksinat parandalojnë në mënyrë rutinore katër deri në pesë milionë vdekje në vit nga sëmundje të tjera të rënda, duke përfshirë poliomielitin, kollën e mirë, fruthin dhe gripin.

Megjithatë, një nga ankesat më të zakonshme nga njerëzit që kanë marrë një vaksinë është dhimbja në pjesën e sipërme të krahut ose shpatullës ku ata bëjnë vaksinimin.

Në shumicën e rasteve, kjo dhimbje është e lehtë dhe do të largohet pa trajtim brenda disa ditësh. Megjithatë, ndonjëherë mund të përjetoni efekte anësore më të rënda që lidhen me vaksinimin në pjesën e sipërme të krahut, duke përfshirë dhimbjen intensive të shpatullave dhe diapazonin e kufizuar të lëvizjes.

A është normale që shpatulla të dhemb pas një vaksine për COVID-19?

Efektet anësore më të zakonshme nga vaksinimi, duke përfshirë vaksinat dhe përforcuesit e COVID-19, janë të lehta.

Është shumë e zakonshme të përjetoni dhimbje të përkohshme kur merrni një injeksion. Por rreth 1 deri në 2 milionë njerëz që vaksinohen çdo vit vetëm me vaksinën kundër gripit, përjetojnë dhimbje të forta të shpatullave dhe gamë të kufizuar lëvizjeje. Ky numër është më i madh kur merren parasysh të gjitha vaksinat e ndryshme përtej vaksinës së gripit. Numri pritet gjithashtu të rritet, ndërsa numri i vaksinimeve rritet në mbarë botën.

Reagime të tilla të rënda ndaj vaksinave janë shumë të rralla, por ato ndodhin.

Çfarë është dëmtimi i shpatullës lidhur me administrimin e vaksinës (SIRVA)?

Një gjendje që mund të rezultojë njihet si lëndimi i shpatullës në lidhje me administrimin e vaksinës (SIRVA). Kjo mund të ndodhë brenda 48 orëve pas vaksinimit.

Simptomat mund të përfshijnë:

 • dhimbje të forta të shpatullave
 • dhimbje kyçesh
 • ulje e lëvizshmërisë së krahut, duke përfshirë gamën e lëvizjes në shpatull
 • tendoniti i manshetës rrotulluese
 • bursit
 • artralgji
 • shpatulla e ngrirë
 • dobësi ose ndjesi të ndryshuar në krah
 • ngurtësi e shpatullave

SIRVA mund të rezultojë në dëmtim kronik ose ndonjëherë të përhershëm të krahut dhe shpatullës. Disa studime kanë zbuluar se simptomat e SIRVA mund të zgjasin të paktën 6 muaj.

Trajtimet

SIRVA mund të jetë e dhimbshme dhe madje edhe dobësuese, por trajtimi është i disponueshëm. Shpesh, trajtimi SIRVA përfshin një ose më shumë nga terapitë e mëposhtëme:

 • një kurs i ilaçeve anti-inflamatore me recetë, të tilla si një NSAID ose steroid oral
 • terapi fizike për të ndihmuar në zbutjen e dhimbjes dhe rritjen e diapazonit të lëvizjes
 • injeksione steroide
 • kirurgji
 • Trajtimi i saktë që merr një person ndryshon nga personi në person, në varësi të simptomave të tij.

Ndërsa SIRVA mund të jetë afatgjatë, madje edhe e përhershme, simptomat e saj janë të trajtueshme. Një diagnozë SIRVA nuk duhet të pengojë marrjen e vaksinave të ardhshme.