MENU
klinika

Arsyeja

Pse kanceri kolorektal përhapet në mëlçi?

15.08.2022 - 14:25

Kanceri kolorektal është kanceri që zhvillohet në zorrën e trashë (kolon) ose rektum. Është lloji i dytë më i zakonshëm i kancerit tek femrat dhe i treti më i zakonshëm tek meshkujt.

Kanceri kolorektal mund të përhapet në pjesë të tjera të trupit përmes qarkullimit të gjakut ose sistemit limfatik. Mëlçia është vendi më i zakonshëm për përhapjen e kancerit kolorektal.

Rreth 70% e njerëzve me kancer kolorektal zhvillojnë kancer metastatik të mëlçisë. Kanceri metastatik i mëlçisë do të thotë që kanceri nuk e ka origjinën në mëlçi, por është përhapur nga diku tjetër, si zorra e trashë ose rektumi.

Arsyeja që kanceri kolorektal përhapet shpesh në mëlçi është për shkak të lidhjes së drejtpërdrejtë të enëve të gjakut që ekzistojnë ndërmjet zorrës së trashë dhe mëlçisë përmes venës porta. Nëse qelizat brenda mureve të zorrës së trashë ose rektumit fillojnë të ndryshojnë dhe bëhen kanceroze, është e lehtë që këto qeliza të dëmtuara të transportohen drejtpërdrejt në mëlçi përmes qarkullimit të gjakut.

Edhe pse qelizat kancerogjene kanë origjinën në zorrën e trashë ose rektum, ato mund të vazhdojnë të rriten dhe të përhapen brenda mëlçisë. Nëse këto qeliza malinje vazhdojnë të rriten, ato mund të formojnë tumore që fillojnë të ndikojnë në mëlçi dhe e bëjnë të vështirë funksionimin e duhur të mëlçisë.

Rreth 14% deri në 18% Burimi e njerëzve me kancer kolorektal kanë metastazuar kancer në konsultën e tyre të parë mjekësore. Megjithatë, ky numër është më afër 35% kur një tomografi e kompjuterizuar (CT) përdoret për të zbuluar nëse kanceri është përhapur në mëlçi.

Kanceri kolorektal ndahet në fazat I deri në IV në varësi të shkallës së avancuar të kancerit. Njihet si i fazës IV nëse kanceri është përhapur në mëlçi ose në një organ tjetër të largët, siç janë mushkëritë ose truri.

Si trajtohet kanceri kolorektal pasi përhapet në mëlçi?

Kur keni kancer kolorektal që është përhapur në mëlçi, mund të jeni në gjendje të bëni një operacion për të hequr kancerin nga zorra e trashë dhe mëlçia. Kimioterapia është gjithashtu një trajtim i zakonshëm për kancerin kolorektal.

Kirurgjia

Kirurgjia për të hequr kancerin nga zorra e trashë mund të përfshijë:

hemokolektomia, e cila përfshin heqjen e një pjese të zorrës së trashë që përmban kancerin dhe një seksion të vogël të zorrës së trashë normale në të dyja anët dhe më pas ribashkimin e zorrës së trashë; Nyjet limfatike hiqen gjithashtu për të kontrolluar qelizat e kancerit

kolektomia totale, e cila është një procedurë më pak e zakonshme që përfshin heqjen e të gjithë zorrës së trashë

Ju mund të keni nevojë për kimioterapi përpara operacionit për të zvogëluar kancerin në zorrën e trashë dhe/ose në mëlçi. Kimioterapia shpesh administrohet pas operacionit për të shkatërruar çdo qelizë kanceroze të mbetur. Kjo njihet si kimioterapia neoadjuvante.

Kirutgjia për të hequr kancerin në mëlçi zakonisht është e mundur vetëm nëse kanceri gjendet në një pjesë të vogël të mëlçisë. Kirurgjia është vetëm një opsion në rreth 20% deri në 30% të njerëzve me kancer metastatik të zorrës së trashë. Sipas hulumtimit, 39% deri në 58% e njerëzve që kanë kirurgji të mëlçisë jetojnë të paktën 5 vjet pas procedurës.

Kirurgu do të heqë sa më shumë kancer të jetë e mundur nga zorra e trashë dhe mëlçia. Këto operacione mund të bëhen në të njëjtën kohë, ose në kohë të ndryshme. Mjeku do t’ju tregojë se cili opsion është më i miri për ju.

Ablacioni dhe embolizimi

Tumoret e vegjël mund të jenë të heqshëm me ablacion ose embolizim në vend të operacionit.

Ablacioni përdoret për të shkatërruar tumoret me madhësi më të vogël se 4 centimetra (cm). Teknikat e heqjes që përdoren për qelizat e kancerit në mëlçi përfshijnë:

ablacioni me radiofrekuencë është metoda më e zakonshme e ablacionit që përdor valët e radios me energji të lartë për të ngrohur dhe shkatërruar qelizat e kancerit

heqja me etanol përfshin një injeksion të përqendruar të alkoolit në tumor për të vrarë qelizat e kancerit

ablacioni me mikrovalë përdor valë elektromagnetike për të ngrohur dhe shkatërruar kancerin

kriokirurgjia përfshin përdorimin e gazrave të ftohtë për të ngrirë dhe shkatërruar qelizat e kancerit

Embolizimi është një procedurë ku një substancë injektohet në një arterie që furnizon mëlçinë. Qëllimi i kësaj procedure është të ndërpresë furnizimin me gjak të qelizave kancerogjene në mëlçi.

Embolizimi mund të jetë një opsion për njerëzit që kanë tumore më të mëdha se 5 cm në gjerësi, që nuk mund të trajtohen me kirurgji ose ablacion dhe që kanë ende funksion adekuat të mëlçisë.

Kimioterapia

Kimioterapia (kimioterapia) zakonisht përdoret për të trajtuar kancerin kolorektal në të gjitha fazat. Mund të përdoret në mënyrat e mëposhtme:

Si kimioterapi neoadjuvante: kimioterapia mund të jetë e nevojshme përpara operacionit për të ndihmuar në tkurrjen e tumoreve kancerogjene. Ndonjëherë kjo bëhet në kombinim me rrezatim. Trajtimi kimio në këtë pikë në kohë ndihmon në lehtësimin e kancerit për t’u hequr gjatë operacionit. Kimia neoadjuvante zakonisht jepet për një total prej 3 deri në 6 muaj, në varësi të llojeve të kimioterapisë që përdoren.

Si kimioterapi ndihmëse: Në këtë rast, kimioterapia jepet pas operacionit. Qëllimi i kimioterapisë ndihmëse është të shkatërrojë çdo qelizë kanceroze që mund të ketë mbetur pas heqjes së kancerit me operacion, ose të synojë çdo qelizë kanceroze që është shumë e vogël për t’u zbuluar me teste imazherike. Ashtu si kimioterapia neoadjuvante, ky trajtim zakonisht zgjat gjithashtu për 3 deri në 6 muaj.

Për kanceret e avancuara: Ilaçet kimio mund të ndihmojnë në tkurrjen e tumoreve që janë përhapur në organet e largëta si mëlçia, mushkëritë, truri dhe zona të tjera. Megjithëse nuk do të kurojë kancerin kolorektal, mund të ndihmojë në lehtësimin e simptomave që mund të shkaktojnë shqetësim dhe mund të ndihmojë në zgjatjen e jetës së një personi.