MENU
klinika

Arsyeja

Pse meningjiti shkakton dhimbje në qafë?

10.08.2022 - 11:52

Meningjiti i referohet ënjtjes në membranat që rrethojnë trurin dhe palcën kurrizore. Ky lloj inflamacioni ndikon në sistemin tuaj nervor. Meningjiti mund të jetë viral ose bakterial dhe simptomat e meningjitit mund të përhapen në të gjithë trupin tuaj.

Dhimbja dhe ngurtësimi i qafës ndonjëherë mund të jenë një shenjë e meningjitit. Inflamacioni i membranave në bazën e trurit tuaj mund të shkaktojë këtë simptomë, si dhe dhimbje koke të forta dhe vështirësi njohëse.

Le të hedhim një vështrim se si dhimbja e qafës mund të lidhet me meningjitin, si dhe kur duhet të shqetësohemi.

Çfarë është meningjiti?
Meningjiti është një gjendje neurologjike që shkakton inflamacion të membranave rreth trurit dhe palcës kurrizore. Kjo gjendje zakonisht shkaktohet nga një bakter ose një virus, por gjithashtu mund të shkaktohet nga një kërpudhat, një parazit ose një gjendje tjetër themelore, siç është kanceri.

Meningjiti viral shpesh mund të largohet me pushim dhe lëngje si trajtimi parësor. Meningjiti bakterial ka tendencë të jetë shumë më i rëndë dhe zakonisht kërkon trajtim të përshkruar nga mjeku, si dhe shtrimin në spital.

Është e rëndësishme të dini se çdo lloj meningjiti mund të çojë në komplikime.

Si ndihet dhimbja e qafës nga meningjiti?
Dhimbja e qafës nga meningjiti mund të ndihet si ngurtësi e rëndë kur përpiqeni të ktheni qafën ose të përkulni qafën përpara. Mund të ndihet gjithashtu si një dhimbje e thellë, pulsuese që shtrihet nga fundi i kafkës tuaj deri në pjesën e sipërme të shpinës. Kjo shkaktohet nga ënjtja e vendosur në pjesën e pasme të qafës, prapa kafkës, të cilën mund ta ndjeni.

Dhimbja e qafës nga meningjiti mund të shoqërohet me një ndjenjë ndjeshmërie ose dhimbjeje në zonën e prekur. Mund të vijë gjithashtu me një dhimbje koke pulsuese ose të vazhdueshme.

Çfarë e shkakton dhimbjen e qafës nga meningjiti?

Meningjiti i referohet inflamacionit që rrjedh nga meningjet. Meningjet janë tre shtresa membranash që mbrojnë trurin dhe palcën kurrizore. Këto tre membrana quhen pia mater, arachnoid dhe dura mater.

Dura mater është membrana më e jashtme dhe ajo që është e ndjeshme ndaj dhimbjes. Nëse ka ndonjë gjë që ushtron presion në membranën e dura mater, trupi juaj shpesh reagon me një dhimbje koke të fortë pulsuese.

Dura mater gjithashtu ngurtësohet kur është i irrituar. Kjo është arsyeja pse prania e një infeksioni në meningjet tuaja është shpesh e mjaftueshme për të shkaktuar dhimbje në qafë dhe ngurtësi.

Cilat janë simptomat e tjera të meningjitit?

Simptomat e meningjitit mund të ndikojnë në të gjithë sistemin tuaj nervor qendror. Kjo do të thotë që simptomat nuk janë të përqendruara rreth trurit ose qafës, por gjithashtu mund të ndikojnë në të gjithë trupin tuaj.

Simptomat e meningjitit mund të përfshijnë:

të përziera
dhimbje të muskujve dhe kyçeve
ndjeshmëria ndaj dritës
ethe
dhimbje koke
letargji
skuqje të meningjitit
Ju nuk keni nevojë të keni të gjitha simptomat e listuara për të pasur meningjit.

Cili është trajtimi i meningjitit?
Trajtimi për meningjitin do të varet nga shkaku themelor i infeksionit.

Meningjiti viral mund të trajtohet me pushim dhe pirë shumë lëngje. Mjeku juaj mund të rekomandojë mjekime pa recetë për të ndihmuar me dhimbjen e qafës, dhimbje koke dhe simptoma të tjera. Në raste më të rënda, mund t’ju përshkruhen kortikosteroide për të reduktuar ënjtjen e membranës.

Meningjiti bakterial zakonisht kërkon shtrimin në spital. Me shumë mundësi do të trajtoheni me një pikim intravenoz (IV) të antibiotikëve sapo të diagnostikoheni. Kortikosteroidet gjithashtu përshkruhen shpesh për të ndihmuar në uljen e ënjtjes së trurit.

Në disa raste, mjeku juaj do të duhet të kullojë lëngun nga sinuset tuaja për të parandaluar përparimin e infeksionit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Shenjat që nuk duhet të injoroni

Çfarë është sëmundja meningokokale?