MENU
klinika

Shkaqet

Pse ndjeni dhimbje shpine?

13.08.2022 - 10:06

Spondiliti ankilozant (AS) është një formë e artritit inflamator që më së shpeshti prek pjesën e poshtme të shpinës, duke shkaktuar dhimbje, ngurtësi dhe, në raste të rënda, shkrirje (bashkim) të eshtrave në shtyllën kurrizore.

Shkaku i saktë i AS është i panjohur. Ndodh kur sistemi imunitar sulmon qelizat e shëndetshme në trup. Kjo përgjigje imune çon në inflamacion.

Inflamacioni është përgjegjës për ndjenjën e ngurtësuar dhe të dhimbshme që shumica e njerëzve me AS e ndjejnë në pjesën e poshtme të shpinës. Për këtë arsye, ajo njihet si dhimbje inflamatore e shpinës.

Ky inflamacion prek më shumë zona sesa vetëm pjesën e poshtme të shpinës së një personi. Mund të shkaktojë dhimbje kyçesh dhe të prekë organe të tjera, si sytë. Shoqërohet gjithashtu me sëmundje të tjera, të tilla si sëmundja e zorrës së irrituar, e cila prek midis 5% dhe 10% të njerëzve me AS.

Dhimbja mekanike e shpinës është një lloj tjetër i dhimbjes së shpinës.

Kjo lloj dhimbje shfaqet për shkak të ndryshimeve në strukturën dhe funksionimin e shpinës. Mund ta përjetoni shpesh ose rrallë dhe mund të rezultojë nga detyrat e përditshme si ngritja e peshave ose pozicionet e dobëta të gjumit.

Dhimbja dhe ngurtësimi i shpinës janë tiparet më të zakonshme të AS. Por dhimbja dhe ngurtësia në pjesën e poshtme të shpinës nuk mjaftojnë që një mjek të njohë dhe diagnostikojë AS. Kjo shpesh nënkupton vonesa në lidhjen midis dhimbjes së shpinës dhe AS.

Në një studim të vitit 2016, studiuesit ekzaminuan të dhëna 12-vjeçare në lidhje me mënyrën se si mjekët dhe reumatologët diagnostikojnë AS. Ata zbuluan se u deshën mesatarisht 306 ditë – pothuajse një vit – nga diagnoza e parë e dhimbjes së shpinës deri në diagnozën e AS nga mjekët e kujdesit parësor.

Në të kundërt, iu deshën mesatarisht 28 ditë që një reumatolog të bënte një diagnozë të AS pasi një person u referua. Ndërsa jo të gjithë njerëzit me dhimbje shpine kanë AS, një person me dhimbje të vazhdueshme të shpinës pa shpjegim tjetër duhet të shohë një specialist.

Raportet e tjera nuk janë aq të favorshme. Sipas një sondazhi, mund të duhen deri në 10 vjet për të shkuar te mjekët dhe specialistët që një person të marrë një diagnozë të AS.

Por  koha midis dhimbjes fillestare të shpinës dhe diagnozës së AS po përmirësohet.

Në një studim të vitit 2020, studiuesit zbuluan se midis 2007 dhe 2017, normat e diagnostikimit u rritën. Kjo do të thotë që mjekët mund të jenë më të aftë në njohjen dhe diagnostikimin e AS në vend që të supozojnë se është dhimbje mekanike e shpinës.

Dhimbja mekanike e shpinës kundrejt dhimbjes inflamatore të shpinës

Të tregosh dallimin midis dhimbjes mekanike të shpinës dhe dhimbjes inflamatore të shpinës mund të jetë e ndërlikuar.

Por  duhet t’i bëni vetes pyetjet e mëposhtme për të ndihmuar në përcaktimin nëse keni dhimbje mekanike ose inflamatore të shpinës:

 • A ndihet më keq kur pushoni ose qëndroni ulur për periudha të gjata?
 • A ka filluar para moshës 40 vjeçare?
 • A mund të bëhet aq keq sa për t’ju zgjuar në mes të natës dhe për t’ju penguar të flini?
 • A e bëjnë më mirë dhimbjen lëvizja dhe ushtrimet fizike?
 • A do të përmirësohet dhimbja kur merrni një ilaç anti-inflamator josteroid (NSAID), si ibuprofeni?
 • A shfaqen simptoma të tjera me dhimbjen e shpinës, të tilla si sëmundja inflamatore e zorrëve, inflamacioni i syve, dhimbja në nyjet e krahëve ose këmbëve ose psoriazë?
 • A ka zgjatur me periudha të shpërthimit dhe acarimit për më shumë se 3 muaj?
 • Nëse i jeni përgjigjur po shumicës së këtyre pyetjeve, mund të keni dhimbje inflamatore.

AS shpesh fillon në pjesën e poshtme të shpinës, por mund të përparojë në zona të tjera dhe të shkaktojë simptoma shtesë. Disa shenja dhe simptoma përfshijnë:

 • dhimbje, ngurtësi dhe inflamacion në nyje të tjera, si shpatullat, gjunjët, këmbët ose brinjët
 • humbje e oreksit
 • dhimbje barku
 • ndryshimet e vizionit
 • dhimbje në sy
 • probleme me frymëmarrjen e thellë (një shenjë se brinjët mund të jenë të prekura)
 • lodhje
 • skuqjet e lëkurës
 • diarre
 • humbje peshe

Mjekimi

Diagnostifikimi i duhur i dhimbjes së shpinës mund të ndihmojë në përmirësimin e perspektivës së trajtimit.

Dhimbja mekanike e shpinës zakonisht përmirësohet me kalimin e kohës me pushim. Në rastet e moderuara deri në të rënda, mund të keni nevojë për trajtim shtesë, por duhet të shihni përmirësim me trajtimet që janë në dispozicion.

Trajtimet përfshijnë:

 1. terapia e të ftohtit dhe nxehtësisë
 2. terapi fizike
 3. duke humbur peshë
 4. ndryshimi i qëndrimit
 5. shmangia e duhanit
 6. ushtrim i lehtë
 7. injeksione steroide

Nëse dhimbja e shpinës është inflamatore, këto metoda nuk do të funksionojnë. Kjo është për shkak se, pavarësisht trajtimit, sistemi imunitar do të prodhojë ende përgjigjen inflamatore – që do të thotë se do të përjetoni ende dhimbje. Dhe meqenëse AS është një sëmundje progresive, simptomat mund të përkeqësohen me kalimin e kohës, duke shkaktuar potencialisht shqetësime më serioze.

AS trajtohet edhe me kirurgji dhe fizioterapi.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN