MENU
klinika

Hetimi i FBI

Sekretete për armët bërthamore? Çfarë ka fshehur Trump

13.08.2022 - 09:29

Agjentët e FBI-së lanë rezidencën e Donald Trump në Mar-a-Lago, Florida me materiale të rëndësishme në bagazhet e tyre. Siç raporton Fox News, agjentët kanë sekuestruar dokumente dhe dosje që thuhet se janë prova të sendeve të gjetura ilegalisht në zotërimin e ish-presidentit amerikan.

Duke cituar dokumentet që shqyrtoi, Fox News tha se urdhri i kontrollit u jep agjentëve fuqinë për të sekuestruar “të gjitha dokumentet dhe të dhënat që përbëjnë prova, kontrabandë, të ardhura nga krimi ose sende të tjera të zotëruara në mënyrë të paligjshme” në kundërshtim me Kodin e SHBA-së, duke përfshirë dokumentet e klasifikuara dhe dosjet presidenciale të krijuara ndërmjet 20 janar 2017 dhe 20 janar 2021.”

Në të njëjtën kohë, sipas Nwall Street Journal, agjentët federalë që kontrolluan rezidencën e Trump të hënën hoqën 11 grupe dokumentesh të klasifikuara, duke përfshirë disa të klasifikuara si sekrete.

Siç raportohet nga Wall Street Journal, Departamenti i Drejtësisë, në aplikimin për urdhrin e kontrollit, i tha gjyqtarit federal përgjegjës se ka arsye të besojë se ish-presidenti amerikan ka shkelur Aktin e Spiunazhit, një ligj që ndalon posedimin ose transmetimin e informacionit të mbrojtjes kombëtare.

Agjentët e FBI-së morën rreth 20 kuti sendesh, një dosje fotografish, një shënim të shkruar me dorë dhe faljen ekzekutive për aleatin e zotit Trump, Roger Stone, sipas një inventari të sendeve të marra nga prona, tha gazeta. Lista përmbante gjithashtu informacione për “presidentin e Francës”.

Lista e dokumenteve të gjetura në rezidencën e Trump përmbahet në një dokument me shtatë faqe që përfshin gjithashtu urdhrin për të kontrolluar ambientet e dhëna FBI-së nga gjyqtari Bruce Reinhart, thuhet në raportin e WSJ. Drejtoria nuk dha detaje të mëtejshme në lidhje me përmbajtjen e dokumenteve.

Vlen të theksohet se informacioni në bazë të të cilit Trump zotëronte dokumente të shënuara “tepër sekret” mund të krijonte një rrezik të konsiderueshëm ligjor për ish-presidentin amerikan.

Kjo sepse “tepër sekret” është niveli më i lartë i klasifikimit, i rezervuar për informacionin më të kujdesshëm të sigurisë kombëtare të vendit. Zakonisht mbahet në objekte të posaçme qeveritare, sepse zbulimi i tij mund të shkaktojë dëme serioze për sigurinë kombëtare.

Shumë ligje federale ndalojnë keqpërdorimin e materialeve të klasifikuara, duke përfshirë Aktin e Spiunazhit, si dhe një ligj tjetër që ndalon heqjen dhe mbajtjen e paautorizuar të dokumenteve ose materialeve të klasifikuara. Kujtojmë se Donald Trump rriti dënimet për këtë gjatë kohës që ishte në detyrë, duke e bërë një krim të dënueshëm deri në pesë vjet burg.

Më herët të premten, Trump mohoi një raport të Washington Post se kontrolli i FBI-së në shtëpinë e tij në Mar-a-Lago ishte i lidhur me materiale të mundshme të klasifikuara në lidhje me armët bërthamore, duke shkruar në llogarinë e tij në mediat sociale se “çështja e armëve bërthamore është një farsë”.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Biden 253 vota, ndërsa Trump vetëm...

‘Beteja’ mes Trump e Biden tani fokusohet në 6 shtete!