MENU
klinika

Shenjat

Si ta kuptoni që gjaku nuk qarkullon mirë?

18.08.2022 - 13:28

Cilat janë shenjat e mosqarkullimit të mirë të gjakut?

Sindroma e takikardisë ortostatike posturale (POTS) është një gjendje që ndikon në qarkullimin (rrjedhjen e gjakut). Ajo përfshin sistemin nervor autonom (i cili automatikisht kontrollon dhe rregullon funksionet vitale trupore) dhe sistemin nervor simpatik (i cili aktivizon përgjigjen e “luftës” ose të reagimit).

POTS është një formë e intolerancës ortostatike, zhvillimi i simptomave shfaqet kur ngriheni nga një pozicion i shtrirë dhe që mund të lehtësohet duke u ulur. Simptoma kryesore e një intolerance ortostatike është dridhja e kokës, të fikët dhe një rritje e pakëndshme dhe e shpejtë e rrahjeve të zemrës.

Ritmi i zemrës dhe presioni i gjakut punojnë së bashku për të mbajtur gjakun të rrjedhë me një ritëm të shëndetshëm, pavarësisht se në çfarë pozicioni ndodhet trupi. Njerëzit me POTS nuk mund të koordinojnë aktin balancues të shtrydhjes së enëve të gjakut dhe reagimin e rrahjeve të zemrës. Kjo do të thotë se presioni i gjakut nuk mund të mbahet i qëndrueshëm.

Çdo rast i POTS është i ndryshëm. Pacientët me POTS mund të shohin simptomat që vijnë dhe shkojnë gjatë një periudhe vitesh. Në shumicën e rasteve, me rregullime në dietë, medikamente dhe aktivitet fizik, një person me POTS do të shohë një përmirësim në cilësinë e jetës. Dhe simptomat e POTS mund të zhduken nëse gjendet dhe trajtohet një shkak themelor.

Ka forma të ndryshme POTS. Më të zakonshmet janë:

POTS neuropatike: Denervimi periferik (humbja e furnizimit me nerva) çon në muskuj të dobët të enëve të gjakut, veçanërisht në këmbë dhe në pjesën e brendshme të trupit.

POTS Hiperadrenergjike: Mbi-aktiviteti i sistemit nervor simpatik.

Vëllimi i ulët i gjakut POTS: Reduktimi i vëllimit të gjakut mund të çojë në POTS. Vëllimi i ulët i gjakut mund të shkaktojë simptoma të ngjashme që mund të mbivendosen në POTS neuropatike dhe hiperadrenergjike.

Cilat janë simptomat e sindromës së takikardisë ortostatike posturale (POTS)?

Simptomat e POTS mund të jenë përvoja të pakëndshme dhe të frikshme. Pacientët me POTS zakonisht vuajnë nga dy ose më shumë simptomat e listuara më poshtë. Jo të gjithë pacientët me POTS i kanë të gjitha këto simptoma.

 • Presioni i lartë i gjakut / presioni i ulët i gjakut.
 • Ritmi i lartë/ i ulët i zemrës; rrahjet e shpejta të zemrës.
 • Dhimbje gjoksi.
 • Marramendje, sidomos gjatë qëndrimit në këmbë, qëndrimi i zgjatur në një pozicion ose ecje të gjata.
 • Të fikët ose gati të fikët.
 • Lodhje
 • Dhimbje barku dhe fryrje, të përziera.
 • Çrregullimi i temperaturës
 • Ndjenjë nervozizmi
 • Harresa dhe vështirësia në fokusim (mjegulla e trurit).
 • Shikim i turbullt.
 • Dhimbje koke dhe dhimbje trupi (mund të jenë të ngjashme me gripin); dhimbje qafe.
 • Pagjumësi dhe zgjime të shpeshta nga gjumi, dhimbje gjoksi dhe rrahje të shpejta të zemrës gjatë gjumit, djersitje e tepërt.
 • Dridhje trupi
 •  Çngjyrosje e këmbëve dhe duarve.
 • Intoleranca ndaj ushtrimeve.
 • Djersitje e tepërt ose mungesë.
 • Diarre dhe/ose kapsllëk.

Si trajtohet sindroma e takikardisë ortostatike posturale (POTS)?

Medikamente si fludrokortizoni, piridostigmina, midodrina dhe/ose një beta bllokues mund të përshkruhen për të ndihmuar në kontrollin e POTS.

Mund t’ju përshkruhen çorape mjekësore kompresuese deri në kofshë. Këto çorape ndihmojnë në shtyrjen e gjakut nga këmbët për të reduktuar simptomat e POTS.

Ju duhet të merrni një matës të presionit të gjakut për të kontrolluar presionin e gjakut dhe pulsin..

Megjithëse zemra është e shëndetshme në shumicën e pacientëve me POTS, ju mund të vlerësoheni për të hyrë në një program rehabilitimi kardiak. Ky shabllon ushtrimesh përdor modelin e rehabilitimit kardiak për të riparuar dhe ndihmuar në përmirësimin e shëndetit dhe kontrollin e POTS. Disa nga të dhënat më të mira për trajtimin e POTS vijnë nga rehabilitimi kardiak.