MENU
klinika

Ja çfarë të bëni!

Si të siguroheni që mesazhet tuaja private të mbeten të tilla

18.08.2022 - 09:17

Duke u nisur nga fakti që njerëzit filluan të shpërndanin në Facebook, statuse që pretendonin se të dhënat dhe të gjitha mesazhet do të bëheshin publike, vitin e kaluar “Meta” u tha përdoruesve se do të kishin një mundësi që mesazhet e tyre të ishin tërësisht private, sipas CNN.

Pra të mos jenë të arritshëm as nga vetë punonjësit e “Facebook”, por kjo gjë nuk u realizua madje u shty, sipas tyre deri në vitin 2023.

Vonesa u vu sërish në qendër të vëmendjes së re këtë javë pasi u publikua lajmi se mesazhet në Facebook të dërguara përmes Messenger dhe të marra nga zbatimi i ligjit ishin përdorur për të akuzuar një adoleshente nga Nebraska dhe nënën e saj për një abort të paligjshëm.

Çështja filloi përpara se Gjykata e Lartë të rrëzonte Roe vs Wade në qershor dhe Meta tha se urdhri i kontrollit që mori nuk përmendte abortin. Por për disa ekspertë të privatësisë dixhitale, ai theksoi rreziqet që hasin gratë tani me të dhënat e tyre në internet në një Amerikë pas Roe.

Gjithçka nis nga kriptimi, i cili i referohet praktikës së kodimit të mesazheve në mënyrë që vetëm dërguesi dhe marrësi të mund të shohin përmbajtjen e tyre. Rruga e gjatë e Facebook për ta arritur këtë, megjithatë, nxjerr në pah sfidat më të gjera me të cilat përballet industria dhe shkëmbimet midis privatësisë dhe komoditetit që kompanitë dhe përdoruesit duhet të kenë gjithnjë e më shumë.

Në prill 2021, një ekzekutiv i Facebook tha se kompania nuk do të ishte në gjendje të zbatonte enkriptimin deri në fund të vitit 2022. Facebook, së bashku me kompanitë e tjera të teknologjisë, i është dashur prej kohësh të përballet me presionin nga zyrtarët qeveritarë në mbarë botën për t’i bërë mesazhet të aksesueshme për agjencitë e zbatimit të ligjit, në mënyrë që të parandalojë keqberërësit që të përdorin platformat e tyre për aktivitete të paligjshme.

Disa ditë pas lajmeve të Nebraskës këtë javë, Meta njoftoi se do të nisë testimin e enkriptimit të mesazheve për Facebook Messenger si dhe një opsion për të ruajtur mesazhet e koduara në Facebook.

Si pjesë e përditësimeve të saj, Meta dukej se ofronte një shembull se si po përpiqet të eceë në kufirin midis privatësisë dhe luftës kundër abuzimit. Kompania tha se do të jetë në gjendje të shohë mesazhe të koduara në biseda të drejtpërdrejta vetëm nëse përdoruesit i raportojnë ato, për shembull në rastet e ngacmimeve.

Meta gjithashtu përsëriti se planifikon të zgjerojë opsionin në të gjitha shërbimet e saj të mesazheve deri në 2023. Ndërsa iMessage është i koduar, kopjet rezervë të mesazheve në iCloud mund të mos jenë, dhe çelësi për të deshifruar ato mesazhe ruhet gjithashtu në iCloud.

Kjo do të thotë nëse se nëse forcat e zbatimit të ligjit fitojnë akses në llogarinë tuaj iCloud, ata teorikisht mund të kenë të dyja pjesët e enigmës për të hyrë në mesazhet tuaja – edhe nga një shërbim i koduar.

“Nëse përdorni iMessage, çaktivizoni kopjet rezervë të iCloud dhe çaktivizoni kopjet rezervë iCloud të WhatsApp-it tuaj”, tha Laura Edelson.

“Gjëja e parë që duhet të bëni nëse jeni përdorues i iPhone është të shkoni settings.” Në përgjithësi, idealja do të ishte përdorimi i një platforme mesazhesh që janë të koduar.

Ajo gjithashtu sugjeron njerëzit të përdorin platforma më të sigurta si “Signal”.

Por, ndërsa më shumë amerikanë peshojnë opsionet e kriptimit pas vendimit të Roe, është e rëndësishme të jemi të vetëdijshëm edhe për të metat e mundshme. Për shembull, humbja e telefonit ose harrimi i fjalëkalimit do të thotë që ne nuk do të kemi kurrë akses në ato mesazhe.

Ndërsa WhatsApp aktualisht ofron kopje te mesazheve, shumica e aplikacioneve të tjera të mesazheve nuk e bëjnë këtë.