MENU
klinika

Shumë të zakonshme gjatë verës...

Si trajtohen infeksionet mykotike vaginale?

12.08.2022 - 10:57

Një infeksion mykotik vaginal, i njohur gjithashtu si kandidiaza, është një gjendje e zakonshme. Një vaginë e shëndetshme përmban baktere dhe disa qeliza kërpudhore (mykotike). Por kur bilanci i baktereve dhe kërpudhave ndryshon, qelizat kërpudhore mund të shumohen. Kjo shkakton kruajtje, ënjtje dhe acarim.

Trajtimi i një infeksioni vaginal mykotik mund të lehtësojë simptomat brenda pak ditësh. Në raste më të rënda, mund të zgjasë më shumë.

Infeksionet mykotike vaginale nuk konsiderohen si një infeksion seksualisht i transmetueshëm (IST), i njohur zakonisht si sëmundje seksualisht të transmetueshme (STD). Kontakti seksual mund ta përhapë atë, por gratë që nuk janë seksualisht aktive gjithashtu mund t’i marrin ato.

Simptomat e infeksionit të majave

Infeksionet mykotike vaginale kanë një grup të përbashkët simptomash, të tilla si:

 • kruarje vaginale
 • ënjtje rreth vaginës
 • djegie gjatë urinimit
 • hidhërim
 • skuqje

Shkarkimi vaginal i bardhë-verdhë dhe i grumbulluar është një tjetër simptomë.

Shkaqet

Majaja Candida është një mikroorganizëm natyral në zonën vaginale. Bakteret Lactobacillus mbajnë nën kontroll rritjen e saj.

Por nëse ka një çekuilibër, këto baktere nuk do të funksionojnë në mënyrë efektive. Kjo çon në një rritje të tepërt të kërpudhave, e cila shkakton simptomat e infeksioneve mykotike vaginale.

Disa faktorë mund të shkaktojnë një infeksion mykotik, duke përfshirë:

 • antibiotikë, të cilët ulin sasinë e Lactobacillus (“baktereve të mira”) në vaginë
 • shtatzënia
 • diabeti i pakontrolluar
 • sistemi imunitar i dobët
 • çekuilibër hormonal pranë ciklit menstrual
 • stresi

Një lloj specifik i kërpudhave të quajtur Candida albicans shkakton shumicën e infeksioneve mykotike. Këto infeksione janë lehtësisht të trajtueshme.

Nëse keni infeksione të përsëritura ose keni probleme për të trajtuar një infeksion mykotik me trajtim konvencional, një version tjetër i Candida mund të jetë shkaku. Një test laboratorik mund të përcaktojë se çfarë lloj Candida keni.

Trajtimi

Çdo infeksion mykotik është i ndryshëm, kështu që mjeku  do të sugjerojë një trajtim që është më i miri për ju. Trajtimet në përgjithësi përcaktohen bazuar në ashpërsinë e simptomave.

Infeksione të thjeshta

Për infeksione të thjeshta, mjeku zakonisht do të përshkruajë një regjim 1-6 ditor të një kremi, pomadë, tabletë ose supozitor antifungale. Këto barna mund të jenë në formë recete ose pa recetë (OTC).

Medikamentet e zakonshme përfshijnë:

 • butokonazol (Gynazole)
 • klotrimazol (Lotrimin)
 • mikonazoli (Monistat)
 • terkonazol (Terazol)
 • flukonazol (Diflucan)

Nëse keni një infeksion të thjeshtë mykotik këshillohuni me mjekun për t’u siguruar që ilaçi ka funksionuar.

Programoni një vizitë pasuese nëse simptomat kthehen brenda 2 muajsh.

Infeksione të komplikuara

Mjeku ka shumë të ngjarë të trajtojë infeksionin sikur të ishte një rast i rëndë ose i komplikuar, nëse:

keni skuqje të rëndë, ënjtje dhe kruajtje që çon në plagë ose çarje në indin vaginal

kanë pasur më shumë se katër infeksione në një vit

jeni shtatzënë

keni diabet të pakontrolluar ose një sistem të dobët imunitar nga mjekimi

Trajtimet e mundshme për infeksione të rënda ose të komplikuara mykotike përfshijnë:

Trajtim vaginal me krem, pomadë, tabletë ose supozitorë 14-ditorë

dy ose tre doza të flukonazolit (Diflucan)

recetë afatgjatë e flukonazolit të marrë një herë në javë për 6 javë, ose përdorimi afatgjatë i një medikamenti antifungal lokal.

Infeksionet mykotike janë dukuri të zakonshme, por trajtimi i menjëhershëm mund të ndihmojë në uljen e simptomave të pakëndshme brenda pak ditësh. Duke njohur faktorët tuaj të rrezikut, ju mund të parandaloni infeksionet e ardhshme.

Bisedoni me mjekun  nëse keni infeksione të përsëritura që zgjasin më shumë se 2 muaj.