MENU
klinika

Analiza nga Deutsche Welle

Tregu gri mbron Rusinë nga sanksionet perëndimore!

19.08.2022 - 10:26

Rusia ka importuar mallra pa pëlqimin e prodhuesve të saj perëndimorë për muaj të tërë. Është pjesë e një skeme që synon të ndihmojë vendin të anashkalojë kufizimet e furnizimit të vendosura nga vendet dhe kompanitë perëndimore në përgjigje të pushtimit të Ukrainës.

Importet paralele, ose blerjet në tregun gri, në Rusi arritën në 6 miliardë dollarë (5.9 miliardë euro) nga maji në korrik, u tha gazetarëve këtë javë Denis Manturov, zëvendëskryeministër dhe ministër i industrisë dhe tregtisë i Rusisë.

Rusia nisi skemën e importeve paralele, duke mbuluar mallra që variojnë nga pjesët e makinave deri te konzolat e lojërave, në maj pasi importet ranë për shkak të sanksioneve perëndimore dhe shumë kompani të huaja u larguan nga brigjet e saj në shenjë proteste kundër luftës në Ukrainë dhe për të shmangur çdo dëmtim të mundshëm të reputacionit.

“Rusia nuk do të bëjë asgjë në përgjigje të sanksioneve perëndimore. Pra, ajo padyshim ka procedura për të provuar të marrë shumë importe kritike që i nevojiten për të mbështetur ekonominë dhe për të mbajtur luftën,” Timothy Ash, një në zhvillim. Strategu i tregut nga BlueBay Asset Management, tha për DW. “Pikëpyetja dhe sfida do të jenë se çfarë do të bëjë Perëndimi për të provuar dhe forcuar regjimin e sanksioneve për të ndaluar që kjo të ndodhë.”

Çfarë janë importet paralele?
Importet paralele i referohen mallrave që importohen në treg pa pëlqimin e prodhuesit të tyre. Për të qenë të qartë, ato janë mallra autentike, por ato mund të nënkuptohen nga prodhuesi për t’u shitur në një vend ose rajon tjetër.

Për shembull, nëse një palë xhinse Levi’s të prodhuara, të paketuara dhe me çmim për tregun indian importohen nga një rishitës për t’u shitur në Gjermani jashtë kanaleve të shpërndarjes së certifikuar të prodhuesit të veshjeve, atëherë ky është një import paralel.

Këto importe konsiderohen të jenë në tregun gri pasi shiten nga tregtarë të paautorizuar. Meqenëse pronarët e markave nuk kanë kontroll mbi shpërndarjen e këtyre mallrave, ata nuk mbulohen nga planet e tyre të garancisë.

Çfarë po bën Rusia?
Në maj, Rusia publikoi një listë të mallrave perëndimore të pranueshme për t’u importuar sipas skemës së importeve paralele. Lista përfshinte importe kritike si anije luftarake, pjesë këmbimi të nevojshme për hekurudhat dhe komponentët e automjeteve, si dhe mallra të konsumit si elektronikë dhe pajisje shtëpiake, veshje, këpucë dhe kozmetikë – mallra që Rusia tha se prodhuesit e tyre perëndimorë “refuzuan t’i furnizonin drejtpërdrejt”.

Disa nga markat në listë ishin Mercedes-Benz, Volkswagen, Continental, Ferrari, Apple, Samsung, Microsoft, Siemens, Duracell, Canon dhe PlayStation.

Skema ruse u ofron importuesve mbrojtje nga paditë civile për anashkalimin e kanaleve zyrtare të shpërndarjes.

Pjesa më e madhe e importeve të paautorizuara në Rusi vijnë nëpërmjet vendeve post-sovjetike si Kazakistani, Armenia dhe Bjellorusia.

A janë të ligjshme këto blerje të tregut gri?
Importet paralele zakonisht nuk janë të paligjshme. Ato janë produkte origjinale, të licencuara të sapomarra nëpërmjet kanaleve të shpërndarjes paralele, shpesh më të shtrenjta.

“Gri dhe misterioze mund të jenë vetëm kanalet e shpërndarjes me të cilat këto mallra gjejnë rrugën e tyre drejt vendit importues”, thuhet në një dokument të publikuar nga Organizata Botërore e Pronësisë Intelektuale.

“Nëse produktet e shitura ose të importuara nga palë të treta bien brenda fushës së patentave, markave tregtare ose të drejtave të autorit të vlefshme në këtë vend të caktuar, një shitje ose importim i tillë nga palët e treta përgjithësisht konsiderohet si shkelje,” thuhet në dokument.

Skema ruse përfshin parimin ndërkombëtar të shterimit të së drejtës së autorit, i cili lejon një kompani ruse të importojë një produkt pa pëlqimin e prodhuesit sapo të fillojë të shesë në çdo vend të botës, sipas agjencisë ruse të lajmeve Interfax.

Kjo do të thotë që kur Apple, e cila është në listën e importeve paralele ruse, të fillojë të shesë iPhone 14 më vonë këtë vit, rishitësit rusë si re:store do të jenë në gjendje t’i importojnë ato për shitje, pavarësisht se gjigandi i teknologjisë amerikane u tërhoq nga vendi muaj më parë.

Si e mbështesin importet paralele ekonominë ruse?
Skema ruse synon të sigurojë disponueshmërinë e importeve jetike, të cilat u zhytën pas eksodit të kompanive perëndimore.

Moska pret që importet paralele të arrijnë në 16 miliardë dollarë këtë vit, një shifër që do të ishte e barabartë me vetëm 4% të importeve të përgjithshme në vitin 2021. Për krahasim, importet totale në Rusi pritet të shemben me një të tretën këtë vit.

“Problemi më i madh për Putinin do të jetë rindërtimi i ushtrisë ruse, e cila është shkatërruar masivisht në aspektin e pajisjeve në Ukrainë. Nëse prodhimi i makinave në Rusi është ndalur sepse ata nuk mund të marrin komponentë elektronikë, atëherë imagjinoni të përpiqeni të rindërtoni një tank ose ndërto një tank ose një aeroplan,” tha Ash.

Ekspertët thonë se Kremlini pret që skema e importeve paralele t’i shërbejë edhe një qëllimi tjetër. Mallrat e ndryshme të konsumit dhe luksit në listë kanë për qëllim të sigurojnë që rusët të vazhdojnë të bëjnë jetën e tyre të përditshme pa shumë ndërprerje përballë sanksioneve perëndimore.

“Ndoshta, është më shumë një ushtrim PR që synon audiencën vendase duke u përpjekur të dërgojë mesazhin se sanksionet nuk po funksionojnë dhe se ne po fitojmë,” tha Ash.

Çfarë mund të bëjë Perëndimi për të frenuar importet paralele në Rusi?
Meqenëse Rusia po zbaton rregullin ndërkombëtar të shterimit të së drejtës së autorit, kompanitë perëndimore mund të mos jenë në gjendje të bëjnë shumë për të parandaluar importin paralel të mallrave të tyre.

Ash thotë se qeveritë perëndimore mund t’i nxisin vendet dhe kompanitë që të mos ndihmojnë Rusinë t’u shmanget sanksioneve apo edhe t’i kërcënojnë ato me sanksione dytësore.

“Sa më shumë që Rusia të na thotë për këtë, sa më shumë të jenë publike për këtë, aq më shumë ka gjasa që Perëndimi të shtrëngojë sanksionet për ta ndaluar atë që të ndodhë”, tha Ash.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Deutsche Welle