MENU
klinika

Pritet rritja e çmimeve

Vala e të nxehtit godet prodhimin e vajit të ullirit

09.08.2022 - 11:22

Çmimi i vajit të ullirit do të rritet pasi valët e të nxehtit godasin prodhimin në Spanjë, ka paralajmëruar një eksportues kryesor.

Acesur, e cila furnizon supermarketet më të mëdha në Mbretërinë e Bashkuar, i tha BBC-së se kjo do të ndikojë në çmimet në dyqane në tre deri në katër muajt e ardhshëm kur kompanitë të rinovojnë kontratat e tyre.

Menaxheri i eksportit i kompanisë, Miguel Colmenero, tha se klientët mund të shihnin rritje të çmimeve me 20-25%.

Spanja prodhon gati gjysmën e vajit të ullirit në botë.

Por vendi, së bashku me pjesët e tjera të Evropës Perëndimore që prodhojnë vaj ulliri, duke përfshirë Italinë dhe Portugalinë, ka përjetuar temperatura ekstreme dhe mungesë shiu në javët e fundit.

Acesur është i përfshirë në prodhimin e më shumë se 200,000 tonë vaj ulliri në vit, nga afërsisht 1.4 milion ton të prodhuar në Spanjë në vit, dhe i shet produktet e saj në më shumë se 100 vende.

Ajo shet rreth 20,000 tonë në vit në Mbretërinë e Bashkuar dhe paketon markat e etiketës së vet për Sainsbury’s, Tesco, Waitrose, Morrisons dhe Asda. Supermarketet disponojnë gjithashtu markën e saj La Espanola, e cila është e treta më e madhe në MB.

Shumica e ullinjve në produktet e saj janë rritur në Andalucia, në jug të Spanjës, e cila ka pasur shumë pak reshje në javët e fundit. Colmenero tha se ndikimi i valës së të nxehtit në prodhim ishte “drastik”.

Vitin e kaluar, Spanja prodhoi rreth 1.4 milion ton vaj ulliri, por ai tha se zyrtarët tani po parashikonin deri në një milion ton për këtë sezon. Ai shtoi se moti i thatë mund të ndikojë edhe në të korrat e sezonit të ardhshëm, nëse pemët e ullirit nuk mund të rritin degë të reja për shkak të mungesës së ujit.

Kjo ka një ndikim në çmimet globale. Në korrik, çmimi standard Mintec për vajin e ullirit ekstra të virgjër u rrit në nivelin më të lartë deri më tani këtë vit, me 7.3% në krahasim me muajin e kaluar dhe 14.2% në krahasim me një vit më parë, sipas grupit të kërkimit të tregut.

Z. Colmenero tha se kjo përfundimisht do të ndikonte në çmimet për klientët, megjithëse do të kishte një vonesë tre deri në katër muaj, sepse shumë kompani do të kishin nënshkruar tashmë kontrata 12-mujore me shitësit.

Megjithatë, ai shtoi se kompanitë përfundimisht do të duhet të rrisin çmimet e tyre kur të rinovojnë kontratat dhe klientët mund të shohin rritje prej 20-25%.

BBC kontaktoi markat e tjera më të mëdha të vajit të ullirit në Mbretërinë e Bashkuar, duke përfshirë Filippo Berio dhe Napolina, por nuk mori një përgjigje.

Çmimi mesatar i vajit të ullirit me etiketë vetanake në katër zinxhirët më të mëdhenj të supermarketeve në Mbretërinë e Bashkuar u rrit me 50.2% krahasuar me vitin e kaluar në fillim të gushtit, sipas firmës kërkimore me pakicë Assosia. Nga qershori në korrik, çmimet mesatare u rritën me 28.5%.

Nëse moti i thatë vazhdon, Roxanne Nikoro, një analiste tregu për Mintec, tha se çmimet mund të rriten më tej. Megjithatë, ajo shtoi se nëse korridori i grurit i rënë dakord nga Ukraina do të çonte në më shumë furnizime me vaj luledielli që dilnin nga vendi, kjo “mund të sjellë pak lehtësim”.

Z. Colmenero tha se ndërprerja e furnizimit me vaj luledielli nga Ukraina po kontribuonte gjithashtu në rritje “dramatike” të çmimeve, pasi njerëzit iu drejtuan vajit të ullirit si një alternativë, duke rritur kërkesën.

Ukraina ishte më parë eksportuesi kryesor në botë i vajit të lulediellit. Pjesë të tjera të Evropës Perëndimore që prodhojnë vaj ulliri kanë përjetuar gjithashtu temperatura të larta rekord dhe Z. Colmenero tha se kjo do të reduktonte prodhimin edhe në vende të tjera. Në korrik, Italia shpalli gjendjen e jashtëzakonshme në pesë rajone veriore që rrethojnë lumin Po, pasi përjetoi thatësirën më të keqe në 70 vjet.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga BBC