MENU
klinika

Përfitimet dhe rreziqet

A duhet përdorur vaji i kokosit për nxirje?

22.09.2022 - 11:36

Ju ndoshta keni dëgjuar për disa nga përfitimet shëndetësore të vajit të kokosit. Hulumtimet kanë treguar se mund të ndihmojë në rritjen e funksionit të trurit, rritjen e kolesterolit të mirë dhe madje të ndihmojë në humbjen e peshës.

Mund të ndihmojë gjithashtu lëkurën në mënyra të shumta, prandaj është bërë një përbërës popullor në shumë produkte bukurie.

Por çfarë mund të thuhet për përdorimin e vajit të kokosit për nxirje? A ju lejon të merrni një shkëlqim të artë nga dielli pa asnjë rrezik apo efekt anësor? A mund të nxiheni në mënyrë të sigurt me të? Ky artikull do të ndihmojë për t’iu përgjigjur këtyre pyetjeve.

Rreziqet e ekspozimit ndaj rrezeve UV

Kalimi i tepërt i kohës në diell, veçanërisht pa asnjë mbrojtje nga dielli, mund të dëmtojë lëkurën, të shkaktojë plakje të parakohshme dhe të çojë në kancer të lëkurës.

Kanceri i lëkurës është kanceri më i zakonshëm. Shkalla e melanomës, forma më e rrezikshme e kancerit të lëkurës, është rritur 800 për qind tek gratë e moshës 18 deri në 39 vjeç. Ekspozimi ndaj dritës ultravjollcë nga dielli ose shtretërit për solarë është faktori më i madh i rrezikut për shumicën e rasteve të melanomës. .

Për shkak se ekspozimi ndaj dritës ultravjollcë është faktori më i parandalueshëm i rrezikut për kancerin e lëkurës, këshillohet të mos përdorni solarët dhe të gjithë të mbrojnë lëkurën nga rrezet e dëmshme UV të diellit.

A siguron vaji i kokosit mbrojtje nga rrezet ultraviolet?

Një studim i vitit 2009 zbuloi se vaji i kokosit kishte një faktor mbrojtës nga dielli (SPF) rreth 8. Por, ky studim u krye në laborator, dhe jo në lëkurën e njeriut.

Vlerësohet se vaji i kokosit bllokon vetëm rreth 20 për qind të rrezeve UV të diellit. Kjo nuk është e mjaftueshme për të mbrojtur lëkurën nga rrezet UVA dhe UVB të diellit – të dyja këto mund të dëmtojnë lëkurën.

Ju duhet një krem kundër diellit me një SPF prej 30 ose më të lartë nëse dëshironi mbrojtje të mjaftueshme UV dhe duhet ta riaplikoni atë çdo dy orë.

Nëse përdorni vetëm vaj kokosi, pa asnjë mbrojtje tjetër nga dielli, lëkura nuk do të marrë mbrojtjen që i nevojitet, veçanërisht nëse kaloni një kohë të gjatë jashtë. Nëse keni lëkurë të celët, vaji i kokosit ka të ngjarë të jetë edhe më pak efektiv në mbajtjen e lëkurës të sigurt nga rrezet UV të diellit.

Çfarë përfitimesh ka vaji i kokosit për lëkurën?

Ndonëse nuk këshillohet të mbështeteni te vaji i kokosit për mbrojtjen nga dielli ose një nxirje të sigurt, ai mund të ndihmojë lëkurën në mënyra të tjera.

Vaji i kokosit ka një përqendrim të lartë të acideve yndyrore me zinxhir të mesëm, të cilat janë një formë e yndyrës së ngopur. Këto acide yndyrore, të cilat veprojnë në mënyra të ndryshme në lëkurë, mund të ofrojnë një sërë përfitimesh.

Mund të hidratojë lëkurën

Njerëzit që jetojnë në tropik e kanë përdorur vajin e kokosit si hidratues për shekuj me radhë. Në një studim të vogël të vitit 2018, studiuesit zbuluan se pjesëmarrësit me lëkurë shumë të thatë panë një përmirësim të ndjeshëm në hidratimin e lëkurës së tyre pas përdorimit të vajit të kokosit për dy javë.

Mund të zvogëlojë inflamacionin

Një studim i vitit 2018 sugjeroi se vaji i kokosit mund të ketë veti anti-inflamatore, veçanërisht për kushte specifike të lëkurës. Inflamacioni kronik luan një rol kyç në shumë lloje të ndryshme të çrregullimeve të lëkurës, duke përfshirë psoriazën, ekzemën dhe dermatitin e kontaktit.

Sipas një studimi të vitit 2017, njerëzit që përdorin vaj kokosi priren të përjetojnë më pak inflamacion pasi janë ekspozuar ndaj rrezatimit UVB. Shkencëtarët besojnë se nivelet e larta të polifenoleve dhe acideve yndyrore të vajit mund të ofrojnë mbrojtje nga inflamacioni, së bashku me një efekt të rritjes së barrierave.

Ka veti antimikrobike

Vaji i kokosit mund të vrasë mikroorganizmat e dëmshëm. Acidi laurik në vaj përmban monolaurin, i cili ndihmon në prishjen e membranës së baktereve të veshura me lipide. Vaji i kokosit mund të vrasë patogjenët në lëkurë, duke përfshirë bakteret, viruset dhe kërpudhat.

Megjithëse vaji i kokosit mund të ndihmojë lëkurën në shumë mënyra, nuk këshillohet ta përdorni atë për nxirje. Ndërsa ofron njëfarë mbrojtjeje nga rrezet e dëmshme UV të diellit, nuk ofron një nivel mjaft të lartë mbrojtjeje për t’ju parandaluar që të digjeni ose të pësoni lloje të tjera të dëmtimit afatgjatë të lëkurës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN