MENU
klinika

Mënyra e diagnostikimit

A e zbulojnë kancerin e pankreasit, analizat e gjakut?

28.09.2022 - 12:45

Testet e gjakut mund të jenë një pjesë e rëndësishme e diagnozës së kancerit të pankreasit. Me këtë lloj kanceri, një diagnozë në kohë është jetike, megjithatë, kanceri i pankreasit është shpesh i vështirë për t’u zbuluar herët. Disa teste gjaku mund të ndihmojnë në një diagnozë të kancerit të pankreasit.

Nuk ka asnjë test specifik gjaku që mund të diagnostikojë kancerin e pankreasit. Megjithatë, rezultatet e disa analizave të gjakut mund të tregojnë nevojën për testime të mëtejshme për të diagnostikuar ose përjashtuar kancerin e pankreasit.

Testet e gjakut për shënuesit e tumorit

Markuesit e tumorit janë substanca që prodhohen ose nga qelizat e kancerit ose bëhen nga trupi në përgjigje të kancerit. Disa lloje të markuesëve të tumorit mund të gjenden në gjak dhe mund të tregojnë praninë e kancerit.

Dy shënuesit e tumorit që përdoren më së shpeshti për të ndihmuar në zbulimin e kancerit të pankreasit quhen CA19-9 dhe CEA. Këto janë proteina që, në nivele më të larta, mund të zbulohen në gjakun e disa njerëzve me kancer pankreatik.

Megjithatë, jo të gjithë me kancer pankreatik kanë nivele të larta të këtyre proteinave. Gjithashtu, edhe kushte të tjera shëndetësore mund të shkaktojnë nivele të larta të këtyre proteinave.

Testet e gjakut për zbulimin e hershëm

Përveç testeve të markuesëve të tumorit, disa teste më të reja janë të orientuara drejt zbulimit të hershëm të kancerit të pankreasit. Kjo është e rëndësishme pasi që perspektiva për kancerin e pankreasit bie ndjeshëm nëse diagnoza bëhet vetëm pasi kanceri të ketë përparuar në një fazë më të avancuar.

Këto teste gjaku të zbulimit të hershëm përfshijnë testin GalleriTM dhe testin PanCan-d.

Testi GalleriTM mund të zbulojë më shumë se 50 lloje kanceri, përfshirë kancerin e pankreasit. Ai e bën këtë duke kërkuar ADN-në nga qelizat e kancerit që derdhen në gjak. ADN-ja nga qelizat e kancerit mund të duket ndryshe nga ADN-ja e qelizave të shëndetshme.

Testi PanCan-d është specifik për kancerin e pankreasit. Ai zbulon 9 biomarkera të ndryshëm të gjakut për kancerin e pankreasit, duke përfshirë CA19-9. Matjet nga këta biomarkues kombinohen më pas në një ekuacion për të prodhuar rezultatin.

Sidoqoftë, ka disa të meta në këto teste:

Asnjë test nuk ka marrë miratim nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA).

Kush mund të marrë testet mund të kufizohet në bazë të moshës, faktorëve të rrezikut të kancerit të pankreasit dhe vendndodhjes.

Cilat janë simptomat e kancerit të pankreasit?

Kanceri i pankreasit zakonisht nuk shkakton asnjë simptomë herët. Kjo është arsyeja pse shpesh nuk diagnostikohet derisa të ketë arritur një fazë më të avancuar.

Kur shfaqen simptomat e kancerit të pankreasit, ato mund të përfshijnë:

 • zverdhja e lëkurës dhe e syve, që quhet verdhëz
 • jashtëqitje e zbehtë
 • urina me ngjyrë të errët
 • kruarje e lëkurës
 • dhimbje barku, e cila mund të përhapet edhe në shpinë
 • lodhje ose dobësi
 • nauze dhe të vjella
 • oreksi i reduktuar
 • humbje peshe e paqëllimshme
 • mëlçia ose fshikëza e tëmthit e zgjeruar
 • mpiksjet e gjakut, të cilat shpesh prekin venat e mëdha në këmbë
 • diabeti i ri ose përkeqësimi i diabetit ekzistues

Nëse jeni duke përjetuar ndonjë nga këto simptoma, është e rëndësishme të flisni me mjekun. Ndërsa këto simptoma mund të mos shkaktohen nga kanceri i pankreasit, mund të ketë një gjendje tjetër mjekësore që duhet trajtuar.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ndryshimet që duhet të bëni

A mund të jetojmë pa pankreas?