MENU
klinika

Ja çfarë thonë mjekët

A ndikon vitamina D tek koliti ulceroz?

09.09.2022 - 11:14

Koliti ulceroz është një nga dy llojet kryesore të sëmundjeve inflamatore të zorrëve (IBD), të cilat janë gjendje inflamatore kronike të traktit gastrointestinal (GI).

Ato karakterizohen nga diarre, lodhje, dhimbje barku, jashtëqitje të përgjakshme, kequshqyerje dhe humbje peshe të paqëllimshme, ndër simptoma të tjera.

Vitamina D është një vitaminë e tretshme në yndyrë e njohur kryesisht për efektet e saj të dobishme në shëndetin e kockave. Megjithatë, provat sugjerojnë se vitamina gjithashtu luan një rol jetik në funksionin imunitar dhe ofron efekte të fuqishme anti-inflamatore.

Kështu, mund të ndihmojë njerëzit që jetojnë me sëmundje inflamatore si koliti ulceroz.

Në fakt, studime të shumta tregojnë se nivelet e ulëta të vitaminës D mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të IBD.

Njerëzit me kolit ulceroz priren të kenë nivele të ulëta të vitaminës D për shkak të keqpërthithjes, marrjes së pamjaftueshme dietike për shkak të simptomave të tyre të IBD, ekspozimit të ulët në rrezet e diellit, vështirësisë në konvertimin e vitaminës në formën e saj të përdorshme ose rritje të sekretimit.

Prandaj, disa studiues besojnë se dhënia e suplementeve të vitaminës D për njerëzit me kolit ulceroz mund të jetë një trajtim efektiv dhe me kosto të ulët.

Si ndikon vitamina D në kolitin ulceroz?

Provat shkencore kanë lidhur mungesën e vitaminës D me një rrezik të shtuar të kolitit ulceroz, ashpërsinë e sëmundjes, shkallën e shtrimit në spital, nevojën për kirurgji dhe madje edhe rrezikun e kancerit kolorektal.

Për këtë arsye, studiuesit janë fokusuar në studimin e efekteve të dobishme të suplementeve të vitaminës D dhe kanë gjetur rezultate premtuese.

Besohet se vitamina D mund të parandalojë fillimin e sëmundjes duke ndikuar pozitivisht në shëndetin e zorrëve.

Për më tepër, mund të lehtësojë përparimin e sëmundjes falë efektit të tij anti-inflamator, i cili përmirëson përgjigjet imune.

Ja se si vitamina D mund të ndikojë në kolitin ulceroz, sipas hulumtimeve.

*Mund të përmirësojë funksionin e barrierës së zorrëve

Njerëzit me IBD kanë rritur përshkueshmërinë e barrierës së zorrëve – që do të thotë se muret e zorrëve janë të komprometuar, duke lejuar që ushqimi dhe bakteret miqësore të zorrëve tuaja (ose mikrobiota) të arrijnë indet e zorrëve. Kjo rrit ekspozimin e sistemit imunitar ndaj mikrobiotës së zorrëve, e cila çon në një përgjigje imune të rritur dhe jonormale të shoqëruar me inflamacion dhe rritje të ashpërsisë së sëmundjes.

Studimet laboratorike tregojnë se vitamina D është kritike për ruajtjen e integritetit të barrierës së zorrëve. Vitamina ndihmon në rregullimin e proteinave që mund të rikthejnë boshllëqet në indet e zorrëve.

*Mund të përmirësojë mikrobiotën e zorrëve

Përveç përmirësimit të indit të zorrëve, vitamina D mund të përmirësojë gjithashtu mikrobiotën e zorrëve, e cila është e lidhur fort me IBD dhe kancerin e zorrës së trashë.

Ndryshe nga popullata e përgjithshme, e cila ka një mikrobiotë relativisht të qëndrueshme, mikrobiota e njerëzve me kolit ulceroz ndryshon më shumë me kalimin e kohës. Një mungesë e vitaminës D mund të ndryshojë ekuilibrin mikrobik.

Nga njëra anë, mungesa e vitaminës D është shoqëruar me përqendrime më të larta të specieve Bacteroides, të cilat besohet se rrisin ndjeshmërinë ndaj kolitit – një inflamacion i mureve të zorrës së trashë – dhe dobësojnë përgjigjet anti-inflamatore.

Nga ana tjetër, mungesa e vitaminës D shoqërohet me përqendrime më të ulëta të specieve Lactobacillus – lloji i baktereve që zakonisht gjeni në probiotikë – i cili, në të kundërt, ndihmon në lehtësimin e kolitit.

Prandaj, plotësimi i vitaminës D mund të ndihmojë në ribalancimin e mikrobiotës së njerëzve me kolit ulceroz, duke ndihmuar kështu në uljen e inflamacionit.

*Mund të zvogëlojë përgjigjet imune inflamatore

Hulumtimet sugjerojnë se vitamina D mund të pengojë rrugë të shumta pro-inflamatore.

Së pari, ndihmon të reduktojë stresin oksidativ duke rregulluar proteinat oksidative që reduktojnë stresin, duke çuar në uljen e inflamacionit. Në të kundërt, mungesa e vitaminës D mund të përkeqësojë stresin oksidativ te njerëzit me obezitet.

Stresi oksidativ është një gjendje pro-inflamatore e shkaktuar nga një çekuilibër midis radikaleve të lira dhe antioksidantëve, i cili lehtëson shfaqjen e sëmundjeve të shumta kronike.

Së dyti, studimet kanë gjetur një efekt të drejtpërdrejtë të vitaminës D në qelizat e bardha të gjakut – domethënë qelizat T, të cilat janë disa nga qelizat mbrojtëse të trupit. Ato eliminojnë mikroorganizmat që shkaktojnë sëmundje.

Sipas hulumtimit, qelizat T me nivele të ulëta të vitaminës D nxisin përqendrime më të larta të shënuesve pro-inflamatorë, rriten më shpejt dhe nxisin kolit më të rëndë.

Në të kundërt, studimet e kafshëve tregojnë se trajtimi i qelizave T me vitaminë D ngadalësoi rritjen e tyre, duke reduktuar inflamacionin. Kështu, vitamina D mund të rregullojë qelizat T nga një përgjigje imune pro-inflamatore në një përgjigje anti-inflamatore.

Pra, vitamina D mund të ndihmojë shëndetin e zorrëve dhe të përmirësojë përgjigjen imune përmes aktivitetit të saj anti-inflamator.

Në të kundërt, mungesa e saj mund të rrisë ashpërsinë e sëmundjes së kolitit ulceroz, shtrimin në spital, madje dhe nevojën për kirurgji.

Megjithatë, provat nëse suplementet e vitaminës D janë të dobishme janë të përziera dhe ende nuk është përcaktuar një dozë e përshtatshme dhe e sigurt. Sigurohuni që të flisni me një mjek përpara se të provoni vitaminën D për të menaxhuar simptomat tuaja.