MENU
klinika

Rreziku

A shfaqet kanceri i veshkave tek adoleshentët?

23.09.2022 - 09:53

Kanceri i veshkave është kanceri që fillon kur qelizat rriten jashtë kontrollit në indet e veshkave.

Veshkat janë organe që pastrojnë dhe filtrojnë gjakun duke hequr kripën e tepërt, ujin dhe mbeturinat. Këto nënprodukte bëhen urinë.

Ka dy veshka, të vendosura një në secilën anë të shtyllës kurrizore, pas barkut. Kanceri i veshkave mund të fillojë në njërën ose të dyja veshkat.

Me përjashtim të disa llojeve të kancerit të fëmijërisë, kanceri i veshkave prek kryesisht të moshuarit. Mosha mesatare e fillimit të kancerit në veshka është 64 vjeç. Edhe pse është e rrallë, adoleshentët mund të marrin gjithashtu një diagnozë të kancerit të veshkave.

Në disa raste, adoleshentët mund të jenë në fund të spektrit të moshës për llojet pediatrike të kancerit të veshkave. Ose, ato mund të jenë në minimumin e spektrit të moshës për kanceret e veshkave që zakonisht prekin të rriturit.

Cilat lloje të kancerit të veshkave janë më të zakonshme tek adoleshentët?

Ka shumë lloje të kancerit të veshkave. Ndërsa të rralla, llojet më të mundshme që ndodhin tek adoleshentët përfshijnë:

*Karcinoma e qelizave renale

Karcinoma e qelizave renale (RCC) është forma më e zakonshme e kancerit të veshkave. Nëntë nga 10 rastet e kancerit të veshkave janë karcinoma të qelizave renale. Ekzistojnë disa nëntipe RCC, të cilat përfshijnë:

 • karcinoma me qeliza të qarta renale
 • karcinoma e qelizave renale me qeliza jo të qarta
 • translokimi karcinoma e qelizave renale

Karcinoma e qelizave renale diagnostikohet rrallë tek njerëzit nën moshën 45 vjeç. Ndërsa e rrallë tek adoleshentët, RCC është një nga llojet më të zakonshme të tumorit të veshkave që gjendet tek njerëzit e moshës 15 deri në 19 vjeç.

Nga nëntipet e ndryshme të RCC, karcinoma e qelizave renale me translokacion dhe karcinoma e qelizave renale me qeliza jo të qarta janë ato që kanë më shumë gjasa të diagnostikohen tek adoleshentët.

*Karcinoma medulare renale

Karcinoma medulare e veshkave (RMC) është një lloj i rrallë i kancerit të veshkave. RMC është një formë agresive e kancerit të veshkave. Prek më shumë meshkujt sesa femrat.

*Tumori i Ëilms (nefroblastoma)

Tumori i Ëilms është një kancer i rrallë i veshkave në fëmijëri që prek zakonisht fëmijët shumë të vegjël të moshës 3 deri në 5 vjeç. Ndërsa është shumë i rrallë në popullatat e moshuara, kjo gjendje ndonjëherë diagnostikohet tek adoleshentët dhe të rriturit.

Cilat janë simptomat e kancerit të veshkave tek adoleshentët?

Simptomat e kancerit të veshkave ndryshojnë në varësi të llojit. Ato mund të përfshijnë:

 • gungë ose masë e fryrë në bark
 • gjak në urinë
 • ethe
 • dhimbje barku
 • humbje peshe
 • oreksi i reduktuar
 • kapsllëk
 • lodhje
 • presionin e lartë të gjakut
 • anemone

Çfarë e shkakton kancerin e veshkave tek adoleshentët?

Nuk ka asnjë shkaktar të vetëm të kancerit të veshkave tek adoleshentët. Arsyeja pse një adoleshent e merr atë dhe një tjetër jo nuk kuptohet plotësisht.

Kanceri i veshkave fillon kur ndodhin mutacione (ndryshime) në ADN-në e qelizave të caktuara të veshkave. Këto mutacione ndryshojnë mënyrën se si sillet secila qelizë. Kur qelizat e veshkave bëhen kancerogjene, ato ndahen shpejt dhe rriten jashtë kontrollit. Ato gjithashtu mund të përhapen (metastazojnë) në pjesë të tjera të trupit.

Në adoleshencë, bartja e mutacioneve të gjeneve të trashëguara për kushte të caktuara, të tilla si sëmundja e qelizave drapër, mund të bëjë që kanceri i veshkave të ndodhë më shumë. Megjithatë, kanceri i veshkave tek adoleshentët është i rrallë.

Cili është trajtimi i kancerit të veshkave tek adoleshentët?

Trajtimi për kancerin e veshkave tek adoleshentët bazohet në fazën dhe përhapjen e tumorit.

Heqja kirurgjikale e tumorit është një trajtim i zakonshëm i linjës së parë. Ekzistojnë dy lloje të kirurgjisë së kancerit të veshkave:

Nefrektomia e pjesshme: Tumori dhe indi përreth hiqen.

Nefrektomia radikale: E gjithë veshka hiqet së bashku me tumorin.

Një nefrektomi e pjesshme mund të bëhet për kanceret e fazës së hershme që nuk janë përhapur jashtë veshkës.

Një nefrektomi radikale mund të bëhet për kanceret e fazës së mëvonshme që janë përhapur jashtë veshkës në nyjet limfatike afër ose në organe të tjera. Mund të përdoret gjithashtu për të hequr tumore më të mëdhenj ose tumore të shumëfishta.

Kur ka kancer në të dy veshkat, heqja kirurgjikale e sa më shumë kancerit të jetë e mundur do të bëhet në secilën veshkë. Në disa raste, të dy veshkat do të duhet të hiqen. Kur kjo ndodh, nevojitet dializë ose transplantim i veshkave.

Kimioterapia mund të bëhet para operacionit të kancerit të veshkave për të zvogëluar tumorin ose tumoret ekzistuese. Kjo bën që operacioni të jetë më i suksesshëm. Kimioterapia mund të bëhet edhe pas operacionit për të vrarë qelizat e kancerit që kanë metastazuar në zona të tjera të trupit.

Trajtime të tjera sistemike, të tilla si terapia me ilaçe dhe imunoterapia, mund të përdoren gjithashtu për të trajtuar kancerin e veshkave që është përhapur.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN