MENU
klinika

Analiza

Bllokimet e Kinës, kërcënimi më i madh për tregjet e naftës

13.09.2022 - 12:45

Rënia e mprehtë e çmimeve të naftës së papërpunuar javën e kaluar pas lajmeve se Kina kishte zgjatur një bllokim Covid-19 në Chengdu, kryeqyteti i provincës jugperëndimore të Sichuan, për shumicën e 21 milionë banorëve të saj, përsëri theksoi aftësinë që një lajm i tillë të shkaktojë rënie të mëdha të papritura çmimet e naftës në një treg të karakterizuar nga kërkesa dhe oferta e pasigurt. Si importuesi më i madh vjetor bruto i naftës bruto në botë, duke tejkaluar SHBA-në në këtë drejtim në 2017-ën (duke u bërë importuesi më i madh neto në botë i totalit të naftës dhe lëndëve djegëse të tjera të lëngshme në 2013), Kina ka qenë prej kohësh oferta globale e mbrojtjes për naftë tregu. Midis 2000 dhe 2014, ajo ishte pothuajse e vetme përgjegjëse për super-ciklin e çmimeve të mallrave që ndodhi gjatë asaj periudhe. Bllokime të tilla drakoniane të lidhura me kovidin kanë një efekt të drejtpërdrejtë dhe domethënës në rritjen ekonomike të Kinës, e cila nga ana tjetër ndikon në kërkesën e saj për naftë, dhe bllokimet janë një funksion i drejtpërdrejtë i politikës ‘zero-kovid’ të vendit. Nuk ka asnjë shenjë se kjo politikë do të modifikohet në mënyrë thelbësore, e lëre më të braktiset, së shpejti. Në një masë të madhe, aderimi i Kinës ndaj politikës së saj zero-kovid, në të cilën bllokime ultra të rrepta futen në qytete të tëra menjëherë kur identifikohet një numër relativisht i vogël rastesh Covid-19, ka qenë një produkt i suksesit të hershëm të vetë vendit në trajtimin e pandemisë. Kina doli nga vala e parë e madhe e Covid-19 në gjysmën e parë të 2020 në gjendje më të mirë ekonomike se çdo vend tjetër i madh, pikërisht për shkak të trajtimit të ashpër të çdo shpërthimi të sëmundjes, pasi nuk kishte arritur të prodhonte një vaksinë efektive e saj dhe nuk bleu në vaksina të provuara nga furnitorë jo vendas. Kur shpërthimet masive të reja të Covid-19 ndodhën në fillim të këtij viti në Kinë, dhe çuan në mbylljen e disa qyteteve të mëdha, çmimet e naftës ranë me perspektivën e uljes së kërkesës nga Kina, por nuk ranë aq sa mund, duke pasur parasysh – besimi i bazuar se Kina ndoshta do të detyrohet të marrë një qasje më të butë për trajtimin e saj të Covid-19 në të ardhmen e afërt. Dhjetorin e kaluar kishte parë një përsosje të strategjisë zero-kovid në një duke përfshirë idenë e ‘pastrimit dinamik’, e cila u dha qeverive vendore më shumë fleksibilitet në vendosjen e kufizimeve, duke lejuar që rritja ditore në rastet simptomatike të kufizohej në rreth 200 në bazë kombëtare. . Mendohej se ky numër mund të rritet, duke qenë se vetëm në shpërthimet e reja në muajin mars 184,000 individë me simptoma të mundshme kovid ishin vënë nën vëzhgim mjekësor të izoluar në dy javët e para të atyre shpërthimeve.

Numri nuk u rrit, por optimizëm i mëtejshëm lindi nga komentet e bëra nga disa agjenci kineze për një zbutje të mundshme të rregullave zero-kovid, dhe më pas erdhi publikimi në mes të prillit i Qendrës Kineze për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CCDC) udhëzues që përshkruan masat për karantinimin në shtëpi. Këto do të kishin lehtësuar efektet paralizuese të ekonomisë së njerëzve që duhet të karantinohen në objektet e centralizuara shtetërore, edhe nëse vuajnë nga simptoma shumë të lehta ose asnjë, pasi kanë rezultuar pozitivë për Covid-19. Megjithatë, këto shpresa u shkatërruan përsëri pasi, kur u kërkua për sqarime të mëtejshme të këtyre procedurave të karantinimit në shtëpi, CCDC thjesht përsëriti rregullat e mëparshme. Presidenti i Kinës, Xi Jinping, përsëriti më pas personalisht se: “Ne duhet t’i përmbahemi saktësisë shkencore, dinamikës zero-kovid…Këmbëngulja është fitore”. Siç qëndron tani, Kina ende nuk ka një vaksinë efektive kundër Covid-19, as nuk ka një antiviral efektiv pas infeksionit, dhe ajo ende refuzon të blejë furnizime të tilla nga furnizues jo vendas, pavarësisht ofertave të përsëritura nga të gjitha vendet e mëdha prodhuese për t’i vënë në dispozicion furnizime të tilla. Edhe para zgjatjes së bllokimit të Chengdu që ka shtuar 21 milionë njerëz të tjerë në total, 44 milionë njerëz në Kinë ishin tashmë në mbyllje.

Në fund të korrikut, atëherë, e gjithë kjo ishte përkthyer në parashikime të reduktuara rrënjësisht të rritjes ekonomike për Kinën, me efektin zbutës të çmimeve të naftës. Dy nga analistët më korrektë të vazhdueshëm për Kinën në vitet e fundit – Eugenia Fabon Victorino, drejtuese e Strategjisë së Azisë për SEB dhe Rory Green, kreu i TS Lombard për kërkimin e Kinës dhe Azisë – kishin ulur tashmë vlerësimet e tyre të rritjes së PBB-së për Kinën në fillim të vitit. por e bëri përsëri. SEB tani e sheh rritjen ekonomike të Kinës këtë vit në vetëm 3.5 përqind dhe TS Lombard në vetëm 2.5 përqind. Victorino i kishte thënë ekskluzivisht OilPrice.com në atë kohë se: “Qeveritë vendore ende pritet të eliminojnë shpërthimet e brendshme sa më shpejt të jetë e mundur me testime të përhapura, gjurmim kontaktesh dhe politika karantine”. Ajo shtoi: “[Edhe pse] bllokimet në mbarë qytetin janë menduar të zbatohen si mjeti i fundit, politika e testimit të rregullt dhe të shpeshtë në qytetet e mëdha do të mbajë të ngritur faktorin e frikës, sipas mendimit tonë, dhe strategjia [zero-] kovid ka të ngjarë. përkthehet në kufizime sporadike në pjesë të ndryshme të vendit përballë shpërthimeve të virusit.” Green, duke folur gjithashtu ekskluzivisht për OilPrice.com, kishte thënë: “Pekini është i vendosur fort për zero-kovid, duke i bërë bllokimet e mëtejshme pothuajse të pashmangshme gjatë pjesës së mbetur të 2022.” Ai shtoi: “Kufizimet e kujdesit shëndetësor, duke përfshirë shkallën e ulët të vaksinimit dhe numrin e pamjaftueshëm të spitaleve dhe stafit, të kombinuara me politikën përpara Kongresit të Partisë Q4/22 – dhe Xi është i lidhur ngushtë me politikën aktuale kovid – e bëjnë të pamundur përfundimin e kufizimeve të rrepta kovid. në pjesën e mbetur të vitit.”

Pak më shumë se një javë më parë, Banka Popullore e Kinës (PBOC) ndërhyri në përpjekje për të zbutur presionet negative ekonomike që po krijohen në disa sektorë, me ulje të njëpasnjëshme në normat e ndryshme të interesit të politikës së saj. Pasi befasoi tregun me një reduktim prej 10 pikësh bazë (bps) në Lehtin e tij Afatmesëm të Kreditit 1 vjeçar (1 vit MLF) dhe normën e anasjelltë të repove 7-ditore (7d RRP), PBOC u dyfishua me një ulje më të thellë (15 bps në 4.30 përqind). ) në normën e saj kryesore të kredisë 5 vjeçare (5 vjet LPR), theksoi Victorino i SEB. “Reduktimet më të thella në LPR 5-vjeçare reflektojnë synimin e politikëbërësve për të stabilizuar sektorin e pronave dhe rregullimi do të peshojë më tej normat mesatare të hipotekës duke pasur parasysh se normat minimale të hipotekës janë vendosur në 20 bps nën LPR-në 5-vjeçare,” tha ajo. “Megjithatë, edhe përpara uljeve të fundit të normës, kushtet financiare janë lehtësuar prej muajsh, me PBOC që ka udhëhequr financimin ndërbankar më të ulët nëpërmjet injektimeve të likuiditetit, [por] edhe pse kostot më të ulëta të huamarrjes janë krijuar për të mbështetur kërkesën për kredi, për të rritur likuiditetin. kushtet ende nuk kanë vendosur një dysheme në përkeqësimin e besimit në tokë,” shtoi ajo. Një shqetësim i veçantë, për sa i përket ndërprerjeve më të gjera financiare në Kinë, është gjendja e dëmshme e sektorit real. “Mbështetja e ushqimit me pika për sektorin e pasurive të paluajtshme duhet të frenojë ende gjakderdhjen dhe kriza e besimit në tregun e banesave vazhdon,” tha Victorino për OilPrice.com. “Raportet e fundit të të ardhurave bankare kanë parë që bankat shtetërore të dyfishojnë vlerësimet e kredive të vonuara në lidhje me bojkotimin e hipotekave, ndërkohë që kompanitë më të mëdha shtetërore të menaxhimit të aseteve të këqija të Kinës kanë raportuar rënie të fitimeve për shkak të dëmtimeve të kredisë në lidhje me ekspozimin e tyre të pronave,” tha ajo.

Probabiliteti i goditjeve të mëtejshme të çmimit të naftës në lidhje me bllokimin në javët e ardhshme duket i lartë, duke pasur parasysh se festa e Festivalit të Mesit të Vjeshtës filloi më 10 shtator dhe se Java e Artë (duke përfshirë ditën kombëtare të Kinës) fillon më 1 tetor. Qeveria kineze ka paralajmëruar tashmë njerëzit që të mos udhëtojnë gjatë këtyre festave të mëdha të ardhshme.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga OilPrice.com

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Analiza/ Vështirë që 27 vende të bien dakord

Pse BE po mundohet kaq shumë për krizën energjetike?