MENU
klinika

Shkaqet dhe simptomat

Çfarë duhet të dini, për sindromën postpoliomelit?

29.09.2022 - 19:00

Poliomieliti (“polio”) është një gjendje e rëndë dhe potencialisht kërcënuese për jetën e shkaktuar nga poliovirusi. Nëse keni pasur një infeksion poliomielit në fëmijëri dhe që atëherë jeni shëruar, ëshë ende e mundur të zhvilloni një ndërlikim të quajtur sindromi post-polio (PPS).

Një nga efektet më të rëndësishme të PPS është humbja e përhershme e muskujve, e cila mund të ndikojë në lëvizshmëri. PPS shfaqet shumë më vonë pas shërimit nga një infeksion poliomielit, shpesh disa dekada më vonë. PPS prek rreth një të katërtën deri në gati gjysmën e të gjithë njerëzve që shërohen nga poliomieliti.

Nëse keni pasur një infeksion poliomielit, është e rëndësishme të flisni me një mjek për mundësinë e zhvillimit të PPS.

Çfarë e shkakton sindromën post-polio?

Shkaku i saktë i PPS është i panjohur. Ekspertët mendojnë se PPS mund të zhvillohet si rezultat i stresit në neuronet motorike nga një infeksion i mëparshëm poliomielit. Ndërsa mund të shëroheni nga infeksioni fillestar, mund të përjetoni një përkeqësim gradual të këtyre neuroneve.

Në fillim, mund të mos keni simptoma të degjenerimit të nervit post-polio, pasi është një proces i ngadaltë. Kjo mund të shpjegojë pse dobësia e muskujve dhe simptomat e tjera të PPS zhvillohen shumë më vonë në jetë.

Cilat janë simptomat e sindromës post-polio?

Simptomat e PPS mund të fillojnë deri në 15 deri në 40 vjet pasi të jeni shëruar nga një infeksion fillestar me poliovirus. Simptomat e mundshme përfshijnë:

  • lodhje e pashpjegueshme
  • dobësi e muskujve që përkeqësohet gradualisht
  • ulje graduale në madhësinë e muskujve
  • ulje e qëndrueshmërisë gjatë aktiviteteve të përditshme
  • dhimbje kyçesh
  • lakimi i shtyllës kurrizore (skolioza)
  • shqetësimet e gjumit

Disa njerëz me PPS mund të përjetojnë vetëm simptoma të lehta. Të tjerët mund të përjetojnë probleme më të rënda me humbjen e masës dhe funksionit të muskujve.

Cili është trajtimi i sindromës post-polio?

Aktualisht, nuk ka asnjë trajtim të njohur për PPS. Dëmtimi i neuroneve të prekura është i parikuperueshëm.

Por ka hapa që mund të ndërmerrni për të ndihmuar në menaxhimin e simptomave të PPS. Këto hapa mund të ndihmojnë në përmirësimin e lëvizshmërisë dhe aftësisë suaj të përgjithshme për të kryer detyrat e përditshme.

Për shembull, mund të konsideroni përdorimin e mjeteve ndihmëse të lëvizshmërisë, të tilla si pajisjet ortotike. Mjetet mekanike të arritjes mund t’ju ndihmojnë ta bëjnë rutinën tuaj të përditshme më të lehtë dhe më pak të lodhshme.

Ndërsa nuk ka asnjë ilaç të aprovuar posaçërisht për PPS, një mjek mund të rekomandojë ilaçe anti-inflamatore pa recetë ose me recetë. Këto mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes dhe shqetësimit në muskujt, nyjet dhe shpinë.