MENU
klinika

Shumë e rrezikshme...

Çfarë është aritmia e riperfuzionit?

22.09.2022 - 11:39

Kur një arterie bllokohet gjatë një ataku në zemër, procesi i rivendosjes së rrjedhës së shëndetshme të gjakut në zemër quhet riperfuzion. Zakonisht përfshin një kombinim medikamentesh për të prishur një mpiksje gjaku (trombolizë) dhe procedura të tilla si angioplastika për të hapur një enë gjaku të ngushtuar. Por terapia e riperfuzionit nuk është pa asnjë rrezik.

Një aritmi riperfuzioni (RA) është një nga disa lloje të dëmtimeve të muskulit të zemrës që shkaktohet kur rrjedhja e gjakut në zemër rifillon pasi ajo është bllokuar ose ngadalësuar.

Një aritmi është një shqetësim i ritmit të zemrës dhe një faktor rreziku për goditje në tru dhe komplikime të tjera kardiovaskulare.

Nëse identifikohet një RA, përdorimi i medikamenteve anti-aritmike ose trajtime të tjera mund të jetë i nevojshëm për të shmangur komplikimet kërcënuese për jetën.

Çfarë është aritmia e riperfuzionit?

Një RA është një nga llojet më të zakonshme të lëndimeve në lidhje me riperfuzionin kardiak. Të tjera përfshijnë:

  • ndryshimet në enët më të vogla të gjakut
  • vdekja e miociteve (qelizat e muskujve të zemrës)
  • çarje e një shtrese të murit të zemrës

Një RA është një ritëm jonormal i zemrës që ndikon me sa efikasitet funksionon zemra. Çrregullimi i ritmit që rezulton nga riperfuzioni shpesh gjendet në dhomat e poshtme të zemrës (barkushet), të cilat pompojnë gjakun në mushkëri dhe në pjesën tjetër të trupit.

Aritmitë janë probleme që lidhen me sistemin elektrik të zemrës, i cili normalisht ruan rrahjet e qëndrueshme dhe të sinkronizuara të ventrikujve dhe atriumeve (dhomat e sipërme të zemrës). Pasi ky ritëm është i shqetësuar, mund të ndodhin komplikime të tilla si goditje në tru, dështim i zemrës ose arrest i papritur kardiak.

Cilat janë simptomat e aritmisë së riperfuzionit?

Në varësi të natyrës së RA, simptomat mund të ndryshojnë. Në raste shumë të lehta, mund të mos keni simptoma të dukshme.

Kur janë të pranishme simptoma të dukshme, ato mund të përfshijnë ndonjë nga sa vijon:

  • dhimbje gjoksi
  • të fikët
  • lodhje
  • rrahjet e shpejta të zemrës
  • gulçim

Cili është trajtimi për aritminë e riperfuzionit?

Një RA mund të trajtohet me medikamente dhe/ose procedura të dizajnuara për të rivendosur një ritëm të shëndetshëm të zemrës, të tilla si:

Bllokuesit e kanalit të kalciumit

Këto ilaçe ulin presionin e gjakut dhe ndihmojnë enët e gjakut të relaksohen në mënyrë që të nxisin rrjedhjen më të mirë të gjakut. Ato janë veçanërisht të dobishme në trajtimin e RA, sepse ndihmojnë në parandalimin e mbingarkesës së kalciumit në qelizat e muskujve të zemrës.

Një trajtim i përdorur zakonisht për bllokuesit e kanalit të kalciumit është verapamil intrakoronar. Ky është injektimi i verapamilit direkt në arterien e prekur brenda zemrës.

Medikamente antiaritmike

Këto medikamente përdoren për të ndihmuar në rivendosjen e një ritmi normal në zemër nëse keni një aritmi. Ato ndryshojnë rrymën elektrike ose sinjalin që rregullon rrahjet e zemrës. Shumica e këtyre barnave merren si pilula

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Apo vetëm shenjë e problemeve kardiovaskulare?

Aritmia, simptomë e menopauzës?

A mund të shkaktojë njëra tjetrën?

Aritmia kardiake dhe konvulsionet