MENU
klinika

Si ta parandaloni

Çfarë është kapslliku dissinergjik?

22.09.2022 - 11:37

Kapsllëku ndodh nuk bëni jashtëqitje aq shpesh sa zakonisht ose sforcoheni kur bëni. Mund të shkaktohet nga një sërë gjërash, të tilla si një dietë pa fibra të mjaftueshme ose medikamente të caktuara, por gjithashtu mund të rezultojë nga ndërprerjet në rutinën tuaj të përditshme.

Rreth gjysma e njerëzve që kanë kapsllëk kronik kanë atë që njihet si kapsllëk dissinergjik.

Kur gjithçka funksionon siç duhet, muskujt e poshtëm të legenit ndihmojnë në mbajtjen e organeve si fshikëza ose mitra në vend ndërsa muskujt ulen poshtë në bark kur shtyjnë jashtëqitjet. Me konstipacionin dissinergjik, muskujt nuk punojnë së bashku siç duhet dhe rezultati është defekimi dissinergjik – pastrimi jo i duhur i zorrëve.

Simptomat e kapsllëkut dissinergjik

Njerëzit me kapsllëk dissinergjik nuk janë në gjendje të kenë lëvizje të zorrëve në baza të rregullta, zakonisht të përcaktuara si tre ose më shumë herë në javë. Gjithashtu mund t’ju duhet të sforcoheni për të nxjerrë jashtëqitje ose të keni jashtëqitje të forta.

Si ndryshon konstipacioni dissinergjik nga llojet e tjera të kapsllëkut?

Kapsllëku dissinergjik i referohet në mënyrë specifike kur muskujt e poshtëm të legenit nuk punojnë siç duhet me ata rreth anusit dhe rektumit për të ndihmuar në lëvizjen e jashtëqitjes.

Llojet e tjera të kapsllëkut mund të shkaktohen nga një dietë e ulët në fibra ose medikamente të caktuara, të tilla si disa qetësues dhimbjesh.

Për disa njerëz, pamundësia për të jashtëqitur vjen së bashku me shtatzëninë, pleqërinë, pasivitetin ose dehidratimin. Stresi ose ndërprerjet në orarin e përditshëm, si udhëtimet ose ndryshimet e punës, mund të ndikojnë gjithashtu në rutinën e lëvizjeve të zorrëve.

Çfarë e shkakton konstipacionin dissinergjik?

Nuk është plotësisht e qartë se çfarë e shkakton konstipacionin dissinergjik, megjithëse ka disa elementë të përbashkët mes njerëzve që e kanë atë.

Hulumtimet kanë zbuluar se pothuajse një e treta e njerëzve me kapsllëk dissinergjik e kanë pasur atë që nga fëmijëria, ndërsa pothuajse po aq shumë mendojnë se filloi të ndodhte pas shtatzënisë ose një dëmtimi të shpinës.

Njerëzit që kanë kushte që ndikojnë në mënyrën se si nervat dhe muskujt komunikojnë, të tilla si myasthenia gravis ose skleroza e shumëfishtë, mund të kenë gjithashtu kapsllëk dissinergjik.

Një histori abuzimi seksual ose fizik gjithashtu duket se rrit shanset e dikujt për ta zhvilluar atë.

Si trajtohet kapsllëku dissinergjik?

Biofeedback është trajtimi më i zakonshëm për këtë gjendje, por ka disa gjëra të tjera që mund të provoni.

Biofeedback

Biofeedback është një terapi ku disa sensorë vendosen rreth trupit për të ndihmuar në matjen e mënyrës se si reagoni ndaj stimujve të caktuar. Është treguar se i ndihmon njerëzit të mësojnë se si të trajnojnë trupin e tyre për të kapërcyer kapsllëkun dissinergjik.

Hulumtimet zbulojnë se biofeedback-u është efektiv për më shumë se 60% të njerëzve me kapsllëk dissinergjik.

Terapistët mund të përdorin informacionin e marrë nga biofeedback-u për të sugjeruar ushtrime për të ndihmuar në rivendosjen e forcës dhe kontrollit të muskujve përgjegjës për lëvizjen e jashtëqitjes.

Biofeedback konsiderohet një trajtim joinvaziv dhe pa dhimbje.

Ndryshimet në dietë

Shumë njerëz me kapsllëk nuk përfshijnë mjaft fibra në dietën e tyre.

Ngrënia e më shumë drithërave, perimeve dhe bishtajoreve mund të ndihmojë jashtëqitjen të lëvizë më lehtë nëpër zorrë. Suplementet e fibrave gjithashtu mund të ndihmojnë.

Ndryshimet e mjekimit

Disa ilaçe, si opioidet, ilaçet anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs) dhe antacidet, mund të shkaktojnë kapsllëk. Ju mund të flisni me mjekun për reduktimin e medikamenteve ose gjetjen e alternativave.

Shtimi i laksativëve ose zbutësve të jashtëqitjes mund të jetë i dobishëm.

Injeksione botox

Injeksionet e toksinës botulinum – Botox – mund të ndihmojnë në relaksimin e muskujve të poshtëm të legenit.

Ushtrime

Një fizioterapist mund të përshkruajë ushtrime specifike për t’ju ndihmuar të forconi dhe të fitoni kontrollin e muskujve që ndihmojnë në lëvizjen e jashtëqitjes nëpër zorrë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN