MENU
klinika

Rastet e përdorimit

Çfarë është kirurgjia e kraharorit, me video?

28.09.2022 - 12:49

Kirurgjia torakoskopike e asistuar me video (VATS) është një procedurë minimalisht invazive që mjekët përdorin për të diagnostikuar dhe trajtuar sëmundjet e gjoksit.

Gjatë një procedure VATS, një kirurg fut një tub të hollë me një kamerë përmes një prerjeje të vogël midis brinjëve. Kirurgu  mund të fusë gjithashtu mjete speciale përmes një prerje tjetër për të kryer detyra si heqja e një lobi të mushkërive ose kullimi i lëngut.

Procedura e parë VATS u krye në vitin 1992 për të hequr një mushkëri. Përpara VATS, teknika standarde për trajtimin e sëmundjeve të gjoksit ishte një procedurë më invazive e quajtur torakotomi.

VATS ka disa përfitime në krahasim me një torakotomi, duke përfshirë:

 • një shërim më të shpejtë
 • qëndrime më të shkurtra në spital
 • më pak komplikime

Kur kryhet një procedurë VATS?

VATS mund të ndihmojë mjekët të diagnostikojnë dhe trajtojnë shumë sëmundje të gjoksit. Kirurgët mund ta kryejnë atë në:

diagnostikimin e kancerit të mushkërive dhe kancereve të tjera të gjoksit

të shqyrtojë se sa larg është përhapur kanceri

trajton me kirurgji kushte si kanceri i mushkërive, kancere të tjera ose probleme të ezofagut

heq grumbullimin e lëngjeve në mushkëri

trajton problemet dhe kushtet kongjenitale që prekin zemrën, shtyllën kurrizore, brinjët ose diafragmën

menaxhon infeksionet që janë të patrajtueshme duke përdorur masa joinvazive

VATS është më pak invazive se llojet e tjera të operacioneve në gjoks, por kandidatët e mundshëm ende duhet të kenë shëndet të mirë të përgjithshëm për t’iu nënshtruar operacionit.

Njerëzit me kancer të mushkërive në fazën e hershme janë shpesh kandidatë për këtë procedurë. VATS me heqjen e lobit të mushkërive është qasja kirurgjikale e artë për trajtimin e kancerit të mushkërive me qeliza jo të vogla në fazën e hershme.

Njerëzit që mund të mos jenë kandidatë të mirë për këtë procedurë përfshijnë ata që kanë vështirësi të tolerojnë ventilimin e mushkërive në izolim dhe ata me:

 • ngjitjet në hapësirën e mbushur me lëng rreth mushkërive
 • çrregullime të koagulimit të gjakut
 • presion të paqëndrueshëm të gjakut
 • sëmundje kronike obstruktive pulmonare
 • hipertensioni pulmonar

Cilat lloje të procedurave mund të kryhen?

Kur mjekët përdorin VATS-në si një procedurë diagnostike, ata mund ta përdorin atë për të përcaktuar një fazë kanceri ose për të bërë biopsi të mushkërive, nyjeve limfatike ose pjesëve të tjera të zgavrës së kraharorit.

Përdorimet terapeutike të VATS -së përfshijnë përdorimin e tij për:

 • një lobektomi
 • heqja e tumorit mediastinal ose e murit të kraharorit
 • heqja e flluskave të ajrit nga midis shtresave të mushkërive

heqja e lëngjeve nga mushkëritë, të cilat mund të shkaktojnë kushtet e mëposhtme:

 • mushkëri e kolapsuar
 • hemotoraks
 • empiema
 • efuzioni perikardial dhe drenimi i abscesit kurrizor
 • pleurodeza mekanike ose kimike
 • heqja e divertikulave të ezofagut
 • lidhja e kanalit të kraharorit
 • simpatektomia, kauterizimi i nervave simpatikë
 • laminektomia torakoskopike

Cilat janë rreziqet?

Shumë ekspertë e konsiderojnë VATS si të sigurt dhe efektiv me një rrezik të ulët të komplikimeve.

Të gjitha procedurat kirurgjikale vijnë me disa rreziqe. Rreziqet e përgjithshme kirurgjikale përfshijnë:

 • gjakderdhje
 • infeksion
 • mpiksjen e gjakut
 • komplikimet e mushkërive
 • alergji ndaj anestezisë

Komplikime specifike mund të përfshijë:

 • rrjedhjet e zgjatura të ajrit
 • lëndimet e rrugëve të frymëmarrjes
 • sindromi akut koronar
 • fibrilacioni arterial
 • atelektaza
 • empiema
 • pneumoni

Kur mjekët përdorin VATS për të trajtuar një mushkëri të kolapsuar, shkalla e komplikimeve është rreth 4.5%.

Rreziku i komplikimeve është përgjithësisht më i ulët me VATS sesa me kirurgjinë tradicionale, pasi është më pak invazive.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Historia e Xhenit me kancerin e gjirit

“Një mëngjes, ndjeva një gungë në gjoks…”