MENU
klinika

Ja si trajtohet

Çfarë është psoriaza ostraceous?

26.09.2022 - 16:12

Psoriaza është një lloj gjendjeje autoimune që shkakton lezione të thata, të përflakura, të ngritur në lëkurë. Psoriaza me pllaka (copëza të thara lëkure) është lloji më i zakonshëm, që përbën 80% deri në 90% të të gjitha rasteve të psoriasis.

Psoriaza me pllaka mund të klasifikohet më tej në nëntipe, një prej të cilave është psoriasis ostraceous (OP).

OP është një lloj i rrallë i psoriazës me pllaka. Shkakton lezione të rënda të lëkurës që janë jashtëzakonisht të trasha dhe të forta.

OP ndonjëherë ndodh së bashku me artritin psoriatik (PsA), një lloj artriti që shoqërohet më shpesh me forma të rënda të psoriazës.

Ashtu si format e tjera të psoriazës, OP konsiderohet një gjendje kronike që kërkon menaxhim gjatë gjithë jetës dhe trajtimin e duhur të shpërthimeve për të ndihmuar në përmirësimin e simptomave dhe cilësisë së përgjithshme të jetës.

Cilat janë simptomat?

Në përgjithësi, psoriaza me pllaka mund të shkaktojë simptomat e mëposhtme:

 • lezione të trasha, të ngritura të lëkurës (pllaka) që mund të ndryshojnë në formë dhe madhësi
 • shkallëzim mbi pllakat që mund të duken të argjendta ose të bardha
 • thatësi dhe kruajtje ku formohen pllakat

OP karakterizohet nga pllaka jashtëzakonisht të trasha dhe të shumta që mund të rriten më shumë. Është e mundur të përjetoni lezione OP në zona të shumta të trupit, si p.sh.

 • fytyrë
 • lëkurën e kokës
 • gjoks
 • krahët
 • duart

Është e zakonshme që njerëzit me OP të kenë gjithashtu PsA. Nëse keni PsA, mund të përjetoni simptoma veçanërisht rreth kyçeve. Simptomat e zakonshme të PSA përfshijnë:

 • ënjtje dhe ndjeshmëri në gishtat dhe kyçet e tjera të vogla
 • ngurtësi e kyçeve kur zgjoheni në mëngjes
 • dhimbje në thembër
 • ënjtje ose dhimbje mbi thembër

Si trajtohet psoriasis ostraceous?

Trajtimi mjekësor është kritik për të trajtuar pllakat e rënda të lidhura me OP ndërsa ndihmon në parandalimin e përkeqësimit të gjendjes.

Në përgjithësi, mjekët mund ta trajtojnë psoriazën me një kombinim të medikamenteve lokale, imunosupresantëve dhe retinoideve, në varësi të llojit dhe ashpërsisë.

Një raport i fundit, sugjeron që kremrat zbutës dhe kortikosteroidet me doza të larta, si dhe një imunosupresant oral i quajtur ciklosporinë, mund të jenë efektivë për trajtimin e OP.

Mjetet biologjike mund të përdoren gjithashtu për të trajtuar psoriazën e rëndë kur terapitë tradicionale nuk funksionojnë.

Sa i përket trajtimeve pa recetë, dermatologët thonë se shumica e ilaçeve pa recetë (OTC), të tilla si hidrokortizoni, priren të jenë të dobishëm vetëm në rastet e lehta të psoriasis.

Megjithatë, mund të përfitoni nga përdorimi i një hidratuesi, edhe nëse keni një formë më të rëndë të psoriasis si OP. Kjo mund të ndihmojë në lehtësimin e lëkurës së thatë dhe të kruar. Për rezultate më të mira, aplikoni një hidratues pa aromë në lëkurën e lagur brenda 3 minutave pas larjes.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Shkaqet dhe trajtimi i saj

A është ngjitëse psoriaza?

Ja çfarë kanë zbuluar hulumtimet

A ka lidhje psoriaza me shëndetin mendor?