MENU
klinika

Ndikimi

Cila është lidhja midis mëlçisë yndyrore dhe diabetit?

26.09.2022 - 16:13

Të jetosh me diabet mund të rrisë rrezikun e komplikimeve të ndryshme, duke përfshirë sëmundjen e mëlçisë yndyrore joalkoolike (NAFLD).

Në këtë gjendje, yndyra e tepërt grumbullohet në mëlçi.

Çfarë është sëmundja e mëlçisë yndyrore?

NAFLD nganjëherë quhet sëmundje e mëlçisë yndyrore ose steatozë hepatike. Përkufizohet si grumbullimi i yndyrës së tepërt në mëlçi. Siç nënkupton edhe emri, përdorimi i rëndë i alkoolit nuk shkakton këtë formë të sëmundjes së mëlçisë.

NAFLD është një nga format më të zakonshme të sëmundjes së mëlçisë.

Deri në dy të tretat e njerëzve me diabet të tipit 2 kanë NAFLD. Me diabetin e tipit 1 në rritje, shkalla e NAFLD gjithashtu pritet të rritet. Kjo është e lidhur me incidencën në rritje të T1D dhe faktorët e rrezikut të lidhur me sa vijon:

 • obeziteti
 • presionin e lartë të gjakut
 • hipertensioni kronik, i cili është më i zakonshëm tek njerëzit me diabet

Disa njerëz që kanë NAFLD mund të zhvillojnë steatohepatit joalkoolik (NASH). Është një formë agresive e NAFLD e shënuar nga inflamacioni si dhe grumbullimi i yndyrës në mëlçi.

NASH mund të përparojë në dhëmbëza dhe dëmtime të mëlçisë (cirozë) dhe dështim të mëlçisë, të cilat mund të jenë kërcënuese për jetën.

Cilat janë shkaqet e dhjamosjes së mëlçisë tek njerëzit me diabet?

Shkaku kryesor i NAFLD tek njerëzit me diabet është mbipesha ose obeziteti. Humbja e peshës është një mënyrë për të ngadalësuar përparimin ose për të rikthyer zhvillimin e NAFLD.

Studimet tregojnë se humbja e vetëm 7% deri në 10% e peshës trupore është mënyra më e mirë për të arritur humbje të qëndrueshme të peshës. Ju mund ta bëni këtë përmes ushtrimeve të rregullta fizike dhe kufizimit të kalorive.

Konsumi i lartë i fruktozës shoqërohet gjithashtu me zhvillimin e NAFLD. Kufizimi ose shmangia e ushqimeve dhe pijeve me shumë sheqer, si ushqimet e përpunuara dhe pijet e gazuara, mund të jenë gjithashtu të dobishme në parandalimin ose ngadalësimin e përparimit të NAFLD.

NAFLD është gjithashtu e zakonshme tek njerëzit me presion të lartë të gjakut dhe kolesterol. Nëse keni NAFLD dhe ajo ka përparuar në NASH, disa studime kanë lidhur marrjen e statinave me përmirësimin e funksionit të mëlçisë dhe reduktimin e ngjarjeve kardiovaskulare. Hulumtimi vëren se këto përfitime të lidhura me statinat janë specifike për njerëzit pa ndonjë problem me mëlçinë pas 3 vjetësh.

Si të dalloni nëse keni sëmundje të mëlçisë yndyrore?

Shpesh, NAFLD nuk ka simptoma derisa të përparojë në faza të avancuara (cirozë ose dështim të mëlçisë).

Simptomat e sëmundjes së avancuar të mëlçisë përfshijnë:

 • të përziera
 • humbje peshe
 • humbje e oreksit
 • zverdhja e lëkurës dhe e të bardhës së syve (verdhëza)
 • barku dhe këmbët e fryra
 • konfuzion mendor
 • lodhje ekstreme
 • dobësi e muskujve

Nëse jeni duke përjetuar ndonjë nga këto simptoma dhe keni faktorë rreziku për NAFLD, kontaktoni mjekun për testime të mëtejshme.

Faktorët e rrezikut për NAFLD përfshijnë:

 • presionin e lartë të gjakut
 • kolesterol i larte
 • mbipeshë apo obezitet
 • diabeti i tipit 2

Trajtimi më i mirë për NAFLD është humbja e peshës. Ngrënia e një diete të ekuilibruar dhe futja e më shumë ushtrimeve në rutinën tuaj të përditshme mund t’ju ndihmojë të menaxhoni peshën.

Ju gjithashtu mund të flisni me mjekun për marrjen e medikamenteve të caktuara, të tilla si analogët e GLP-1, tiazolidinedionet ose frenuesit dipeptidyl peptidase-4 (DPP-4), për t’ju ndihmuar të humbni peshë dhe të përmirësoni ndjeshmërinë ndaj insulinës.

Kur nuk trajtohet, NAFLD mund të çojë në steatohepatit joalkoolik (NASH), një formë agresive e NAFLD. Gjithashtu mund të përparojë në cirrozë dhe dështim të mëlçisë, të cilat mund të jenë kërcënuese për jetën.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Cilat janë shenjat e para?

Çfarë është cirroza e mëlcisë?