MENU
klinika

Fazat e para

Cilat janë shenjat e kancerit të pankreasit?

27.09.2022 - 14:16

Kanceri i pankreasit ka rezultatet më të mira të trajtimit kur diagnostikohet në fazat e hershme. Por kanceri i hershëm i pankreasit është përgjithësisht pa simptoma, dhe shenjat e para paralajmëruese të kancerit të pankreasit shpesh mbivendosen me kushte të tjera, më pak serioze.

Kjo do të thotë që shumë njerëz me kancer pankreatik nuk marrin ndihmë mjekësore ose nuk marrin një diagnozë derisa kanceri të jetë përhapur.

Njohja e simptomave paralajmëruese të kancerit të pankreasit mund t’ju ndihmojë të merrni një diagnozë më shpejt të jetë e mundur dhe të filloni trajtimin përpara se kanceri të ketë një shans për t’u përhapur.

Gjëja e vështirë për kancerin e pankreasit është se njerëzit në fazat e hershme të këtij kanceri mund të mos përjetojnë fare simptoma. Ndonjëherë, edhe fazat e mëvonshme mund të jenë të lehta për t’u ngatërruar me kushte më pak serioze.

Pasi shfaqen simptomat, ato zakonisht përfshijnë:

  • verdhëz
  • urinë e errët
  • humbje e oreksit
  • humbje peshe e papritur dhe e paqëllimshme
  • nauze dhe të vjella
  • kruarje e lëkurës
  • dhimbje stomaku

A jeni në rrezik për kancer pankreatik?

Ka disa faktorë të njohur rreziku për kancerin e pankreasit. Të kesh faktorë rreziku nuk do të thotë se do të sëmuresh nga kanceri i pankreasit, por rrit shanset. Faktorët e rrezikut përfshijnë:

Gjenetika: Kanceri i pankreasit duket se shfaqet në disa familje. Është vlerësuar se rreth 10% e njerëzve me kancer pankreatik kanë një mutacion të trashëguar të gjenit. Mutacionet e sakta që shkaktojnë kancerin e pankreasit janë ende duke u studiuar.

Mosha: Mosha rrit rrezikun e kancerit të pankreasit. Shumica e njerëzve janë 55 vjeç ose më të vjetër kur marrin një diagnozë.

Pirja e duhanit: Pirja e duhanit lidhet me një rrezik më të lartë të shumë llojeve të kancerit, duke përfshirë kancerin e pankreasit.

Diabeti: Diabeti i tipit 2 është treguar se rrit rrezikun e kancerit të pankreasit.

Obeziteti: Ekziston një lidhje midis peshës më të lartë trupore dhe kancerit të pankreasit.

Ekspozimi ndaj kimikateve në vendin e punës: Ekspozimi ndaj kimikateve të përdorura në industri të tilla si përpunimi i metaleve mund të rrisë rrezikun e kancerit të pankreasit.

Gjinia: Meshkujt kanë një shkallë më të lartë të kancerit të pankreasit sesa femrat. Por mëshkujt kanë gjithashtu një shkallë më të lartë të faktorëve të rrezikut, të tilla si duhani dhe përpunimi i metaleve.

Cilat janë rekomandimet për ekzaminimin e kancerit të pankreasit?

Aktualisht nuk ka rekomandime standarde të shqyrtimit për kancerin e pankreasit. Disa lloje të kancerit, si kanceri i gjirit, i zorrës së trashë dhe i mushkërive, kanë ekzaminime të disponueshme, por nuk ekziston një ekzaminim rutinë për kancerin e pankreasit.

Ka disa teste gjaku që mund të bëni nëse jeni në rrezik të lartë të kancerit të pankreasit, duke përfshirë testin GRAIL Galleri (i cili gjen vetëm kancerin ekzokrin pankreatik) dhe testin IMMray PanCan-d të Immunovia Inc.

Por këto teste nuk miratohen nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA).

Nëse jeni të shqetësuar për rrezikun e kancerit të pankreasit, pyesni një mjek për rekomandime.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ndryshimet që duhet të bëni

A mund të jetojmë pa pankreas?

Përgjigjet mjeku

A shkakton kafja kancer?