MENU
klinika

Kush rrezikohet më shumë

Cilat janë shkaqet e mjegullës së trurit?

24.09.2022 - 13:11

Çfarë është mjegulla e trurit? Cilat janë shkaqet më të zakonshme?

Vetë mjegulla e trurit nuk është një gjendje mjekësore, por përkundrazi një simptomë e kushteve të tjera mjekësore. Është një lloj mosfunksionimi kognitiv që përfshin:

 • probleme me kujtesën
 • mungesa e qartësisë mendore
 • përqendrim i dobët
 • paaftësia për t’u fokusuar

Disa njerëz e përshkruajnë atë edhe si lodhje mendore. Në varësi të ashpërsisë së mjegullës së trurit, ajo mund të ndërhyjë në punë ose shkollë dhe shumë aktivitete të tjera të përditshme. Por nuk duhet të jetë një fiksim i përhershëm në jetën tuaj.

Cilat janë shkaqet e mjegullës së trurit?

Ka disa shpjegime përse ndodh mjegulla e trurit. Pasi të identifikoni shkakun themelor, mund të filloni të rregulloni problemin. Këtu janë gjashtë shkaqet e mundshme.

 1. Stresi

Stresi kronik mund të rrisë presionin e gjakut, të dobësojë sistemin imunitar dhe të shkaktojë depresion, sipas hulumtimit të vitit 2017. Mund të shkaktojë gjithashtu lodhje mendore.

Kur truri është i rraskapitur, bëhet më e vështirë të mendoni, arsyetoni dhe përqendroheni.

 1. Mungesa e gjumit

Cilësia e dobët e gjumit mund të ndërhyjë në mënyrën se si funksionon truri. Synoni për 8 deri në 9 orë gjumë në natë. Shumë pak gjumë mund të çojë në përqendrim të dobët dhe mendime të turbullta.

 1. Ndryshimet hormonale

Ndryshimet hormonale gjithashtu mund të shkaktojnë mjegullën e trurit, sipas hulumtimit të vitit 2018. Nivelet e hormoneve progesterone dhe estrogjen rriten gjatë shtatzënisë. Ky ndryshim mund të ndikojë në kujtesën dhe të shkaktojë dëmtim njohës afatshkurtër.

Në mënyrë të ngjashme, një rënie e niveleve të estrogjenit gjatë menopauzës mund të shkaktojë harresë, përqendrim të dobët dhe mendim të turbullt.

 1. Dieta

Dieta gjithashtu mund të luajë një rol në mjegullën e trurit. Vitamina B12 mbështet funksionin e shëndetshëm të trurit dhe mungesa e vitaminës B12 mund të sjellë mjegull të trurit.

Nëse keni alergji ose ndjeshmëri ushqimore, mjegulla e trurit mund të zhvillohet pas ngrënies së disa ushqimeve. Heqja e ushqimeve nxitëse nga dieta juaj mund të përmirësojë simptomat.

 1. Medikamentet

Nëse ndjeni mjegull në tru gjatë marrjes së ilaçeve, bisedoni me mjekun. Mjegulla e trurit mund të jetë një efekt anësor i njohur i këtyre ilaçeve. Ulja e dozës ose kalimi në një ilaç tjetër mund të përmirësojë simptomat. Mjegulla e trurit mund të ndodhë edhe pas trajtimeve të kancerit. Ky quhet truri kimio.

 1. Kushtet mjekësore

Kushtet mjekësore të lidhura me inflamacion, lodhje ose ndryshime në nivelin e glukozës në gjak mund të shkaktojnë gjithashtu lodhje mendore. Për shembull, mjegulla e trurit është një simptomë e sindromës së lodhjes kronike, e cila përfshin lodhje të vazhdueshme për një periudhë të gjatë kohore.

Njerëzit që kanë fibromialgji mund të përjetojnë mjegull të ngjashme.

Si  trajtohet?

Trajtimi i mjegullës së trurit varet nga shkaku. Për shembull, nëse jeni anemik, suplementet e hekurit mund të rrisin prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe të zvogëlojnë mjegullën e trurit.

Nëse jeni diagnostikuar me një sëmundje autoimune, një mjek mund të rekomandojë një kortikosteroid ose medikamente të tjera për të reduktuar inflamacionin ose për të shtypur sistemin imunitar.

Ndonjëherë, lehtësimi i mjegullës së trurit është një çështje e korrigjimit të një mangësie ushqyese, ndërrimi i ilaçeve ose përmirësimi i cilësisë së gjumit.

Mjetet juridike shtëpiake për të përmirësuar mjegullën e trurit përfshijnë:

 • fjetja  8 deri në 9 orë në natë
 • menaxhimin e stresit duke ditur kufizimet dhe duke shmangur alkoolin dhe kafeinën e tepërt
 • duke u ushtruar rregullisht
 • forcimi i aftësive të të menduarit
 • gjetja e aktiviteteve të këndshme
 • duke rritur marrjen e proteinave, frutave, perimeve dhe yndyrave të shëndetshme

Mjegulla e trurit mund të jetë zhgënjyese, por lehtësimi është i mundur. Nuk duhet të injoroni simptomat, sepse nëse nuk trajtohet, mjegulla e trurit mund të ndikojë në cilësinë e jetës. Pasi të adresohet shkaku themelor, qartësia juaj mendore mund të përmirësohet.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Çfarë e shkakton dhe si ta largoni atë

Çfarë është mjegulla e trurit?