MENU
klinika

Pse, kaq rrezikshmëri?

Dalloni simptomat e tromboembolizmit

27.09.2022 - 14:19

Tromboembolizmi venoz (VTE) ndodh kur një mpiksje gjaku ose trombe, formohet në një venë të thellë. VTE përshkruan dy kushte të veçanta, por shpesh të lidhura: trombozën e venave të thella (DVT) dhe emboli pulmonare (PE).

DVT zakonisht shkakton mpiksjen e gjakut në pjesën e poshtme të këmbëve ose kofshëve. Mund të ndikojë gjithashtu në venat në:

 • legen
 • krahë
 • mezenteria (veshja e zgavrës së barkut)
 • trurit
 • PE ndodh kur një pjesë e një mpiksjeje të venave të thella shkëputet, udhëton përmes qarkullimit të gjakut dhe ngec në një enë gjaku në mushkëri.

Simptomat

Në disa raste, VTE nuk shkakton ndonjë simptomë të dukshme. Njohja e shenjave paralajmëruese të DVT dhe PE është e rëndësishme, pasi të dyja kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Simptomat e DVT përfshijnë:

 • ënjtje, veçanërisht në këmbë, kyçin e këmbës, duar ose kyçe
 • dhimbje, shpesh duke filluar në legën, kofshë ose parakrah
 • ngrohtësi në zonën e prekur
 • skuqje ose njollë e zonës së prekur

Simptomat e PE përfshijnë:

 • dhimbje gjoksi që mund të përkeqësohet me frymëmarrje të thellë
 • frymëmarrje e shpejtë dhe rrahje të zemrës
 • vështirësi të pashpjegueshme në frymëmarrje
 • ndjenja e marramendjes
 • humbja e vetëdijes

Parandalimi

Nëse jeni në një kategori të moderuar ose me rrezik të lartë për VTE, mjeku do të rekomandojë një plan parandalimi që përfshin ilaçe, pajisje terapeutike dhe ndryshime në stilin e jetës.

Masat e zakonshme parandaluese mjekësore për VTE përfshijnë:

 • antikoagulantë, të cilët janë medikamente për hollimin e gjakut
 • çorape kompresioni, mbështjellëse ose mbajtëse
 • pajisjet e kompresimit pneumatik me ndërprerje

Këshillat e zakonshme të jetesës për parandalimin e VTE përfshijnë:

 • shmangni qëndrimin ulur ose joaktiv për periudha të gjata kohore
 • rrisin aktivitetin fizik ose ushtrimet
 • nëse nuk jeni aktiv, bëni shtrirje të këmbëve, krahëve dhe duarve sa më shpejt dhe shpesh të jetë e mundur, veçanërisht gjatë shtrimit në spital, pushimit në shtrat ose periudhave të tjera të palëvizshmërisë
 • ndaloni ose shmangni konsumimin e tepërt ose afatgjatë të alkoolit
 • ndaloni pirjen e duhanit
 • vishni rroba të lirshme

Nëse diagnostikohet DVT, mund të merren masa parandaluese shtesë për të zvogëluar rrezikun  për PE. Në disa raste, mpiksja e venave të thella mund të ketë nevojë të hiqet në mënyrë kirurgjikale. Një copë rrjetë mund të qepet gjithashtu në venën më të madhe të trupit, vena kava inferiore, për të vepruar si filtër. Rrjeta mund të përdoret për të bllokuar copat e mpiksjes dhe për t’i parandaluar ato të arrijnë në mushkëri.

Të gjitha rastet e VTE janë kërcënuese për jetën dhe kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Mpiksjet e gjakut, veçanërisht ato në mushkëri, mund të bllokojnë rrjedhën e gjakut, duke çuar në hipoksi. Hipoksia është vdekja e indeve nga uria e oksigjenit.

Mpiksjet e mëdha ose pengesat mund të rezultojnë në dëmtim të organeve, koma dhe përfundimisht vdekje. Rreth 30 për qind e njerëzve me PE të patrajtuar vdesin, shpesh brenda disa orësh nga zhvillimi i gjendjes. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të kuptoni rrezikun tuaj dhe të njihni shenjat.

VTE konsiderohet kryesisht si një gjendje e parandalueshme sepse shumica e rasteve zhvillohen në spital ose përfshijnë individë në rrezik. Kur trajtohet herët dhe në mënyrë agresive, shpesh mund të shmangen ndërlikimet më të këqija të lidhura me VTE.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Fakte që duhet të dini

A ka fëmija juaj Fibrilacion atrial?