MENU
klinika

Mjeshtëri antike

Ekspozitë pikture në Egjiptin e lashtë

30.09.2022 - 11:59

         Portretet e lashta të egjiptianëve kanë qenë prej kohësh, objekt kurioziteti. Rreth tyre ekziston thuajse, fare pak informacion.

Shumë pyetje nuk kanë asnjë përgjigjje, prej kur u ato zbuluan nga arkeologët, përreth qytetit egjiptian të Fayum-it, në fund të viteve 1800.

Kush i pikturoi? Çfarë pigmentesh dhe substratesh përdorën artistët? Ku u blenë këto materiale?

Pikturat ishin realizuar gjatë jetës së subjektit, apo pas vdekjes së tij?

Realizuar në mënyrë të detajuar, ato janë të njohura si portrete mumjesh dhe datojnë nga 100 deri në 250 pas Krishtit. Ndërsa ende vazhdojnë kërkimet për informacion rreth tyre.

Pamjet na zhvendosin larg në kohë, si të hynim në një galeri veprash arti të qytetërimeve të hershme…