MENU
klinika

Analiza/ Pse

Evropa nuk do të shfrytëzojë rezervat e saj të mëdha të gazit

12.09.2022 - 13:29

Ndërsa çmimet e energjisë vazhdojnë të rriten në të gjithë Evropën, me çmimet e gazit që u rritën me 26% të hënën pasi Rusia ndaloi pompimin përmes Nord Stream 1, debati shumë i diskutueshëm për fracking po rishfaqet tani në kontinent, i udhëhequr nga një kryeministër i ri britanik me lëndë djegëse fosile. në mendjen e saj. Bashkimi Evropian – i cili nuk përfshin më Mbretërinë e Bashkuar – planifikon të zëvendësojë dy të tretat e importeve të gazit rus deri në fund të vitit, megjithëse analistët paralajmërojnë se mënyra më e mirë e bllokut për të zëvendësuar importet e gazit rus do të jetë shumë larg objektivit.

Në vitin 2021, BE importoi ~155 miliardë metra kub (bcm) gaz natyror nga Rusia. Për fat të keq, zëvendësimet e propozuara të bllokut të gazit deri në fund të vitit 2022 — të cilat përfshijnë diversifikimin e LNG (gazit natyror të lëngshëm), burimet e rinovueshme, efikasitetin e ngrohjes, diversifikimin e tubacioneve, biometanin, çatitë diellore dhe pompat e nxehtësisë — arrijnë vetëm në rreth 102 bcm në vit, sipas për të dhënat nga REPowerEU e Komisionit të BE-së.

Përkrahësit e frakingut mendojnë se potenciali i gazit argjilor të Evropës është i nevojshëm tani më shumë se kurrë, megjithëse Gjermania, Franca, Holanda, Skocia dhe Bullgaria e kanë ndaluar të gjitha më parë frakimin. Tani, debati po ringjallet nga lëvizjet e fundit në MB.

Kryeministrja e re e Britanisë, Liz Truss, ka njoftuar se Mbretëria e Bashkuar po heq një moratorium të vitit 2019 për thyerjen e gazit argjilor, ndërsa vendi kërkon të rrisë burimet e brendshme të energjisë dhe të ndihmojë familjet dhe bizneset që luftojnë për të paguar faturat në rritje të energjisë.

Heqja e ndalimit të fracking vjen vetëm tre vjet pasi qeveria përfundoi mbështetjen e saj për fracking pasi autoriteti që mbikëqyr industrinë e naftës dhe gazit përcaktoi se “nuk është e mundur me teknologjinë aktuale të parashikohet me saktësi probabiliteti i dridhjeve të lidhura me fraking”.

Britania zotëron vetëm dy puse gazi argjilor në Lancashire të operuar nga Cuadrilla Resources. CEO i Cuadrilla, Francis Egan ka përshëndetur heqjen e ndalimit, duke thënë: “Ky është një vendim krejtësisht i arsyeshëm dhe pranon se maksimizimi i furnizimit me energji të brendshme të Mbretërisë së Bashkuar është jetik nëse do të kapërcejmë krizën e vazhdueshme energjetike dhe do të zvogëlojmë rrezikun e përsëritjes së saj në e ardhmja. Pa masat e forta të përcaktuara sot, Britania e Madhe do të importonte mbi dy të tretat e gazit të saj deri në fund të dekadës, duke e ekspozuar publikun dhe bizneset britanike ndaj rrezikut të mëtejshëm të mungesës së furnizimit dhe rritjes së çmimeve në linjë.

Pavarësisht dëshpërimit të saj, pjesa tjetër e Evropës nuk ka gjasa të ndjekë – edhe nëse ringjallja e debatit ka ringjallur diskutimin se sa shumë potencial ka Evropa nga argjila argjilore dhe pse nuk po përdoret.

Gazi argjilor në Evropë

Evropa ka më shumë gaz argjilor të rikuperueshëm sesa SHBA, sipas vlerësimeve. Megjithatë, i vetmi aktivitet i madh i frakingut është në Ukrainë, e cila arriti të largohej nga gazi rus vite më parë.

Fracking në Evropë ka qenë prej kohësh një çështje e diskutueshme për shkak të densitetit të popullsisë, në një pjesë të madhe. Kjo nuk është Amerika e Veriut.

Në vitin 2016, Cuadrilla Resources fitoi lejen për të thyer deri në katër puse në MB, duke i dhënë fund betejave të gjata me autoritetet lokale. Pesë vjet më parë, kompania ishte detyruar të ndërpresë shpimet pasi qeveria vendosi një moratorium një-vjeçar për frakimin për shkak të lëkundjeve të shkaktuara nga një platformë eksploruese Cuadrilla në Anglinë veriperëndimore. Në vitin 2013, aktiviteti i shpimit i kompanisë u ndërpre përsëri pasi qindra protestues kampuan në një fshat të vogël në jug të Londrës dhe e detyruan atë të braktiste puset e saj.

Ndërkohë, në vitin 2012, protestuesit në Zurawlow, një qytet në Poloninë lindore, bllokuan me sukses një vend fracking ndërsa aktivistët e Greenpeace pushtuan një platformë gazi argjilor në Danimarkë.

Kundërshtimi i fortë i publikut – së bashku me shqetësimet tatimore, vonesat rregullatore dhe prodhimi i dobët nga një grusht pusesh testimi – i larguan investitorët. Exxon Mobil (NYSE: XOM), Chevron (NYSE: CVX) dhe TotalEnergies (NYSE: TTE) u detyruan të braktisin projektet në Poloni pasi eksplorimi rezultoi zhgënjyes. Flukset e dobëta të gazit gjithashtu ndaluan përparimin në Danimarkë, me Totalin duke hequr dorë nga shpimet e gazit argjilor atje.

Problemi i madh me frakimin në Evropë është se disa nga kushtet që nxitën bumin e argjilës në SHBA nuk ekzistojnë në Evropë. Në shumicën e vendeve, është shteti, dhe jo pronarët privatë, që zotërojnë të drejtat e mineraleve për naftën dhe gazin në tokë. Krahasoni atë me SHBA-në ku shkurtimi i pronarëve të tokës mund të jetë sa një e teta e të ardhurave nga prodhimi. Kjo në fakt do të thotë se fracking nuk sjell shpërblime të mëdha financiare për pronarët evropianë të tokave.

Për të fituar më shumë mbështetje publike për teknologjinë, qeveria britanike dhe disa kompani kanë propozuar më parë pagesa direkte për njerëzit e prekur nga fracking. Megjithatë, grupet mjedisore e kanë kundërshtuar me forcë masën, duke i cilësuar pagesa të tilla si ryshfet. Situata nuk ndihmohet nga fakti se dendësia e popullsisë në Evropë është më shumë se 3 herë në Shtetet e Bashkuara, duke nxitur protesta jo në oborrin e shtëpisë. Për shembull, shumë projekte rurale në të kaluarën janë refuzuar, sepse ato do të sillnin kamionë dhe pajisje të përdorura për thyerje në rrugë piktoreske që datojnë që nga koha romake. Në të vërtetë, Gazprom ka thënë më parë se vështirësia për të gjetur tokë të papopulluar në Evropë dhe ujë të mjaftueshëm për të shfrytëzuar puset argjilore do të ndihmojë gazin rus të qëndrojë konkurrues. Edhe më mirë për Rusinë: ajo mund të prodhojë gaz për rreth një të gjashtën e kostos së reduktimit për shist argjilor britanik.

Edhe pas dekadash fracking në SHBA, shumë evropianë ende e shohin teknikën si të paprovuar.

Do të jetë interesante të shihet nëse çmimet e larta rekord të energjisë do t’i bindin më në fund evropianët që të ndryshojnë mendjen e tyre për frakimin e gazit argjilor. Disa vende evropiane tashmë janë tërhequr dhe janë rikthyer në djegien e qymyrit në nivele rekord për të mbajtur gjallë rrjetet e tyre të energjisë, duke refuzuar kështu objektivat e tyre klimatike.

Por këtu është arsyeja pse ambientalistët mund të vazhdojnë të kenë ditën: studimet kanë treguar se megjithëse gazi natyror digjet më pastër se qymyri dhe ka reduktuar emetimet e gazeve serrë, procesi i frakimit mund t’i mohojë këto përfitime. Thyerja është më e ndotur se djegia e qymyrit kryesisht për shkak të emetimit të drejtpërdrejtë të dioksidit të karbonit të dëmshëm dhe metanit, të dy gazra të fuqishëm serë.

/Përkthyer dfhe përshtatur për Konica.al nga OilPrice.com