MENU
klinika

Diagnostifikimi dhe trajtimi

Granuloma e kolesterolit: Pse është kaq e rrallë?

26.09.2022 - 16:11

Një granuloma e kolesterolit rritet në kafkë pranë veshit të mesëm dhe mund të shkaktojë simptoma serioze si humbje dëgjimi, vështirësi në shikim, dëmtim nervor dhe konvulsione.

Granulomat e kolesterolit janë kiste të mbushura me lëng. Ato nuk janë kanceroze, por shpesh rriten dhe bëhen më të rënda me kalimin e kohës. Kjo gjendje është shumë e rrallë dhe shkaku i saj nuk është kuptuar plotësisht.

Trajtimi mund të zgjidhë plotësisht granulomat e kolesterolit dhe në përgjithësi përfshin kirurgji për të kulluar kistin.

Granuloma e kolesterolit është një kist beninj jo kanceroz që formohet në kafkën pranë veshit të mesëm. Kjo pjesë e kafkës quhet maja petrous. Ato përmbajnë lëngje, kristale kolesteroli dhe lipide dhe zgjerohen me kalimin e kohës.

Megjithëse janë jo kanceroze, ato mund të jenë të dëmshme. Ndërsa rriten, shkaktojnë dëmtim të veshit dhe shtyjnë nervat përreth.

Cilat janë simptomat?

Granulomat e kolesterolit jo gjithmonë shkaktojnë simptoma kur shfaqen për herë të parë. Kur shfaqen simptomat, ato do të lidhen me madhësinë e saktë dhe vendndodhjen e saktë të kistit.

Simptomat mund të rriten dhe të bëhen më të rënda ndërsa granuloma e kolesterolit vazhdon të rritet.

Simptomat e granulomave të kolesterolit përfshijnë:

 • marramendje
 • dhimbje koke
 • vizion i paqartë
 • vizion i dyfishtë
 • dhimbje fytyre
 • dridhjet ose spazmat e fytyrës
 • mpirje e fytyrës
 • dobësi e fytyrës
 • dëgjimi i reduktuar
 • dhimbje veshi
 • zhurma në vesh (tinitus)
 • grumbullimi i lëngjeve në vesh
 • vështirësi në të folur
 • vështirësi me gëlltitje
 • dëmtim nervor

Ndërsa granuloma e kolesterolit rritet, dëmtimi mund të jetë i përhershëm. Kjo mund të çojë në simptoma të tilla si humbja e dëgjimit ose dëmtimi i nervit duke u bërë komplikime afatgjata. Trajtimi mund të ndihmojë në shmangien e këtyre komplikimeve.

Si trajtohet kjo gjendje?

Trajtimi varet nga madhësia e granulomës, sa shpejt po rritet dhe nga ashpërsia e simptomave që shkakton.

Ndonjëherë, granulomat e kolesterolit janë të vogla, me rritje të ngadaltë dhe nuk shkaktojnë simptoma. Në këtë rast, nuk kërkohet trajtim i menjëhershëm. Granuloma e kolesterolit do të shënohet në dosjet mjekësore dhe do të monitorohet, por nuk do të bëhet asnjë trajtim.

Kirurgjia bëhet për granuloma që shkaktojnë simptoma ose që po rriten shpejt. Rruga e saktë kirurgjikale do të varet nga madhësia dhe vendndodhja e saktë e tyre. Kirurgët mund të aksesojnë granulomën përmes hundës ose veshit.

Sido që të jetë, granuloma do të drenohet dhe do të vendoset një tub i vogël plastik për të siguruar që ajo të mos riformohet.

Kirurgjia zgjidh plotësisht granulomën e kolesterolit në pothuajse të gjitha rastet. Do të keni takime të shumta pasuese tek mjeku për të marrë imazhe dhe për t’u siguruar që granuloma nuk është riformuar. Megjithatë, një operacion i dytë kërkohet rrallë.

Mund të nevojitet trajtim shtesë për çdo simptomë ose komplikim të granulomave të kolesterolit. Kjo do të jetë specifike për individin dhe simptomat.

Për shembull, mund t’ju përshkruhet një ilaç kundër dhimbjes për të ndihmuar në menaxhimin e dhimbjeve të veshit, dhimbjes së fytyrës dhe dhimbjeve të kokës ndërsa prisni për operacionin e trajtimit.

Nëse granuloma shkakton dëmtim nervor, mund t’ju përshkruhet një ilaç antikonvulsant ose antidepresiv për të menaxhuar simptomat. Mund të diskutoni me mjekun opsionet më të përshtatshme për ju.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Kjo është lakra që shpeton jetë

“Mbretëresha e barishteve” që ul kolesteroli