MENU
klinika

Patriotët shqiptarë

Himni me zë dashurie i Spiridon Ilos

30.09.2022 - 11:59

       Spiridon Iloja është i pari shqiptar që ka incizuar pllaka gramafoni me këngën patriotike dhe këngë popullore, që në vitin 1916. Janë 16 pllaka ku tingëllimën e zërit të tij të ëmbël, por regjistrimi më i rëndësishëm mbetet ai i Himnit Kombëtar.

Muzikanti dhe atdhetari i njohur, lindi në Korçë, më 30 shtator 1876. Mërgoi që herët në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ku krahas punës së përditshme, ndoqi dhe studimet e larta për muzikë. Në New York, Amerikë, hapi një kafene të vogël, ku edhe themeloi shoqërinë e parë diskografike me këngë shqip, në vitin 1923. Nën drejtimin e tij, diskografia luajti një rol të rëndësishëm në zhvillimin e kulturës shqiptare, në vitet 1920-1940.

Në regjistrimin e parë prej tij, me numër regjistrimi E-3948, himni kombëtar u këndua nga Spiridon Ilo dhe tenori arbëresh, Gjuzeppe Mauro. Në vitet `20 botoi dhe shpërndau kartolina me temë patriotike.

Shumë vepra me temë patriotizmin mbajnë firmën e tij, si: “Të gjithë ne o djema”, “Mall për mëmëdhenë dhe për nënon”, “Sa bukur rronim”, “E bukur era”, “Lutje të dashurës” dhe “Kujtim i paharruar” – poezi që veç temës patriotike, i këndojnë magjisë së dashurisë. Aktiviteti i tij artistik u zhvillua edhe gjatë viteve Amerikë. Në vitin 1916, ai botoi në Boston, librin “Dëshirat e zemrës” me 64 faqe, që e ribotoi të plotësuar më pas, me 94 faqe, më 1918. Librin ua kushton shokëve të tij, 6 dëshmorëve të rënë në fushën e Korçës. Pandërprerë i lidhur me iluminizmin e Rilindjes, i përkushtuar në lëvrimin dhe pasurimin e letërsisë dhe kulturës shqiptare, boton në Boston, më 1916, komedinë me një akt “Vërtet ëndërr”.

Spiridon Ilo u aktivizua në disa fusha të artit. Në vitin 1909, në Korçë u vu në skenë drama “Besa” e Sami Frashërit, ku ai interpretoi rolin e Rexhepit. Ilo dha kontribut edhe në fushën e grafikës. Revista “Përparimi” e viteve 1917-1920, në Nju Jork, njoftonte se Spiridon Iloja kishte botuar portretin e Skënderbeut, me përmasa 50 X 60 cm dhe një tablo që e paraqet heroin mbi kalë, me shpatë në dorë. Shumë grafika të tij, janë fotografuar edhe nga Marubi.

Mbas disa vjetësh u rikthye në Rumani dhe në vitin 1926 u vendos përfundimisht, në Korçë. Më 1 prill të vitit 1945, iu akordua pension, si Patriot i Rilindjes Kombëtare. Kallëpet e pllakave të gramafonit, Spiridon Ilo i solli në Shqipëri dhe më 1946, ia dhuroi Komitetit Ekzekutiv. Vdiq në Korçë, në vitin 1950.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Arvanitasit janë një çështje që duhet t’i bashkojë të dy vendet dhe jo t’i ndajë!

Pse arvanitasit po asimilohen nga grekët?

Plaku që ngriti flamurin dhe shpalli Pavarësinë

50 fakte që nuk i dinit nga jeta e Ismail Qemalit