MENU
klinika

Ndikimi

Ka lidhje, mes epilepsisë dhe sëmundjes celiac?

28.09.2022 - 12:50

Sëmundja celiac është një çrregullim kronik autoimun që shkaktohet nga ngrënia e ushqimit që përmban gluten. Simptomat më të zakonshme ndikojnë në sistemin gastrointestinal dhe përfshijnë fryrje, diarre dhe dhimbje barku.

Epilepsia është një çrregullim neurologjik që shkakton kriza.

Njerëzit me sëmundje celiac zhvillojnë epilepsi më shpesh sesa njerëzit në popullatën e përgjithshme. Studiuesit ende nuk kanë një kuptim të mirë se pse është ky rasti. Ata kanë disa hipoteza, por tani për tani, këto teori janë ende kryesisht të pambështetura.

A mund të shkaktojë sëmundja celiac epilepsi?

Sëmundja celiac është një gjendje autoimune e shkaktuar nga ngrënia e glutenit. Gluteni është një grup proteinash që gjenden natyrshëm në drithëra si gruri, thekra dhe elbi.

Nëse keni sëmundje celiac dhe hani gluten, kjo shkakton një reaksion imunitar në zorrë. Ky reagim mund të shkaktojë inflamacion dhe dëmtim të strukturave të vogla në zorrë të quajtura vile. Dëmtimi i vileve mund të çojë në keqpërthithje të lëndëve ushqyese thelbësore dhe të ndikojë në shumë aspekte të shëndetit.

Epilepsia është një ndërlikim neurologjik i lidhur me sëmundjen celiac, me studime që vlerësojnë se ajo prek diku nga 1 deri në 6% të njerëzve me sëmundje celiac. Njerëzit me sëmundje celiac kanë rreth 1.8 herë më shumë mundësi për t’u diagnostikuar me epilepsi sesa njerëzit në popullatën e përgjithshme.

Lidhja midis sëmundjes celiac dhe epilepsisë ende nuk është kuptuar plotësisht. Studiuesit nuk mund të thonë se sëmundja celiac shkakton epilepsi sepse arsyet e lidhjes ende nuk janë të qarta.

Disa studiues teorizojnë se ndryshimet në perfuzionin cerebral (rrjedhja e gjakut në tru) dhe neurotoksiciteti i drejtpërdrejtë (efektet në sistemin nervor) si shkaqe të mundshme të komplikimeve neurologjike. Epilepsia në veçanti mendohet të jetë gjithashtu për shkak të dëmtimit kortikal të shkaktuar nga imuniteti dhe kalcifikimeve cerebrale si rezultat i mungesës së vitaminës nga sëmundja celiac.

A mund të shkaktojë epilepsia sëmundje celiac?

Njerëzit me epilepsi duket se kanë pothuajse dy herë më shumë gjasa të kenë sëmundje celiacike sesa njerëzit pa epilepsi. Arsyeja e lidhjes nuk është e qartë.

Një numër i vogël studimesh kanë hetuar shkallët e sëmundjes celiac në mesin e njerëzve me sindroma specifike epileptike. Megjithëse madhësitë e mostrës janë të vogla, ato sugjerojnë se sëmundja celiac është më e zakonshme tek njerëzit me sindroma të caktuara epileptike.

A mund të trajtojë apo parandalojë epilepsinë një dietë pa gluten?

Në rishikimin e studimeve të vitit 2019, studiuesit arritën në përfundimin se një dietë pa gluten mund të ndihmojë në menaxhimin e epilepsisë tek njerëzit me sëmundje celiac ose me ndjeshmëri ndaj glutenit. Studiuesit zbuluan se ndjekja e një diete pa gluten ishte efektive në menaxhimin e epilepsisë në rreth 53 për qind të rasteve.

Në një studim të vitit 2016, studiuesit identifikuan shtatë raste të sëmundjes celiac në kampionin e tyre prej 113 personash me epilepsi. Pas 5 muajsh ndjekje të një diete pa gluten, 6 nga 7 persona me sëmundje celiac kishin kriza tërësisht nën kontroll dhe ndaluan marrjen e ilaçeve. Personi i shtatë ishte në gjendje të kontrollonte krizat, ndërkohë që uli mjekimin përgjysmë.

Disa studime kanë gjetur se pavarësisht përmirësimeve në menaxhimin e krizave me një dietë pa gluten, ajo nuk çon në reduktimin e depozitave të kalciumit në tru. Kjo ka çuar në spekulime se kalciumi mund të jetë dytësor ndaj epilepsisë dhe jo shkaktar i epilepsisë. Ato gjithashtu supozohet se shkaktohen nga mungesa e folatit, megjithëse hulumtimi aktual është i paqëndrueshëm.

Është e rëndësishme të theksohet se duhet të flisni me mjekun përpara se të miratoni një dietë pa gluten si një trajtim për gjendjen tuaj.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Shkaku i kësaj gjendjeje

Çfarë është epilepsia gjenetike?