MENU
klinika

Analiza

Mungesa e ujit dhe energjisë po nxisin një krizë të tretë

15.09.2022 - 12:39

Thatësira e lumit Kolorado është aq e keqe sa mund ta shihni nga hapësira. Liqeni Powell dhe Liqeni Mead, të cilët furnizojnë me ujë të pijshëm miliona njerëz në Kolorado, Nju Meksiko, Utah, Wyoming, Nevada, Arizona dhe Kaliforni, aktualisht janë secili në vetëm 27% të kapacitetit të tyre, një kolaps pothuajse i plotë. 95% plot në vitin 2000. Në Kinë, valët rekord të të nxehtit dhe thatësira kanë tharë lumin Yangtze. Yale Environment 360 po paralajmëron se tharja e lumenjve të mëdhenj të Evropës, të cilët funksionojnë si arteriet e ekonomisë së kontinentit, mund të jetë normalja e re. Gati dy të tretat e popullsisë së botës, ose rreth katër miliardë njerëz, vuajnë nga mungesa e rëndë e ujit për të paktën një muaj çdo vit, dhe gjysma e popullsisë globale mund të përballet me mungesën e ujit deri në vitin 2025. Kjo është e tmerrshme për një numër të madh arsye. Të gjithë kemi dëgjuar se uji është jetë, dhe shumica prej nesh nuk mund t’i kuptojnë detyrat tona të përditshme pa ujë të bollshëm të pijshëm në kthesën e një rubineti. Por mungesa e ujit nuk është vetëm mungesa e ujit. Është mungesa e ushqimit dhe mungesa e energjisë gjithashtu. Shkencëtarët dhe akademikët po i qasen gjithnjë e më shumë çështjeve të ushqimit, ujit dhe energjisë, jo si fusha të veçanta studimi dhe zhvillimi, por si një lidhje ujë-energji-ushqim, e cila në thelb është e ndërvarur dhe e ndërlidhur. Nuk mund të shpresojmë të adresojmë krizat me të cilat përballet ndonjë prej këtyre sektorëve pa i diskutuar të gjitha.

Ndryshimet klimatike përbëjnë një kërcënim të madh dhe të paprecedentë për ujin, energjinë dhe ushqimin, në të njëjtën kohë që kërkesa për të treja po rritet vazhdimisht. Kushtet aktuale të thatësirës anembanë globit po bëjnë presion të madh në lidhje dhe po shtrëngojnë furnizimin me energji edhe më fort mes një krize energjetike mbarëbotërore të nxitur nga pandemia Covid-19 dhe e komplikuar nga lufta ruse në Ukrainë. Mungesa e ujit ka shkatërruar sektorët e hidrocentraleve dhe ka kufizuar lundrueshmërinë e rrugëve ujore që janë qendrore për zinxhirët globalë të furnizimit me lëndë djegëse fosile dhe impiantet ftohëse të energjisë bërthamore.

Vetëm këtë verë, një strukturë bërthamore zvicerane zvogëloi funksionimin pasi vëllimi i ujit ftohës në lumin Aare ishte aq i ulët sa temperaturat po rriteshin të rrezikshme për jetën e egër lokale. Në Francë, disa reaktorë bërthamorë u mbyllën në mënyrë të ngjashme, por për shkak se ujërat në rënie dhe të ngrohura të Rhône dhe Garonne thjesht nuk ishin në gjendje të ftohnin sistemet e termocentraleve bërthamore – dhe kjo është vetëm e fundit në një seri ngjarjesh fatkeqe për francezët e rrethuar. Dhe në të gjithë Rhein, maune që transportojnë qymyr dhe naftë për miliona njerëz janë shtruar.

Koha e kësaj goditjeje ndaj furnizimit tashmë të dobët dhe të ngushtë të Evropës me energji nuk mund të ishte më keq. Ndërsa Rusia luan një lojë mace me miun me Bashkimin Evropian duke përjetuar lehtësisht “çështje infrastrukturore” me tubacionet e saj sa herë që blloku bën një marrëveshje politike që nuk pajtohet me Putinin, Evropa po shikon poshtë fuçisë së një kohe të gjatë, dimër i ftohtë me furnizim të pamjaftueshëm me energji.

Ndërkohë, në Kinë, një thatësirë ​​e zgjatur dhe e rëndë në provincën Sichuan – e cila u godit gjithashtu nga një tërmet me magnitudë 6.6 javën e kaluar – ka përplasur frenat në industrinë hidroenergjetike nga e cila varet pjesa më e madhe e vendit. Për të mbushur boshllëkun, Kina ka filluar të djegë edhe më shumë qymyr, duke nxitur emetimet e gazrave serrë që kontribuan në thatësirën në radhë të parë në një rreth vicioz. Ndërsa ekspertët argumentojnë se mësimi i vërtetë që duhet mësuar këtu është të diversifikoni përzierjen tuaj të energjisë, shumë kinezë në vend të kësaj janë bërë mosbesues ndaj hidrocentraleve dhe burimeve të rinovueshme në përgjithësi.

Ndërkohë, këto probleme me ujin dhe energjinë nxisin një krizë të tretë të afërt: një mungesë globale ushqimore. E mbani mend lidhjen ujë-energji-ushqim? Rritja e çmimeve të gazit ka shkaktuar një mungesë kritike të plehrave, e cila, së bashku me mungesën e ujit, sjell probleme serioze për rendimentet bujqësore.

Po, prognoza është e zymtë. Por qasja e lidhjes gjithashtu sjell shpresë. Njohja në rritje e ndërlidhjes së këtyre problemeve hedh gjithashtu dritë të re mbi potencialin për zgjidhje sinergjike dhe afatgjata në vend të masave ndaluese që nuk arrijnë të shohin pamjen më të gjerë. Dhe këto kohë sfiduese i kanë bërë shumë njerëz gjithnjë e më të vetëdijshëm për vlerën e këtyre burimeve që dikur dukeshin pafundësisht të bollshme.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga OilPrice.com