MENU
klinika

Po racionohet furnizimi me ujë

Paralajmërimi i frikshëm nga tharja e lumenjve

13.09.2022 - 10:21

Lumenjtë e Evropës ranë në nivele më të ulëta historike, por a është kjo një shenjë për atë se çfarë mund të ndodhë nesër në kontinentin e vjetër?

BBC shkruan se thatësira e kësaj vere dhe temperaturat e larta historike kanë varfëruar Danubin dikur të fuqishëm, duke përmbysur gjithçka që banorët e Zimnicea – punëtorët e portit, fermerët, industria e anijeve, peshkatarët, pronarët e restoranteve dhe familjet – kishin për të mbajtur familjet e tyre.

Asnjëherë lumi nuk ka qenë në nivel kaq të ulët, me zona të mëdha të pjesës së poshtme të lumit të plasaritur nga balta, të ekspozuara përgjatë brigjeve të Zimnicea-s, molusqet e vdekura dëshmi e numrit shkatërrues të jetës lumore.

Dhjetëra maune mallrash qëndrojnë të palëvizshme në portin e Zimnicea, duke pritur një kthesë për të përdorur kanalin e vetëm të thellë për kalim.

Vendasit po mbledhin ujin e pakët të shiut për ta përdorur për qëllime shtëpiake në mënyrë që të kursejnë ujin e pijshëm nga Danubi.

Në të gjithë Rumaninë jugore, pjesa më e madhe e së cilës mbështetet në Danub për ujë të pijshëm të freskët, qindra fshatra po racionojnë furnizimin me ujë dhe po kufizojnë ujitjen e tokave bujqësore në të cilat mbështetet Evropa për misër, drithëra, luledielli dhe perime.

Anijet e lundrimit që zakonisht transportojnë turistët përgjatë rrugës ikonike ujore janë ankoruar. Në gjashtë muajt e parë të vitit 2022, ndërmarrja hidroenergjetike e Rumanisë Hidroelectrica prodhoi një të tretën më pak energji elektrike sesa prodhon zakonisht.

Dhe fermerët rumunë të grurit thonë se thatësira u ka kushtuar atyre një të pestën e të korrave të tyre. Rumania është një nga prodhuesit më të mëdhenj të grurit në Evropë dhe aq më i rëndësishëm për tregun ndërkombëtar tani që Rusia ka bllokuar shumicën e eksporteve të grurit të Ukrainës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN