MENU
klinika

Çfarë duhet t’i kushtoni vëmendje

Përdorni batanije elektrike? Kini kujdes!

29.09.2022 - 11:13

Kohët e fundit gjithnjë e më shumë njerëz po përdorin zgjidhjen e batanijes elektrike dhe nëse i dëgjoni ata do të kenë vetëm më të mirën për të thënë.

Gjumë i mrekullueshëm, ngrohtësi dhe një rehati që nuk të jep kurajo të ngrihesh nga shtrati në mëngjes për të shkuar në punë. Por ka edhe të shumtë ata që i tremben për shkak të rrymës dhe preferojnë të vendosin një jorgan tjetër sipër në vend që të përdorin një batanije elektrike.

Sa i sigurt është gjithsesi? Çfarë duhet të kemi kujdes? Ekspertët vërejnë se nëse i kushtoni vëmendje disa gjërave, atëherë nuk ka asnjë arsye për të pasur dyshime.

Deri para disa vitesh, rreziku më i rëndësishëm nga përdorimi i një batanije elektrike ishte zjarri. Batanijet e teknologjisë së vjetër ishin të cenueshme në këtë aspekt dhe veçanërisht batanijet që kishin arritur tashmë një jetë të gjatë shërbimi.

Që nga viti 2001, batanijet elektrike janë prodhuar me sisteme sigurie të integruara, me një mekanizëm automatik të ndërprerjes së energjisë në varësi të temperaturës së dëshiruar ose kohës së funksionimit ose të dyja.

Ekziston edhe rreziku i goditjes elektrike, kështu që kur blejmë një batanije duhet të kontrollojmë sipërfaqen për ndonjë gërvishtje ose dëmtim. Batanijet moderne sigurisht që kanë izolim shumë të fortë dhe këtë e vërteton fakti që ato lahen edhe në lavatriçe.

Megjithatë, këshillohet që kategoritë e rrezikuara të njerëzve si foshnjat, fëmijët e vegjël, diabetikët, të sëmurët nga zemra dhe të moshuarit të mos flenë me batanijen elektrike të futur në prizë, por ta përdorin atë për të ngrohur shtratin përpara se të shtrihen.

Ndaj është mirë të ndizni batanijen elektrike lart disa orë para se të flini, aq sa për të ruajtur nxehtësinë në dyshek dhe mbulesa. Para se të flini, mund ta mbyllni ose ta vendosni në nivelin më të ulët, në varësi të preferencës tuaj.

Çfarë duhet t’i kushtoni vëmendje kur përdorni batanijen elektrike:

Nuk duhet të gozhdojmë batanijen elektrike në shtrat.
Mos e prekni batanijen me duar ose këmbë të lagura
Nuk duhet të aktivizojmë batanijen elektrike nëse ka dëmtime dhe gunga
Nuk duhet të aktivizojmë batanijen elektrike sa është ende e palosur.
Nuk duhet të vendosim batanije elektrike në shtretërit e personave me aftësi të kufizuara, foshnjave apo personave që vuajnë nga ndonjë problem që i bën ata të mbindjeshëm ndaj nxehtësisë.
Nuk duhet të përdorim batanije elektrike në shtretërit e palosshëm dhe nëse e bëjmë këtë duhet të kujdesemi që të mos ketë rrezik që kordoni i rrymës të ngatërrohet ose të përkulet.
Nëse batanija që keni është më e vjetër se dhjetë vjet, mund të jetë mirë ta zëvendësoni.