MENU
klinika

Çfarë zbulon?

Pse është kaq e rëndësishme ekografia në javën e 12-të?

28.09.2022 - 12:47

Një test pozitiv i shtatzënisë dhe shumë të vjella në mëngjes janë prova e mjaftueshme që ju jeni shtatzënë, por ekografia juaj e parë – shpesh rreth javës së 12-të – ofron një lloj tjetër dëshmie se po prisni një fëmijë.

Ashtu si shumë momente historike, ekoja e parë mund të sjellë të gjitha ndjesitë. Mund të ndiheni të emocionuar ose të shqetësuar. Ju mund të buzëqeshni ose mund të jeni paksa të përlotur. Çfarëdo që ndjeni është në rregull!

Është e rëndësishme të merrni këtë kujdes para lindjes. Mund t’ju ofrojë informacione të rëndësishme juve dhe mjekut.

Pse ne 12 javë?

Ekografia 12-javore e ndihmon mjekun të sigurohet që po merrni kujdesin e duhur për pjesën tjetër të shtatzënisë. Ai gjithashtu u siguron atyre:

një kohë të parashikuar për kohëzgjatjen e shtatzanisë

informacione se sa bebe prisni

informacion në lidhje me mundësinë e disa çrregullimeve gjenetike

Tradicionalisht, nëse nuk keni qenë në rrezik të lartë për komplikime të caktuara të shtatzënisë, mjeku mund të mos rekomandojë një ekografi para 12 javësh. Megjithatë, mjekët mund të rekomandojnë ultratinguj që në 6 ose 7 javë – kështu që kjo mund të mos jetë hera juaj e parë që shihni fëmijën në ekranin e madh.

Sido që të jetë, deri në javën e 12-të, fëmija do të jetë mjaft i madh që mjeku të shohë një sërë informacionesh të dobishme që mund të mos jenë shfaqur qartë më parë.

Çfarë do të shihni?

Gjatë ultrazërit 12-javor, mjeku do të:

vlerësojë  moshën e shtatzënisë dhe datën e lindjes (nëse është ekografia juaj e parë)

kontrollon për disa çrregullime kromozomale, si sindroma Down

numëron numrin e fetuseve ( binjakë, etj.)

dëgjon rrahjet e zemrës së foshnjës

Ndërsa mund të jeni kurioz për të ditur gjininë e foshnjës tuaj, shanset janë që nuk do të jeni në gjendje ta shihni këtë ende në skanime. Do t’ju duhet të prisni deri në skanimin e anatomisë (rreth 20 javë) për të marrë informacion më të detajuar se si po zhvillohen organet e foshnjës tuaj.

Çfarë analizash depistuese bëhen me anë të ultrazërit në javën e 12-të?

Në javën e 12-të, mjeku mund të ekzaminojë për sindromën Down, trisominë 13 (sindroma Patau) dhe trizominë 18 (sindromën Edwards). Ky quhet depistimi i tejdukshmërisë nukale.

Kërkon një test të kombinuar: një analizë gjaku dhe një matje të lëngut në pjesën e pasme të qafës së foshnjës me ultratinguj.

Është e rëndësishme të theksohet se ky nuk është një test diagnostik, kështu që nuk mund të konfirmojë këto kushte shëndetësore. Në vend të kësaj, skanimi ofron një probabilitet që foshnja mund të ketë një nga këto çrregullime gjenetike bazuar në:

  • moshën tuaj
  • analizën tuaj të gjakut
  • rezultati i ultrazërit

Ekografia juaj e parë mund të ndodhë rreth 12 javë. Më pas, duhet të dini sa bebe të prisni, datën e mundshme të lindjes dhe nëse disa kushte gjenetike janë të pranishme.

Me këtë informacion, ju dhe mjeku mund të bëni biseda rreth pjesës tjetër të shtatzënisë dhe çdo masë paraprake që ata mund të këshillojnë. Është e rëndësishme të mbani mend që të vazhdoni të merrni kujdesin para lindjes gjatë gjithë këtij udhëtimi.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN