MENU
klinika

Ja përfundimet e një hetimi të fundit!

Pse njerëzit tradhtojnë?

01.09.2022 - 10:27

Një hetim i kohëve të fundit pyeti rreth 500 individë kryesisht heteroseksualë për përvojat e tyre të kaluara duke tradhtuar një partner romantik. Përafërsisht 95 për qind dhanë shembuj që përfshinin tradhtinë seksuale/fizike.

Këta studiues nuk janë të parët që shtrojnë pyetjen se pse njerëzit tradhtojnë, por provat në lidhje me motivet e tradhtisë janë çuditërisht të pakta, duke sugjeruar nevojën për hetim empirik. Në studimin e tyre, Selterman dhe kolegët e tij (2019) kërkuan arsye përse njerëzit tradhtuan.

Ata ranë në përfundimet se:

Dashuria përfundon! Ndonjëherë (por jo gjithmonë) një deficit në një marrëdhënie ekzistuese i bën njerëzit të kenë marrëdhënie ekstradiadike. Mbi tre të katërtat (77 përqind) e pjesëmarrësve treguan se mungesa e dashurisë për partnerin e tyre të qëndrueshëm dhe/ose dashuria më e madhe për një partner ekstradiadik, ishte një arsye mjaft e fortë që ata tradhtuan.

Lënia pas dore! Ngjashëm me ndjenjën e mungesës së dashurisë, disa njerëz përfshihen në pabesi si përgjigje ndaj mungesës së vëmendjes së partnerit të tyre. Pjesëmarrësit (70 përqind) zbuluan se ndjenja e neglizhencës ishte të paktën mesatarisht e lidhur me sjelljen e tyre të tradhtisë.

Për të rritur vetëvlerësimin! Duket kundërintuitive, duke pasur parasysh se tradhtia tenton të përfundojë me pasoja të rëndësishme personale, por për disa njerëz, akti i të pasurit një lidhje mund të rrisë egon dhe vetëvlerësimin e tyre.

Nga inati! Kjo nuk ishte arsyeja më e përmendur, por zemërimi luajti një rol në punët e shumë pjesëmarrësve (43 përqind). Në këto raste, tradhtia shihej si një mënyrë për të ndëshkuar partnerin ose për të marrë hak.

Për shkak të dëshirës seksuale! Rreth një e treta e pjesëmarrësve (32 përqind) raportuan se ishin shtyrë të kishin një lidhje për shkak të dëshirës së tyre seksuale. Ndoshta në marrëdhënien e tyre të krijuar, individët nuk janë të përfshirë në frekuencën e seksit, stilin e seksit ose sjellje specifike seksuale që dëshirojnë; kjo mund të kontribuojë në arsyet e tyre për të tradhtuar. Burrat e raportuan këtë arsye më shumë se gratë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN