MENU
klinika

“Rrezik i madh natyror”

Shpërthimet në Nord Stream/ Shkencëtarët vënë alarmin

28.09.2022 - 22:48

Shkencëtarët kanë frikë se shpërthimi i metanit nga tubacionet e Nord Stream në Detin Balltik mund të jetë një nga rrjedhjet më të rënda të gazit natyror ndonjëherë dhe mund të paraqesë rreziqe të konsiderueshme klimatike.

Shtrirja e rrjedhjeve është ende e paqartë, por vlerësimet e përafërta nga shkencëtarët, bazuar në vëllimin e gazit që thuhet në një prej tubacioneve, variojnë midis 100,000 dhe 350,000 ton metan.

Jasmin Cooper, një bashkëpunëtore kërkimore në departamentin e inxhinierisë kimike të Kolegjit Imperial në Londër, tha se incidenti shkakton shumë pasiguri.

“Ne e dimë se ka tre shpërthime, por nuk e dimë nëse ka tre vrima në anët e tubit ose sa të mëdha janë çarjet,” tha Cooper. Është e vështirë të dihet se sa po arrin nësipërfaqe. Por është potencialisht qindra mijëra ton metan: një vëllim mjaft i madh pompohet në atmosferë.

Nord Stream 2, i cili kishte për qëllim të rriste rrjedhën e gazit nga Rusia në Gjermani, thuhet se përmbante 300 milion metra kub gaz kur Berlini ndaloi procesin e certifikimit pak para se Rusia të pushtonte Ukrainën.

“Ka potencialin të jetë një nga rrjedhjet më të mëdha të gazit,” tha Cooper. “Rreziqet klimatike nga rrjedhja e metanit janë mjaft të mëdha. Metani është një gaz i fuqishëm serrë, 30 herë më i fortë se CO 2 gjatë 100 viteve dhe më shumë se 80 herë më i fortë gjatë 20 viteve”, u shpreh ajo.