MENU
klinika

Historia

Si lindën zonat kohore?

22.09.2022 - 11:47

Eksploruesi Pigafetta ishte i pari, në 1522, që pati intuitën që në 1884 çoi në prezantimin e zonave kohore, një konventë e njohur ndërkombëtarisht. Pigafetta, në fakt, duke u kthyer më 6 shtator 1522 nga ekspedita në të cilën ai bëri rreth Tokës, u befasua që kishte mbërritur në Spanjë një ditë më vonë se data e shënuar në ditarin e tij. Me fjalë të tjera: gjatë udhëtimit, navigatori bëri shënime në ditarin e tij për çdo ditë të kaluar, por kur zbarkoi në Spanjë, kuptoi – me habi të madhe – se ata ishin atje një ditë përpara asaj që ai besonte.

ÇËSHTJE E ROTACIONIT. Eksploruesi, megjithatë, arriti t’i japë vetes një shpjegim shkencor të fenomenit: ishte në rrotullimin e Tokës rreth Diellit dhe Tokës në vetvete. Të mbijetuarit e ekspeditës, të cilët kishin zbritur në Spanjë, i kishin llogaritur ditët për sa i përket rrotullimit të globit, të përfunduara në perëndim, në të njëjtin drejtim si Dielli. Megjithatë, Toka, duke u kthyer në boshtin e saj në lindje, kishte akumuloi pak vonesë në anije: në praktikë Dielli u kishte kaluar mbi kokat e tyre një herë më pak se ata që i kishin pritur në Spanjë.

KONFIRMIM I VONË. U deshën më shumë se tre shekuj që kjo të sanksionohej zyrtarisht: bazuar në kohën e marrë nga Toka për të përfunduar një rrotullim të plotë në vetvete (në fakt 24 orë), një marrëveshje ndërkombëtare e vitit 1884 ndau sipërfaqen e tokës në 24 segmente, të quajtur kohë zona, secila me një amplitudë prej 15 ° gjatësi (që korrespondon me një orë). Rezultati? Një udhëtar që udhëton drejt perëndimit nga një zonë kohore në tjetrën duhet ta kthejë orën mbrapa çdo herë për secilën zonë për të kompensuar kohën e “humbur”.