MENU
klinika

Efektet

A duhet përdorur xheli i aloe verës për trajtimin e psoriazës?

06.10.2022 - 11:13

Xheli i aloe verës vjen nga brenda gjetheve të bimës së aloe verës. Besohet se ka veti qetësuese kur aplikohet në lëkurë të irrituar, të djegur nga dielli ose të dëmtuara nga mjedisi. Xheli gjithashtu mund të ketë veti antibakteriale.

Për shkak të aftësive të saj qetësuese, aloe vera mund të jetë e dobishme si një trajtim shtesë për psoriasis.

Për disa njerëz, aloe vera mund të ndihmojë në zvogëlimin e simptomave të një shpërthimi të psoriasis. Përdorimi i aloe vera si një agjent lubrifikues në lëkurë mund të kufizojë gjithashtu numrin e shpërthimeve dhe ta mbajë lëkurën të hidratuar.

Një studim i vitit 2010 e krahasoi aloe verën me 0,1 për qind triamcinolone acetonid, një krem steroid i përdorur për trajtimin e psoriasis. Kremi me xhel aloe vera u zbulua se ishte pak më efektiv në përmirësimin e simptomave nga psoriaza e lehtë në mesatare.

Por nuk ka prova të mjaftueshme shkencore për të thënë me siguri se aloe vera është efektive. Megjithatë, rreziqet janë mjaft të ulëta saqë mund të ia vlen të provohet si një shtesë plotësuese për trajtimin e psoriasis.

Për të përdorur aloe vera në psoriazë, aplikoni një krem me xhel aloe vera në zonën e prekur të lëkurës. Ju mund t’ju duhet ta bëni këtë disa herë në ditë për disa javë në mënyrë që të vini re një ndryshim.

Ndonjëherë përdorimi i xhelit të aloe verës për një kohë të gjatë mund të shkaktojë skuqje ose shqetësim në vendin e aplikimit. Mund ta përdorni për disa javë dhe të bëni një pushim për pak kohë.

Deri tani nuk ka asnjë përfitim të qartë nga marrja e tabletave orale të aloe veras. Këto lloj trajtimesh në fakt mund të jenë të rrezikshme sepse mund të shkaktojnë probleme me veshkat ose tretjen.

Përmbajuni trajtimeve me krem ose xhel me aloe vera.

Rreziqet dhe kufizimet e mundshme

Disa njerëz janë mjaft alergjikë ndaj aloe verës. Përpara se të mbuloni një zonë të madhe, bëni një “patch test” në një zonë të vogël të lëkurës dhe prisni të shihni nëse keni ndonjë lloj reagimi negativ.

Aloe vera është e sigurt për t’u përdorur për shumicën e njerëzve me psoriazë, përveç atyre me alergji ndaj saj.

Nëse përjetoni një reaksion alergjik ndaj xhelit, ndërprisni përdorimin menjëherë dhe shikoni zonën për t’u siguruar që urtikariet ose inflamacioni të qetësohen.

Disa njerëz mund të jenë më të rrezikuar për një reaksion alergjik ndaj aloe veras se të tjerët. Kjo përfshin njerëzit që janë alergjikë ndaj bimëve në familjen Liliaceae (hudhra, qepë dhe tulipanët).

Aloe vera është një trajtim alternativ premtues për të ndihmuar në lehtësimin e psoriasis. Ndërsa disa kërkime kanë demonstruar potencialin e saj shërues, nevojiten më shumë studime për të përcaktuar se në çfarë mase aloe vera mund të përdoret për të shëruar psoriazën dhe nëse ka efekte anësore afatgjata.

Sa herë që vendosni të provoni një trajtim të ri psoriasis, sigurohuni që të mbani të informuar mjekun dhe të përditësoni planin tuaj të trajtimit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Shkaqet dhe trajtimi i saj

A është ngjitëse psoriaza?

Ja çfarë kanë zbuluar hulumtimet

A ka lidhje psoriaza me shëndetin mendor?