MENU
klinika

Ndikimi

A është gjenetik kanceri i zorrës së trashë?

05.10.2022 - 11:42

Si ndikon një histori familjare e kancerit të zorrës së trashë në rrezikun tuaj për ta pasur këtë gjendje?

Kanceri i zorrës së trashë është kanceri që zhvillohet në zorrën e trashë. Ky lloj kanceri quhet edhe kanceri kolorektal. Shumë faktorë kontribuojnë në zhvillimin e kancerit të zorrës së trashë. Gjenetika është vetëm një faktor rreziku.

Sa përqind e kancereve të zorrës së trashë janë të trashëguara?

Kanceri i zorrës së trashë definitivisht mund të shfaqet në familje. Hulumtimet më të vjetra kanë gjetur se deri në 30% të diagnozave të kancerit të zorrës së trashë janë të lidhura me rrezikun familjar.

NCI gjithashtu vë në dukje se njerëzit me një të afërm të shkallës së parë me kancer të zorrës së trashë kanë rreth dyfishin e rrezikut të zhvillimit të këtij kanceri. Njerëzit me më shumë se një të afërm të shkallës së parë kanë pothuajse katër herë më shumë rrezik.

Të afërmit e shkallës së parë përfshijnë:

prindërit

vëllezërit e motrat

fëmijët

Rreziku familjar mund të përfshijë ndryshime të trashëguara të gjeneve që rrisin rrezikun e kancerit të zorrës së trashë. Të trashëguara do të thotë që këto ndryshime ju janë kaluar nga prindërit tuaj.

Megjithatë, në njerëzit me një histori familjare të kancerit të zorrës së trashë, vetëm rreth 5% deri në 10% e rasteve janë të lidhura drejtpërdrejt me ndryshimet gjenetike. Si i tillë, është e mundur që disa kancere të zorrës së trashë mund të zhvillohen nga ndryshime të tjera gjenetike për të cilat ende nuk janë testuar gjerësisht.

Në fakt, një studim i vitit 2021 me 361 njerëz me kancer të zorrës së trashë zbuloi se 15.5% e tyre kishin ndryshime gjenetike që rrisin rrezikun për këtë kancer.

Cilat janë shkaqet kryesore të kancerit të zorrës së trashë?

Deri tani, nuk dihet shkaku i saktë i kancerit të zorrës së trashë. Në përgjithësi, kanceri ndodh kur qelizat i nënshtrohen ndryshimeve gjenetike që i bëjnë ato të rriten dhe ndahen jashtë kontrollit. Zakonisht duhen shumë nga këto ndryshime për të çuar në kancer.

Siç u përmend më herët, ju mund të trashëgoni disa ndryshime gjenetike nga prindërit. Për më tepër, ndryshime të tjera gjenetike mund të ndodhin gjatë jetës. Këto quhen ndryshime gjenetike të fituara.

Ndërsa ndryshimet gjenetike të fituara mund të ndodhin për shkak të gabimeve të rastësishme që ndodhin kur qelizat rriten dhe ndahen, ato gjithashtu mund të ndodhin për shkak të faktorëve mjekësorë ose të stilit të jetesës.

Çfarë mund të bëni për të ulur rrezikun e kancerit të zorrës së trashë?

Është e mundur që kanceri i zorrës së trashë t’i ndodhë kujtdo. Megjithatë, ka disa hapa që mund të ndërmerrni në jetën tuaj të përditshme për të ndihmuar në uljen e rrezikut:

Bëni  kontrolle të rregullta: Ekzaminimet e rregullta për kancerin e zorrës së trashë janë të rëndësishme për të gjithë, veçanërisht për njerëzit me rrezik më të lartë. Bisedoni me mjekun se kur dhe sa shpesh duhet të kontrolloheni.

Rregulloni dietën tuaj: Përqendrohuni në një dietë të ekuilibruar, ndërkohë që ulni ose shmangni mishin e kuq ose të përpunuar. Për më tepër, nëse pini alkool, synoni të pini me moderim ose aspak.

Qëndroni aktiv: Pasiviteti fizik rrit rrezikun e kancerit të zorrës së trashë. Përpiquni të bëni ushtrime të rregullta me intensitet të moderuar deri në të fuqishëm shumicën e ditëve të javës.

Menaxhoni peshën: Mbipesha dhe obeziteti rrisin rrezikun e kancerit të zorrës së trashë. Bisedoni me mjekun për mënyra të qëndrueshme për të menaxhuar dhe mbajtur një peshë të moderuar.

Lëreni duhanin: Pirja e duhanit rrit rrezikun e kancerit të zorrës së trashë dhe shumë kushteve të tjera shëndetësore. Nëse pini duhan, punoni me mjekun për të zhvilluar një plan për të lënë duhanin.

Një histori familjare e kancerit të zorrës së trashë rrit rrezikun e zhvillimit të këtij kanceri. Në fakt, të kesh një të afërm të ngushtë me kancer të zorrës së trashë mund të dyfishojë rrezikun. Të dy faktorët gjenetikë dhe faktorët e përbashkët mjedisorë mund të kontribuojnë në rrezikun familjar të kancerit të zorrës së trashë.

Perspektiva për njerëzit me kancer të zorrës së trashë është më e mirë kur ai zbulohet herët. Nëse keni një histori familjare të këtij kanceri, mund t’ju duhet të filloni shqyrtimin e kancerit të zorrës së trashë herët ose të kontrolloheni më shpesh. Bisedoni me mjekun se kur duhet të kontrolloheni dhe sa shpesh duhet ta bëni.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN