MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

A janë të lidhura sëmundjet kronike dhe trauma?

02.10.2022 - 09:15

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: A janë të lidhura sëmundjet kronike dhe trauma?

Mjeku: Nëse jeni diagnostikuar me një sëmundje kronike dhe keni përjetuar trauma, mund të keni disa ndjenja të pakëndshme për lidhjen midis të dyjave. Në fund të fundit, disa mjekë që nuk i kuptojnë vërtet gjendjet e ndërlikuara si fibromialgjia ose encefalomieliti mialgjik (ME/CFS), për shembull, mund të jenë të shpejtë t’ju thonë se simptomat janë “të gjitha në kokën tuaj” ose për shkak të një gjendjeje të shëndetit mendor.

Ndërsa të jetosh me një sëmundje kronike mund të jetë traumatike, studimet tregojnë se e kundërta mund të jetë gjithashtu e vërtetë. Trauma, veçanërisht nëse ndodh kur jeni më i ri, mund të shkaktojë sëmundje kronike. Sigurisht që nuk është aq e thjeshtë – trauma nuk është faktori i vetëm që përcakton nëse keni apo jo një sëmundje kronike dhe nuk është e lidhur me të gjitha kushtet. Dhe ia vlen të përmendet, vetëm për shkak se keni një sëmundje kronike nuk do të thotë se keni përjetuar traumë.

Është e rëndësishme të flasim për mënyrën se si trauma mund të ndikojë në sëmundjen kronike, sepse njohja e lidhjes mund të përmirësojë opsionet tuaja të trajtimit dhe të inkurajojë mjekët që të shikojnë shëndetin nga një këndvështrim holistik, mendje-trup. Përveç kësaj, disa studiues shpresojnë se ndërhyrja e hershme dhe parandalimi i traumës mund të zvogëlojë numrin e njerëzve që zhvillojnë sëmundje kronike në të ardhmen.

Lidhja e traumës dhe sëmundjes kronike

Lidhja midis sëmundjes kronike dhe traumës është komplekse sepse të dyja ndikojnë në trupin dhe mendjen tuaj. Kur përjetoni trauma si abuzimi fizik ose seksual, një aksident i madh ose luftime ushtarake, ndikimi nuk është vetëm “i gjithë në kokën tuaj”. Trauma ndikon në shëndetin tuaj mendor dhe sistemin tuaj nervor, kjo është veçanërisht e vërtetë nëse zhvilloni çrregullime të stresit post-traumatik (PTSD).

Simptomat e lidhura me traumën si hipervigjilenca e mbajnë sistemin tuaj nervor të mbyllur përgjithmonë në një gjendje tepër aktive. Si pjesë e përgjigjes suaj luftoni ose fluturoni ndaj traumës (rreziku i perceptuar), sistemi juaj nervor përgatit trupin tuaj për veprim (ose mosveprim në rastin e përgjigjes së ngrirjes). Kjo përfshin ndryshime në mënyrën se si funksionon sistemi juaj imunitar, gjë që mund të çojë në inflamacion më të lartë në trupin tuaj. Studiuesit supozojnë se inflamacioni mund të jetë një lidhje kyçe me sëmundjen kronike.

Sipas Karestan C. Koenen, një studiues dhe profesor i epidemiologjisë psikiatrike në Universitetin e Harvardit, është e mundur që sëmundja mendore dhe kronike në disa raste mund të lidhen përmes inflamacionit. Nivelet më të larta të inflamacionit mund të jenë një faktor në atë që shkakton disa sëmundje mendore, duke përfshirë PTSD dhe depresionin. Nivelet më të larta të inflamacionit janë lidhur gjithashtu me disa sëmundje kronike, të studiuara më së miri deri më tani në sëmundjet e zemrës dhe diabetin e tipit 2.

Teori të tjera implikojnë hormonin e stresit kortizol, i cili rritet gjatë një ngjarjeje traumatike ose stresuese. Kur nivelet tuaja të kortizolit janë jashtë nivelit, falë ndikimit të qëndrueshëm të traumës ose PTSD, trupi juaj shkon përpara dhe krijon më shumë kortizol. Shumë kortizol zvogëlon efektivitetin e sistemit tuaj imunitar dhe ju bën të ndjeshëm ndaj infeksioneve. Nëse sistemi juaj qëndron i mbërthyer në modalitetin e traumës, përfundimisht nuk do të çlironi mjaftueshëm kortizol dhe kjo çon në inflamacion të panevojshëm. Secili skenar mund t’ju bëjë më të ndjeshëm ndaj zhvillimit të sëmundjeve kronike.

A mundet trauma të shkaktojë sëmundjen kronike?

Trauma, stresi toksik dhe PTSD tani janë të lidhura drejtpërdrejt me disa lloje të sëmundjeve kronike, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, diabetin e tipit 2, çrregullimet autoimune si artriti reumatoid dhe lupusi, dhimbjet kronike, kushtet e tretjes si sindroma e zorrës së irrituar (IBS) dhe fibromialgjia. Sëmundje të tjera kronike, si skleroza e shumëfishtë, mund të ndikohen nga disa nga efektet dytësore të traumës, si pirja e duhanit ose rreziku i infeksionit.

“Ne zbulojmë se PTSD, por edhe depresioni, janë të lidhura me shumë sëmundje të ndryshme kronike. Pra, nuk duket se ato prekin vetëm një sistem, “tha Koenen, i cili fillimisht u pyet për lidhjen midis sëmundjeve kronike dhe mendore gjatë punës me veteranët. “Ajo që është me të vërtetë e habitshme është se këto kushte të shëndetit mendor me të vërtetë duket se ndikojnë negativisht në shëndetin fizik gjatë jetës, veçanërisht me moshën.”

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.