MENU
klinika

Ja ç'duhet të dini

A mund të trajtohet plotësisht mioperikarditi i zemrës?

07.10.2022 - 10:36

Mioperikarditi është një term që përshkruan dy gjendje të dallueshme të zemrës që ndodhin njëkohësisht dhe zakonisht janë rezultat i një infeksioni viral. Një gjendje përfshin perikardin, membranën e hollë, por mbrojtëse si qese që rrethon zemrën. Tjetra ndikon në miokardin, shtresën e brendshme më të trashë të vetë muskulit të zemrës.

Simptomat mund të variojnë nga dhimbja shumë e vogël e gjoksit deri te lëndimet më serioze në zemër. Për njerëzit me raste të rënda, mund të rezultojë në dështim të zemrës. Por trajtimi që përfshin medikamente anti-inflamatore shpesh është i mjaftueshëm për të parandaluar komplikimet afatgjata nga mioperikarditi.

Nëse keni mioperikardit, do të thotë se keni një ndërlikim të perikarditit. Perikarditi është inflamacioni i perikardit, qeskës së hollë që rrethon dhe mbron zemrën.

Në vend që inflamacioni të përmbahet në perikardin, mioperikarditi tregon se inflamacioni dhe acarimi është shtrirë deri në shtresën e trashë të muskujve të zemrës të quajtur miokardi.

Kushtet e ndërlidhura

Mioperikarditi është një nga disa gjendje me tinguj të ngjashëm që prekin zemrën. Të tjera përfshijnë:

Miokarditi: Ky është inflamacion i shtresës së mesme të murit të zemrës, i shkaktuar zakonisht nga një infeksion viral.

Perikarditi: Ky është acarim i perikardit, membrana e hollë që rrethon zemrën. Gjithashtu zakonisht shkaktohet nga një infeksion viral.

Perimokarditi: Ky është inflamacion i perikardit dhe miokardit nën të, zakonisht i shoqëruar me një infeksion viral.

Cilat janë simptomat e mioperikarditit?

Për shkak se një infeksion viral është shpesh shkaku i mioperikarditit, simptomat e hershme mund të përfshijnë simptoma tipike të ngjashme me gripin, të tilla si një temperaturë e ulët ose kongjestion.

Por sapo të përfshihet perikardi, ka të ngjarë të zhvillohet një dhimbje e mprehtë gjoksi. Kollitja ose marrja frymë  thellë mund ta përkeqësojë atë.

Nëse inflamacioni prek miokardin, dhimbja mund të jetë konstante dhe e ngjashme me atë të anginës. Angina është një lloj dhimbje gjoksi e shkaktuar nga reduktimi i rrjedhjes së gjakut në muskulin e zemrës. Zakonisht lidhet me sëmundjen e arterieve koronare.

Për njerëzit me raste serioze, simptomat mund të përfshijnë gulçim dhe lodhje.

Si trajtohet mioperikarditi?

Mioperikarditi zakonisht është i trajtueshëm, me një rikuperim të plotë. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse merrni një diagnozë herët dhe ndiqni këshillat e mjekut në lidhje me trajtimin dhe takimet pasuese.

Nëse barkushja e majtë, e cila pompon gjakun në pjesën tjetër të trupit, vazhdon të funksionojë normalisht, atëherë rekomandohet përdorimi i barnave anti-inflamatore josteroide (NSAIDs) si trajtimi i linjës së parë.

Nëse miokardi ndikohet shumë, megjithatë, një mjek mund të përshkruajë doza të ulëta të NSAIDs, pasi këto medikamente mund të ndikojnë negativisht në funksionin e miokardit.

Ilace të tjera anti-inflamatore, të tilla si kolchicina dhe kortikosteroidet, mund të jenë gjithashtu të dobishme. Nëse mjeku përcakton se një infeksion bakterial shkaktoi komplikime në zemër, atëherë mund të jenë të nevojshme antibiotikët.

Ju gjithashtu duhet të planifikoni të pushoni dhe të kufizoni aktivitete të caktuara, të tilla si ato që përfshijnë ushtrime fizike, për disa javë, veçanërisht nëse ka përfshirje të konsiderueshme të miokardit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Duhet t'i konsumoni patjetër!

10 ushqimet më të shëndetshme