MENU
klinika

Simptomat

Çfarë e shkakton goditjen e ijeve?

04.10.2022 - 13:23

Goditja femoroacetabulare, më shpesh e quajtur përplasje e kofshës, është një gjendje ku maja e kofshës (koka e femurit) fikson folenë (acetabulum). Një kombinim i gjeneve dhe faktorëve të lidhur me aktivitetin ka të ngjarë të luajë një rol në zhvillimin e tij.

Goditjet e ijeve janë të zakonshme. Ekspertët vlerësojnë se ato prekin 10% deri në 15% të të rriturve. Megjithë përhapjen e tyre, termi “përplasje femoroacetabulare” nuk njihej deri në vitin 2003. Profesionistët e shëndetësisë tani e dinë se përplasjet e ijeve janë një nga shkaqet kryesore të osteoartritit të hershëm.

Çfarë e shkakton përplasjen e ijeve?

Ekspertët në përgjithësi e përkufizojnë përplasjen e ijeve si kontakt të parregullt midis majës dhe folesë së nyjës së ijeve. Një ndryshim strukturor në secilën prej këtyre pjesëve të kofshës shkakton gjendjen. Një kombinim i gjeneve dhe faktorëve të lidhur me aktivitetin mund të luajnë një rol në zhvillimin e gjendjes.

Mjekët tentojnë të diagnostikojnë goditjen e ijeve tek njerëz të rinj dhe të shëndetshëm. Atletët mund të zhvillojnë simptoma më shpesh dhe më të shpejt se njerëzit në popullatën e përgjithshme për shkak të ushtrimeve të forta.

Disa kërkime sugjerojnë se njerëzit që kanë një vëlla ose motër me goditje në ijë kanë dyfish më shumë rrezik për të zhvilluar një goditje në krahasim me një person në popullatën e përgjithshme.

Cilat janë shenjat dhe simptomat e goditjes së ijeve?

Goditjet e ijeve shpesh nuk shkaktojnë asnjë simptomë. Kur simptomat zhvillohen, zakonisht do të thotë se ka dëmtim të kërcit ose labrumit në nyje. Ju mund të përjetoni:

  • dhimbje në kofsh ose dhimbje në ijë që përkeqësohet me aktivitet fizik ose qëndrim ulur, shpesh me dhimbje të referuara në të pasme, kofshë ose gjunjë
  • duke çaluar
  • bllokimi i kyçit
  • zvogëlimi i gamës së lëvizjes, veçanërisht kur:
  • sillni gjurin drejt gjoksit
  • rrotullimi i pjesës së përparme të gjurit

Me kalimin e kohës, fërkimi i vazhdueshëm i kërcit në nyje mund të çojë në një çarje labrale ose në zhvillimin e hershëm të osteoartritit të ijeve.

Cili është trajtimi për përplasjen e ijeve?

Rastet e lehta të goditjes së ijeve zakonisht nuk kanë nevojë për kirurgji. Opsionet konservative të trajtimit përfshijnë:

Terapi fizike

reduktimin e aktivitetit që shkakton dhimbje

barna anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs) dhe medikamente të tjera kundër dhimbjes

injeksion i një steroidi dhe anestezi

Nëse metodat konservatore dështojnë të ofrojnë lehtësim dhimbjeje, një mjek mund të rekomandojë kirurgji – e cila zakonisht kryhet me një artroskop. Gjatë kësaj procedure, ata do të bëjnë një prerje të vogël në ijë dhe do të përdorin një tub të gjatë me mjete speciale për të rregulluar shkakun e goditjes.