MENU
klinika

Pse quhen kështu?

Çfarë është një transplanti domino i mëlçisë?

03.10.2022 - 10:37

Transplantet domino të mëlçisë janë kryer nga kirurgët që nga mesi i viteve 1990.

Në një transplant domino të mëlçisë, një person me një çrregullim metabolik merr një mëlçi dhuruese dhe më pas i dhuron mëlçinë e tij origjinale një personi tjetër, mëlçia e të cilit është dëmtuar nga cirroza ose kanceri.

Qëllimi i një transplanti të tillë është të ndihmojë në zbutjen e mungesave të mëlçisë për ata që kanë nevojë për to.

Transplantet domino përdoren kryesisht për të trajtuar të rriturit më të rinj me çrregullime metabolike trashëgimore, të tilla si polineuropatia amiloidetike familjare (FAP). Procedura përfshin dhurimin e një mëlçie dhe marrjen e një mëlçie tjetër.

Për shembull, nëse një person ka një çrregullim metabolik të trashëguar që nxit nevojën për një mëlçi të re, ai do të marrë një mëlçi nga një dhurues i vdekur ose i gjallë. Mëlçia e tyre aktuale më pas i dhurohet një personi tjetër, mëlçia e të cilit është dëmtuar rëndë nga plagët ose kanceri.

Personi që merr dhe dhuron një mëlçi konsiderohet “dhurues domino”.

Cilat janë përfitimet e një transplanti të mëlçisë domino?

Njerëzit që marrin mëlçi nga donatorët domino priren të jenë moshuar ose të rritur që kanë sëmundje të mëlçisë ose kancer të mëlçisë. Nëse keni sëmundje të mëlçisë në fazën përfundimtare, mund të merrni një mëlçi nga një dhurues domino si një mënyrë për të ulur sasinë e kohës që duhet të prisni për një dhurues të vdekur.

Ndërsa dhuruesit domino kanë trashëguar sëmundje metabolike, studiuesit besojnë se rreziku i vdekjes nga sëmundja themelore e mëlçisë që mund të keni është shumë më e madhe se rreziku i zhvillimit të sindromës metabolike.

Për më tepër, nëse zhvilloni sindromën metabolike si rezultat i transplantit të mëlçisë domino, efektet konsiderohen si minimale.

Si është rikuperimi i transplantit domino?

Menjëherë pas transplantimit të mëlçisë, ju do të vendoseni në një dhomë spitali ku një ekip mjekësor do të monitorojë nga afër gjendjen tuaj.

Mesatarisht, mund të prisni të shkoni në shtëpi 2 javë pas operacionit dhe mund të rifilloni shumicën e aktiviteteve tuaja të zakonshme brenda disa muajsh.

Përveç kësaj, një mjek do të përshkruajë imunosupresues që do të filloni t’i merrni menjëherë pas transplantit. Këto ndihmojnë për të reduktuar rrezikun e mundshëm që trupi të refuzojë mëlçinë.

Cilat janë rreziqet e mundshme dhe efektet anësore të një procedure transplantimi domino të mëlçisë?

Nëse jeni marrësi i dytë në një transplant domino, një rrezik i mundshëm është që mund të zhvilloni çrregullime metabolike në të ardhmen.

Megjithatë, rreziqe të tilla priren të jenë minimale dhe mund të kërkojnë një kohë të gjatë për t’u zhvilluar. Një studim i vjetër i vitit 2008 raportoi se, në kohën e publikimit, vetëm 2 nga më shumë se 500 transplante domino të mëlçisë shkaktuan simptoma të ngjashme.

Gjithashtu, si me llojet e tjera të transplantimit të mëlçisë, kjo procedurë mund të ketë rreziqet e mëposhtme të:

  • infeksionit
  • gjakderdhje e tepërt
  • mpiksjen e gjakut në mëlçinë e re
  • dëmtimi i kanalit biliar
  • dështimi ose refuzimi i mëlçisë së re

Cila është perspektiva për njerëzit që i nënshtrohen transplantit domino të mëlçisë?

Në përgjithësi, marrësit e transplanteve të mëlçisë domino kanë shanse të larta të mbijetesës afatgjatë. Rreziku i vdekjes i lidhur me sëmundjen themelore të mëlçisë në fazën përfundimtare është shumë më i madh se rreziku i mundshëm i paraqitur nga një mëlçi e sapotransplantuar nga një dhurues domino.

Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se dhuruesit domino priren të jenë fëmijë ose të rinj, ndërsa marrësit e transplanteve janë të moshës së mesme ose të rritur. Sipas një studimi të fundit te njerëzit mbi 60 vjeç me kancer të mëlçisë, shkalla mesatare e mbijetesës 5-vjeçare ishte 79%.

Kjo krahasohet me një normë të mbijetesës 5-vjeçare prej 72% për transplantet tradicionale të mëlçisë nga donatorët e vdekur. Në raste të tilla, ekziston gjithashtu një normë mbijetese 20-vjeçare e vlerësuar prej 53%.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Gjithçka që duhet të dini...

Çfarë është hepatiti alkoolik?