MENU
klinika

Shkaqet

Çfarë është përdhesi refraktar i kyçeve?

01.10.2022 - 12:42

Përdhesi është lloji më i zakonshëm i artritit inflamator në botë dhe shkaktohet nga grumbullimi i kristaleve të acidit urik në kyçe. Këto kristale formohen kur ka shumë acid urik në gjak.

Nga pacientët me përdhes, më pak se 2% kanë përdhes kronike refraktare. Përdhesi refraktar është një gjendje e rrallë ku simptomat janë të vazhdueshme dhe rezistente ndaj trajtimit.

Me përdhesin refraktar, nuk jeni në gjendje të mbani një nivel të synuar të uratit në serum më pak se 6 mg/dl. Ju gjithashtu mund të keni më shumë tofi, të cilat janë ënjtje të forta rreth kyçit të shkaktuara nga grumbullimi i kristaleve të acidit urik.

Ky lloj përdhes mund të dëmtojë nyjet dhe të ndikojë në lëvizshmërinë dhe cilësinë e jetës tuaj.

Lajmi i mirë është se ka trajtime efektive për përdhesin.

Çfarë e shkakton përdhesin refraktar?

Përdhesi refraktar zhvillohet pas shumë vitesh grumbullimi të acidit urik në gjak dhe inde. Mund të rezultojë nga:

përdhes që nuk kontrollohet mirë

medikamente që humbasin efektivitetin e tyre

duke krijuar një tolerancë ndaj trajtimeve të linjës së parë

Në një përmbledhje të studimeve të publikuara në vitin 2019, autorët sugjerojnë se përdhesi refraktar është thjesht përdhes që nuk trajtohet siç duhet, ose zhvillohet si rezultat i respektimit të dobët të një regjimi trajtimi.

Disa studime tregojnë se deri në 90% e njerëzve me përdhes nuk marrin trajtimin e duhur.

 Studimet e publikuara në 2020 dhe 2021 tregojnë nevojën për më shumë edukim të vazhdueshëm për reumatologët, në mënyrë që ata të dinë se si të trajtojnë në mënyrë më efektive përdhesin.

Cilat janë simptomat e përdhesit refraktar?

Disa simptoma të përdhesit refraktar përfshijnë:

  • shpërthime që vazhdojnë ose përkeqësohen pavarësisht ndryshimeve në stilin e jetës dhe mjekimit
  • tofi të mëdhenj ose më të shumtë
  • dëmtimi i kyçeve
  • ulje e lëvizshmërisë ose cilësisë së jetës
  • Niveli i urateve në serum është më i lartë se 6 mg/dl për gratë dhe 7 mg/dl për burrat

Trajtimi i përdhes refraktare

Shumë njerëz që kanë përdhes zbulojnë se simptomat e tyre mund të menaxhohen me mjekim standard afatshkurtër dhe afatgjatë dhe modifikim të stilit të jetesës, si ndryshimet dietike dhe ushtrimet.

Nëse këto ndërhyrje nuk funksionojnë për ju, mjeku mund të sugjerojë të provoni një ilaç tjetër si pegloticaza (Krystexxa).

Pegloticaza jepet në mënyrë intravenoze dhe vepron në trup për të ndryshuar acidin urik në një përbërës më pak të dëmshëm të quajtur allantoin. Pegloticaza përdoret vetëm pasi metodat e tjera kanë dështuar në menaxhimin e simptomave.

Ashtu si me medikamente të tjera, trupi mund të bëhet tolerant me kalimin e kohës dhe ilaçi mund të humbasë efektivitetin e tij. Mjeku mund të rekomandojë gjithashtu kombinimin e pegloticase me medikamente të tjera.

Respektimi i planit tuaj të trajtimit, ngrënia e duhur dhe ushtrimet e rregullta me aktivitet aerobik me ndikim të ulët mund të zvogëlojnë ose eliminojnë shpërthimet e përdhesit dhe të ruajnë një cilësi të lartë jetesë.

Nëse keni një shpërthim, është e rëndësishme të telefononi menjëherë mjekun nëse keni ethe, të dridhura ose dhimbje që përkeqësohen në vend që të largohen.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Mund të jetë i rrezikshëm!

Cfarë është monoartriti?