MENU
klinika

Analiza/ Çfarë e pret arin e zi?

Dilema më e madhe, për naftën!

03.10.2022 - 16:18

Kanë kaluar dy vjet që kur supermajori britanik i naftës dhe gazit BP Plc. (NYSE: BP) deklaroi në mënyrë dramatike se bota kishte kaluar tashmë kërkesën maksimale për naftë. Në Perspektivën e Energjisë 2020 të kompanisë, shefi ekzekutiv Bernard Looney u zotua se BP do të rrisë shpenzimet e saj për energjitë e rinovueshme njëzetfish në 5 miliardë dollarë në vit deri në vitin 2030 dhe “… të mos hyjë në asnjë vend të ri për eksplorimin e naftës dhe gazit”. Ky njoftim erdhi si paksa tronditës duke pasur parasysh se sa agresive ka qenë BP në eksplorimin e kufijve të rinj të naftës dhe gazit.

Kur shumë analistë flasin për Peak Oil, ata zakonisht i referohen asaj pike në kohë kur kërkesa globale për naftë hyn në një fazë të rënies terminale dhe të pakthyeshme. Sipas BP, kjo pikë tashmë ka ardhur me kërkesën për naftë që pritet të bjerë me të paktën 10% në dekadën aktuale dhe deri në 50% gjatë dy viteve të ardhshme. BP vuri në dukje se historikisht, kërkesa për energji është rritur në mënyrë të qëndrueshme së bashku me rritjen ekonomike globale me pak ndërprerje; megjithatë, kriza e Covid-19 dhe rritja e veprimit klimatik mund ta kenë ndryshuar përgjithmonë këtë libër.

Megjithatë, BP është detyruar të bëjë një ‘mea culpa’ pasi u bë e qartë se pandemia Covid-19 që filloi më shumë se dy vjet më parë nuk ka rezultuar në një ulje të ndjeshme të kërkesës për naftë.

Në edicionin e saj Energy Outlook 2022, BP ka rishikuar poshtë parashikimin e saj për rritjen ekonomike globale duke thënë se PBB-ja globale do të tkurret vetëm 1.5% deri në vitin 2025 nga nivelet e vitit 2019 krahasuar me parashikimin e saj të mëparshëm për një tkurrje prej 2.5%.

BP vë në dukje se perspektiva e saj e mëparshme e zymtë ishte hartuar përpara pushtimit rus të Ukrainës – një tjetër ngjarje e mjellmës së zezë – e cila ka rritur çmimet globale të energjisë dhe ka hedhur një hije të pasigurt mbi sektorin e naftës dhe gazit të Rusisë muajt e fundit.

BP ka parashikuar që kërkesa për naftë do të bjerë me 74% nga 2021-2050, me kërkesën globale për naftë që arrin në vetëm 24 milionë fuçi në ditë deri në vitin 2050. Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA) ka lëshuar një parashikim të ngjashëm nën zero neto Skenari edhe pse trajektorja e tij se si bota do të arrijë atje është e ndryshme nga ajo e BP. Megjithatë, BP nuk është në asnjë mënyrë më ulëse në lidhje me kërkesën globale për naftë pas tre dekadash, me Energy Watch Group që parashikon se kërkesa për naftë do të jetë zhdukur praktikisht deri në atë datë.

Më poshtë është një tabelë e publikuar nga Energy Intelligence Group që krahason parashikimet e kërkesës për naftë nga 28 organizata, duke përfshirë një pjesë të vogël të kompanive të mëdha të naftës.


Kërkesa e parashikuar e naftës në 2030-50 në milion fuçi në ditë në një sërë skenarësh. Kur disponohet, emetimet e parashikuara të CO2 në miliardë tonë tregohen në kllapa (2021: 34 Gt). Burimi: BP, DNV, Equinor, EWG, Exxon Mobil, IEA, IPCC, Shell, TotalEnergies, UNPRI, US DOE

Burimi: Energy Intelligence Group

Ju do të vini re se jo më pak se 10 organizata, duke përfshirë OPEC, Exxon Mobil (NYSE: XOM) dhe Administrata e Informacionit të Energjisë (EIA), kanë parashikuar se kërkesa globale për naftë do të rritet me të vërtetë dhe nuk do të tkurret siç kanë parashikuar shumica e analistëve.

Për të qenë i drejtë, është e vështirë të jesh pozitiv për trendin afatgjatë të kërkesës për naftë duke pasur parasysh se mandatet klimatike nuk kanë gjasa të lehtësohen, gjë që së bashku me shpërthimin e EV si dhe përmirësimin e shpejtë të efikasitetit për automjetet me gaz, sigurisht që do të kufizojë konsumin e naftës. Në të vërtetë, Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC) kohët e fundit paralajmëroi se mbajtja e një kufiri të ngrohjes prej 1.5ºC apo edhe 2ºC para syve do të kërkojë një forcim të madh të politikave aktuale. Në fakt, skenarët e energjisë në përputhje me Parisin supozojnë se kërkesa për naftë dhe gaz do të bjerë përkatësisht me 40%-80% dhe 20%-60% nga tani deri në vitin 2050, ndërsa kërkesa për gaz duhet të arrijë kulmin nga 2025-2030.

Ndërkohë, një mori inovacionesh, të tilla si injektimi direkt i karburantit me benzinë, motorët me turbocharged, transmetimet automatike me më shumë raporte marshesh dhe sistemet e ndalimit/ndezjes që mbyllin motorin në vend që ta lejojnë atë në boshe, ka përmirësuar në mënyrë dramatike efikasitetin e karburantit të automjeteve të reja.

Makinat e reja amerikane tani udhëtojnë gati dy herë më shumë për gallon sesa në fillim të administratës së Obamës, ndërsa kamionët e lehtë dhe SUV-të kanë rritur efikasitetin me 59%. Rreth 26% e prodhimit bruto konsumohet nga sektori i transportit.

EV-të mund të përbëjnë një kërcënim edhe më të madh për industrinë e karburanteve fosile në një afat të gjatë.

Sipas Bloomberg New Energy Finance (BNEF) automjetet elektrike dhe me qeliza karburanti tashmë po zbresin rreth 1.7 milionë fuçi ditor nga konsumi global, por do të zhvendosin një kërkesë të madhe 21 milionë fuçi në ditë në kërkesën për naftë deri në vitin 2050. BNEF vlerëson se kërkesa për naftë për rrugë do të kulmin në vitin 2027, por do të duhet edhe një dekadë që ndikimi i përparimeve të ndihet materialisht. Emetimet pothuajse do të përgjysmohen deri në vitin 2050, por sektori nuk do të jetë ende as afër zeros neto. Në skenarin më të mirë, deri në vitet 2050, kërkesa për karburant rrugor me prejardhje fosile do të bjerë nën nivelet e parë të fundit në fillim të viteve 1970. Në këtë rast, emetimet e lidhura me naftën do të bien në 3.4 gigaton CO2 deri në vitin 2050, nga pothuajse 6.5 Gt në 2019.

Në përgjithësi, kërkesa për naftë mund të mbetet e qëndrueshme apo edhe të rritet ndjeshëm gjatë dy viteve të ardhshme, ndoshta deri në vitin 2030. Megjithatë, perspektiva afatgjatë duket më e errët, në varësi se kë dëgjoni.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga OilPrice.com

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


48.4 miliardë dollarë fitim tremujor

Gjigandi i naftës, Saudi Aramco kryeson rekordin e vet

Ambientalistët kundër, paralajmërojnë pasoja

Dy termocentralet lundrues hedhin spirancat në Gjirin e Vlorës!