MENU
klinika

Rreziku

Foshnja juaj ka infeksion veshi? Ja kur duhet të shqetësoheni

04.10.2022 - 13:28

Fatkeqësisht, veshët e fëmijëve  të vegjël mund të përjetojnë infeksione të shpeshta. Ndërsa infeksionet e veshit janë mjaft të zakonshme tek fëmijët e vegjël, ato mund të bëhen serioze.

Nëse po pyesni veten se kur duhet të shqetësoheni për infeksionet e veshit, shenjat e zakonshme të një infeksioni të veshit dhe madje edhe nëse përdorimi i biberonit mund të krijojë më shumë gjasa për të marrë një infeksion të veshit, vazhdoni të lexoni këtë artikull.

Çfarë është infeksioni i veshit?

Infeksioni i veshit është inflamacion i veshit të mesëm i shkaktuar nga bakteret ose viruset kur lëngjet grumbullohen pas daulles së veshit. Otitis media (OM) është emri shkencor për një infeksion të veshit.

Ekzistojnë tre lloje kryesore të OM:

Otiti media akut (AOM): Ky është lloji më i zakonshëm i infeksionit të veshit. Pjesë të veshit të mesëm janë të infektuara dhe të fryra, dhe një pjesë e lëngjeve është bllokuar pas daulles së veshit.

Otitis media me efuzion (OME): Kjo ndonjëherë mund të ndodhë kur një infeksion i veshit ka kaluar, por lëngu mbetet ende pas daulles së veshit.

Otiti medial kronik me efuzion (COME): Kjo ndodh kur lëngu mbetet në veshin e mesëm për një kohë të gjatë ose vazhdon të kthehet edhe kur nuk ka infeksion.

Kur është serioz një infeksion i veshit tek një foshnjë?

Megjithëse nuk janë të zakonshme, disa infeksione të veshit mund të çojnë në kushte serioze shëndetësore, si:

  • humbja e dëgjimit
  • një kist në veshin e mesëm
  • dëmtimi i kockave dhe indeve të veshit
  • paraliza e fytyrës

Për të ndihmuar në parandalimin e këtyre komplikimeve, mund të vizitoni mjekun e fëmijës nëse dhimbja vazhdon ose shfaqen simptoma të caktuara.

Cilat janë shenjat dhe simptomat e infeksionit të veshit tek foshnjat?

Nëse fëmija nuk është mjaftueshëm i rritur për t’ju thënë se i dhemb veshi, duhet të keni kujdes për:

  • të qara ose shqetësim
  • vështirësi për të fjetur
  • ethe
  • rrjedhjen e lëngjeve nga veshi
  • vështirësi në dëgjimin e tingujve të butë
  • shenja të tjera të sëmundjes

Cila është perspektiva për foshnjat që kanë infeksione të veshit?

Infeksionet e rastit të veshit janë shumë të zakonshme tek fëmijët e vegjël. Hulumtimet vlerësojnë se 5 nga 6 fëmijë do të kenë të paktën një infeksion të veshit deri në moshën 3-vjeçare.

Nëse nuk ka temperaturë të lartë dhe shumë dhimbje, mjekët mund të rekomandojnë të prisni disa ditë për të parë nëse gjërat përmirësohen përpara se të përshkruajnë antibiotikë.

Kur përshkruhen antibiotikë, ato zakonisht merren për 5 deri në 10 ditë. Megjithatë, lehtësimi i dhimbjes mund të ndihet që në ditën e parë të marrjes së tyre. Është e rëndësishme të merrni të gjithë sasinë e përshkruar, edhe nëse fëmija fillon të ndihet më mirë.

Pediatri duhet të kontrollojë fëmijën pas antibiotikëve për t’u siguruar që gjithçka është pastruar. Lëngu mund të mbetet pa inflamacion për disa javë.

Disa fëmijë përjetojnë infeksione të veshit më shpesh se të tjerët. Nëse një fëmijë përjeton infeksione të shpeshta të veshit ose ka probleme me dëgjimin për shkak të lëngjeve në veshin e mesëm, mjeku mund të diskutojë vendosjen kirurgjikale të një tubi në vesh. Tubi mund të ndihmojë në kullimin e lëngjeve dhe në normalizimin e presionit në të dy anët e daulles së veshit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN