MENU
klinika

Analiza/ Duhet kohë!

Heqja e karburantit bërthamor rus, nuk është e lehtë!

02.10.2022 - 12:42

Dominimi i Rusisë në tregun global të karburantit bërthamor paraqet një tjetër sfidë masive për Uashingtonin, veçanërisht skifterët liberalë në administratën e Bidenit, të cilët po përpiqen të largojnë vendet perëndimore nga furnizimet ruse me energji.

Sekretarja e Energjisë Jennifer Granholm tha se Presidenti Biden po dyfishon përpjekjet për të thyer mbështetjen e SHBA-së në karburantin bërthamor ruse, duke treguar se kapaciteti vendas i pasurimit të uraniumit mund të rritet me legjislacionin e ardhshëm kyç.

“Ne do të marrim mbështetjen e Kongresit në një mënyrë dypartiake që ne ta bëjmë zinxhirin tonë të furnizimit të ciklit të karburantit të pavarur, sigurisht nga Rusia,” tha Granholm në një intervistë në Agjencinë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike në Vjenë, cituar nga Bloomberg.

“Ne duhet ta bëjmë këtë për pavarësinë tonë dhe sigurinë kombëtare,” vazhdoi ajo.

Sjellja e kapaciteteve të reja mund të zgjasë me vite. Për shembull, uraniumi i nxjerrë nga minierat për t’u rafinuar në lëndë djegëse për reaktorët bërthamorë kërkon tre deri në pesë vjet.

Rusia kontrollon rreth dy të pestat e tregut global të shërbimeve të pasurimit dhe furnizon pothuajse një të katërtën e karburantit për 93 reaktorët bërthamorë operacionalë të SHBA-së. Kjo është një tjetër pikë mbytjeje që SHBA po përpiqet të shmangë.

Në fillim të këtij viti, Uashingtoni ndaloi importet e produkteve ruse të karburanteve fosile, megjithëse uraniumi nuk ishte pjesë e sanksioneve.

“Ne nuk duhet të dërgojmë para në Rusi për ndonjë energji amerikane ose për ndonjë arsye tjetër,” tha Granholm në maj.

Administrata e Biden-it po punon drejt zgjerimit të një zinxhiri furnizimi me uranium për të hequr dorë nga furnizimet ruse, megjithëse demokratët kryesorë të Kongresit kohët e fundit nuk pranuan kërkesën 1.5 miliardë dollarësh të Biden në një projekt-ligj buxhetor të ardhshëm për të mbështetur programet vendase të pasurimit të uraniumit.

“Ne duhet të sinjalizojmë se SHBA-ja është e përkushtuar ndaj furnizimit të saj me karburant, si dhe komponentëve të konvertimit dhe pasurimit të zinxhirit të furnizimit.

Ky investim në zinxhirin tonë të furnizimit është një pjesë kritike e kësaj,” tha Granholm në Vjenë.

Industria bërthamore amerikane mund të shohë së shpejti një ringjallje që kur aksidenti i objektit në Three Mile Island në vitin 1979 e çoi atë në një krizë për dekada, nëse Granholm dhe administrata Biden mund të marrin fonde.

Ajo tha se qeveria do të mbështeste anën e kërkesës në vend që të merrte aksione të drejtpërdrejta të pronësisë në objekte.

“Ne do të përdornim tregun për t’u siguruar që kjo aftësi të dalë jashtë,” shtoi ajo. “Ne do të kontraktonim me objektet. Qëllimi është të jemi të pavarur sa më shpejt të jetë e mundur.”

Disa kompani të zinxhirit të furnizimit me karburant bërthamor, duke përfshirë Honeywell International Inc., General Atomics dhe Centrus Energy Corp., mund të përfitojnë nga pavarësia atomike nga Rusia.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga OilPrice.com

"The Economist"/ Putin bombardon infrastrukturën e energjisë

Si përballen ukrainasit pa energji elektrike

Emigracionit ka shtuar më shumë problemin

A po vjen recesioni i “kravatave të bardha”?

"Çmimi i naftës duhet të ishte nën 200 lekë"

Konfindurstria kritikon Bordin e Transparencës

Ligj i ri për emigrimin e punëtorëve të kualifikuar

Vështirësitë me të cilat ndeshen ata që duan të vijnë në Gjermani