MENU
klinika

Shenjat

Limfoma e gjirit: Si ta dalloni që në fillim

07.10.2022 - 10:39

Limfoma e gjirit zhvillohet në gji, por nuk është kancer gjiri. Është një formë e limfomës jo-Hodgkin (NHL).

NHL është një kancer i sistemit limfatik. Rrallë prek gjinjtë, duke përbërë vetëm rreth 0.5% të sëmundjeve malinje të gjirit.

Shenjat dhe simptomat e hershme të limfomës së gjirit imitojnë ato të kancerit të gjirit. Për shkak se limfoma e gjirit dhe kanceri i gjirit kanë trajtime të ndryshme, marrja e diagnozës së duhur është thelbësore.

Limfoma e gjirit është një lloj NHL. Zhvillohet në indin limfatik në gji. Nuk ka shumë inde limfatike në gji, gjë që mund të ndihmojë në shpjegimin pse është kaq e rrallë.

Ekzistojnë dy lloje të limfomës së gjirit:

Limfoma primare e gjirit (PBL): Kjo është kur limfoma gjendet në gji, por nuk ka asnjë provë të limfomës askund tjetër.

Limfoma dytësore e gjirit (SBL): Kjo është kur limfoma përhapet në gji nga diku tjetër. Është mjaft e pazakontë që kanceret e tjera të përhapen në gji. Limfoma është lloji më i zakonshëm i kancerit për ta bërë këtë, duke përfaqësuar 17% të metastazave dytësore të gjirit.

Cilat janë simptomat e limfomës së gjirit?

Simptoma më e zakonshme është një gungë, e cila zakonisht është pa dhimbje. Kjo ndodh në rreth 61% të rasteve.

Simptoma të tjera të zakonshme janë:

  • ënjtje të nyjeve limfatike
  • dhimbje gjoksi (shfaqet në rreth 12% të rasteve)
  • inflamacion lokal (ndodh në afërsisht 11% të rasteve)
  • lëkurë me gropëza që i ngjan një lëkure portokalli
  • asimetri të gjinjve

Përfshirja e të dy gjinjve ndodh në rreth 10% të rasteve. Kjo zakonisht lidhet me SBL. Simptoma të tjera të zakonshme për SBL, por jo PBL, janë:

  • ethe
  • djersitjet e natës
  • humbje peshe

Në fillim, limfoma e gjirit mund të mos shkaktojë fare simptoma. Rreth 10% të rasteve nuk ka gungë dhe është një gjetje e rastësishme në një mamografi rutinë.

Simptoma të tilla si inflamacioni dhe asimetria e gjirit mund të imitojnë kancerin inflamator të gjirit, një kancer i rrallë dhe agresiv i gjirit.

Çfarë e shkakton limfomën e gjirit dhe kush është në rrezik?

Nuk është e qartë se çfarë e shkakton PBL. SBL është rezultat i përhapjes së limfomës nga një pjesë tjetër e trupit. Është pothuajse ekskluzivisht i diagnostikuar tek femrat, megjithëse është raportuar edhe tek meshkujt.

Mosha mesatare në diagnozë është 60 deri në 65 vjeç për PBL dhe 60 deri në 70 vjeç për SBL.

Si diagnostikohet limfoma e gjirit?

Gungat e gjirit për shkak të limfomës së gjirit janë të ngjashme me ato të kancerit të gjirit. Kur keni një gungë gjiri, testimi diagnostik ka të ngjarë të fillojë me teste imazherike, të tilla si mamografia ose ultratingulli. Por mund të mos jetë e mundur të bëhet dallimi midis këtyre dy kushteve pasi imazhet mund të jenë shumë të ngjashme.

Një biopsi e gjirit është një procedurë në të cilën një mjek merr një mostër të vogël të indit të gjirit në mënyrë që të mund të ekzaminohet nën një mikroskop. Është e vetmja mënyrë e sigurt për të përcaktuar nëse gunga është për shkak të kancerit të gjirit apo limfomës së gjirit. Biopsia konsiderohet “Standardi i Artë ” në vendosjen e diagnozës.

Diagnoza ka të ngjarë të jetë limfoma primare e gjirit nëse:

nuk keni pasur tashmë një diagnozë të limfomës.

nuk ka asnjë provë të limfomës në pjesë të tjera të trupit.

Si trajtohet limfoma e gjirit?

Të dy PBL dhe SBL janë kancere të sistemit limfatik, kështu që të dyja kërkojnë trajtim sistemik. Për shkak se është kaq e rrallë, nuk ka udhëzime të standardizuara, por trajtimi ka të ngjarë të përfshijë një kombinim të:

heqjes kirurgjikale të gungës ose e gungave (lumpektomia)

kimioterapia

terapi me rrezatim, e njohur edhe si radioterapi

Në varësi të faktorëve të tillë si lloji specifik i NHL, faza dhe shkalla, trajtime të tjera mund të përfshijnë:

imunoterapia

terapi e shënjestruar me barna

Mastektomia, një operacion kirurgjik për heqjen e gjoksit,  nuk shoqërohet me përmirësimin e mbijetesës ose rrezikun e përsëritjes në limfomën e gjirit. Disa kërkime sugjerojnë se mund të rezultojë në vdekshmëri më të lartë dhe një prognozë më të dobët, veçanërisht kur vonon kimioterapinë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN