MENU
klinika

Mungesa e gazit

Qytetarët vërshojnë për ngrohësit elektrikë

03.10.2022 - 16:41

Një vogëlush 3-vjeçar kryen testin përfundimtar për të blerë një ngrohës elektrik përpara se t’ia rekomandojë atë babait të tij. Ai nxjerr të dy pëllëmbët e tij, zhytet në vapë dhe buzëqesh në oxhakun e sajuar. Pastaj shikon babain e tij, i cili shikon çmimin.

Të dy po qëndrojnë mes një labirinti ngrohësesh elektrike në një seksion të dedikuar në një dyqan me pakicë në Gjermani. Ky seksion ka parë çuditërisht shumë më shumë aktivitet në vitin 2022 sesa vitet e fundit.

Mes frikës për mungesën e gazit në Gjermani, të shkaktuar nga largimi nga energjia ruse, familjet kanë pasur pajisje të shtrenjta për ngrohje elektrike.

Së bashku me vendet e tjera evropiane, Gjermania është përballur me rritjen e kostove të energjisë pasi Rusia ndaloi furnizimet përmes tubacionit të gazit natyror Nord Stream 1.

Shitjet janë rritur ndjeshëm në Gjermani
958,000 ngrohës elektrikë janë shitur në Gjermani që nga fillimi i vitit 2022, sipas të dhënave që kompania e kërkimit të tregut Growth from Knowledge (GfK) i dha DW.

Vëllimi i shitjeve të ngrohësve elektrikë në tregun gjerman është rritur me 76% në periudhën janar-gusht 2022 krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Është interesante se vëllimi i përgjithshëm u ul me 5.1% kur kombinohen shitjet në pesë vende të mëdha evropiane (Gjermani, Mbretëria e Bashkuar, Franca, Spanja dhe Italia).

Kjo do të thotë se ndërsa disa vende evropiane po blejnë më pak ngrohje elektrike, Gjermania është në një zbavitje paniku.

“Rritja e vlerës nga janari-gusht 2022 u nxit vetëm nga rritja masive në Gjermani. Të gjitha tregjet e tjera tregojnë një rezultat negativ në vlerë dhe volum për janar-gusht 2022 krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë,” tha GfK në një deklaratë.

Dyqanet individuale të shitjes me pakicë konfirmojnë këtë prirje. Kur DW kontaktoi me BAUHAUS, një dyqan gjerman me pakicë për përmirësimin e shtëpisë, një përfaqësues i kompanisë tha në një deklaratë se menaxhmenti vuri re “një rritje sezonale atipike të kërkesës për burime alternative të ngrohjes [në krahasim me gazin] për shkak të situatës globale aktualisht të paqartë dhe rritja e çmimit të lidhur me gazin dhe energjinë.”

Kosto e madhe për ngrohjen elektrike
Oxhaku elektrik artistik, i cili është pothuajse aq i gjatë sa fëmija i vogël i përmendur më parë, kushton 199 € (190 dollarë). Babai duhet të bëjë një zgjedhje: A e blen ai këtë, apo ngrohësin e vogël me ventilator që kushton 25 €? Në dyqan ka të tjera të formave dhe madhësive të ndryshme në rangun e çmimeve në mes.

Disa modele të shtrenjta do të konsumonin më pak energji se të tjerët, pretendojnë prodhuesit e tyre. Por shumë nga ngrohësit elektrikë në shitje priren të konsumojnë shumë energji elektrike.

Mbingarkesa e rrjeteve të energjisë
Një pasojë e mundshme e përdorimit të shumë ngrohësve elektrikë mund të jenë ndërprerjet për shkak të tendosjes së tepërt në rrjetin elektrik.

Duke iu përgjigjur DW në një deklaratë, Shoqata Federale Gjermane e Energjisë dhe Menaxhimit të Ujit (BDEW) tha se “[ngrohësit] mund të mbingarkojnë rrjetet e energjisë, për shembull kur shumë familje në një rreth i ndezin ngrohësit e tyre në të njëjtën kohë në një dimër të ftohtë.”

Shoqata shtoi se nëse ka mungesë gazi pavarësisht të gjitha masave paraprake të marra në Gjermani, atëherë familjeve do t’u jepet gjithmonë përparësi në furnizimin me gaz. Vetëm spitalet, policia dhe zjarrfikësit kanë të njëjtin privilegj të parashikuar në ligj.

“Ne jemi në një situatë shumë të tensionuar, por frikësimi nuk do të na ndihmojë këtu. Familjet private janë ndër klientët e mbrojtur,” tha BDEW.

Një zëdhënës nga Stadtwerke Bonn (SWB), një ndërmarrje publike e sektorit të energjisë dhe transportit në Gjermani, theksoi gjithashtu në një deklaratë se “infrastruktura kritike dhe familjet private do të jenë të fundit që do të preken nga kufizimet e shpërndarjes”.

Zëdhënësi tha se një alternativë më e mirë për ngrohësit elektrikë do të ishte një batanije elektrike, e cila kërkon vetëm një pjesë të konsumit të energjisë së një ngrohësi me ventilator.

Në planin afatgjatë, vetëm një rritje në përdorimin e burimeve të rinovueshme të energjisë mund ta largojë Gjermaninë nga gazi, por kjo do të marrë më shumë kohë dhe nuk do të shpërndajë frikën e përhapur mes gjermanëve për një dimër të ftohtë dhe të pakëndshëm që do të vijë.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Deutsche Welle